Tantholdt afbrudt på direkte tv – Qatar-sikkerhedsfolk truer med at smadre TV 2-kamera

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt blev afbrudt af vrede sikkerhedsfolk under en direkte udsendelse fra Qatar.

Om få dage starter VM i fodbold i Qatar, hvor fokus primært har været på arbejdsforholdene for migrantarbejdere.

Men Qatar er heller ikke et land, der ligefrem er kendt for en fri og kritisk presse. Det fik TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt at mærke på egen krop, da han tirsdag blev afbrudt af sikkerhedsfolk i hovedstaden Doha under en direkte udsendelse.

Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach fik besked på at slukke kameraet, fordi de ifølge sikkerhedsfolkene ikke havde den nødvendige tilladelse til at filme i det offentlige rum.

- I har inviteret hele verden til at komme her. Hvorfor må vi ikke filme? Det er et offentligt sted, siger Rasmus Tantholdt til sikkerhedsfolkene, der forsøger at stoppe optagelserne.

Truer med at smadre kamera

Da Rasmus Tantholdt fortæller, at han har akkreditering til at filme, hvor han vil, truer en af sikkerhedsfolkene med at smadre kameraet.

Så langt kom det dog ikke, og efter lidt tid faldt der ro på gemytterne.

Ifølge Rasmus Tantholdt skal myndighederne i Qatar vænne sig til, at hele verdenspressen kommer på besøg.

- De er bange for, at nogle af de her ting kommer frem. Min oplevelse efter at have rejst i 110 lande rundt omkring i verden er, at jo mere beskidt vasketøj, man har i kælderen, som man ikke ønsker at vise frem, jo sværere er det for os journalister at rapportere. Det er det, vi oplever her, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

- De bryder sig ikke om, at det nu vælter ind med journalister, som løber ud i migrantlejre og filmer løs og interviewer homoseksuelle på gaden. Udstiller de ting, som Qatar ikke nødvendigvis er så glade for at vise resten af verden. De vil gerne vise en kæmpe fodboldfest, at alt er godt, men som vi kan se, skal det åbenbart ske med deres tilladelse.

Fik et krus med juice

Efter den afbrudte transmission skulle TV 2s hold i Qatar vente en halv time på, at sikkerhedsfolkenes chef kom og fortalte sine folk, at tilladelserne var i orden.

- Og så fik jeg næsten en undskyldning. Dog ikke helt. Men jeg fik et krus med granatæblejuice, så måske var det en form for undskyldning. De er i hvert ikke vant til, at der er en fri presse til stede i deres land, siger Rasmus Tantholdt.

Kritik af Qatar

VM-slutrunden i Qatar er blevet mødt med kritik fra omverdenen - blandt andet på grund af de kummerlige leveforhold for landets tusindevis af migrantarbejdere.

Sidste år skrev The Guardian, at 6500 migrantarbejdere, der var tilknyttet byggeriet af stadioner og VM-infrastruktur, har mistet livet i Qatar siden 2010 – dog ikke nødvendigvis under udførslen af deres arbejde.

Der er flere end to millioner migrantarbejdere i Qatar, og kun lidt flere end 300.000 qatarske statsborgere. Migranterne arbejder blandt andet som bygningsarbejdere, chauffører, ekspedienter, tjenere og sikkerhedsvagter.