VM fodbold

Vil ikke vise VM-kampe: - Det er et grotesk arrangement i Qatar

Arrangører af alternativt vm-arrangement vil ikke bidrage til, at Qatar kan kalde VM en succes, selvom det er et kæmpe afsavn af misse kampene.

Hvis man går på spillestedet Harders i Svendborg for at se noget af den fodbold, som der bliver spillet ved VM-slutrunden i Qatar, går man forgæves.

Man skal gøre sig selv den ulejlighed at spørge, om man virkelig har lyst til at bidrage til, at en så grotesk slutrunde skal gå hen og blive en succes

Henrik Aagaard, journalist og initiativtager

Der vil man nemlig ikke vise kampene.

- For mig er det et spørgsmål om, jeg har lyst til at være en del af, det bliver en succes for Qatar at afholde det her VM. Og det har jeg på ingen måde lyst til, siger Henrik Aagaard, der er journalist og initiativtager til de arrangementer, der i stedet kommer til at finde sted på Harders.

I stedet for landskampe, vil der være musikarrangementer, hvor DJs konkurrerer om publikums gunst ved såkaldte DJ-battles.

Hvis Tunesien og Frankrig eksempelvis spiller mod hinanden, skal den ene DJ spille tunesisk musik og den anden fransk musik. Vinderen afgøres af publikum.

Han og spillestedets programchef Mads Stephensen holder tirsdag møde, hvor de planlægger arrangementerne, der finder sted den kommende uge.

- Det bliver interessant at se, om Qatar går hele vejen. For at skulle DJ’e musik fra Qatar tre aftener bliver spændende, siger Mads Stephensen.

De to ved ikke, hvor mange, der kommer. Men de arbejder på en streamingløsning – enten med kamera på eller som webradio, og så bliver der en form for afstemning, så det afgøres, hvem der går videre.

- Det er grotesk

Siden Qatar for 12 år siden blev udtrukket til at være vært for VM i fodbold 2022, har debatter om blandt andet forhold for migrantarbejderne raset.

Ifølge The Guardian anslås det, at 6500 personer har mistet livet i blandt andet bebyggelsen af stadioner og infrastruktur.

At Qatar som er et af verdens rigeste lande ikke har fundet plads i budgettet til at give arbejderne bedre forhold, har fået Henrik Aagaard til at boykotte kampene.

- Det er grotesk. Der er mange ting ved det her VM, der er grotesk, siger han.

Landstræner: - Det er okay

Landsholdstræner Kasper Hjulmand mener ikke, at det er forkert at støtte det danske landshold ved at se kampene. Det sagde han på et pressemøde i anledning af, at truppen rejste til Qatar tirsdag morgen.

- Det er okay at se landsholdet, og det er okay at blive begejstret, når vi spiller. Det er frit, om man vil se med eller ej. Men jeg synes ikke, at man skal have dårlig samvittighed over at samles og bakke op om landsholdet, sagde han.

Samtidig forstår han ”hundrede procent kritikken af Qatar”, og han er ”bekymret for situationen”.

- Men jeg tror ikke, at det rykker et komma at slukke for fjernsynet.

Et kæmpe afsavn

For Henrik Aagaard handler det ikke om at give dem, der vælger at se kampene, dårlig samvittighed, siger han.

Han vil også godt opfordre til, at det her ikke bliver et stridspunkt fodboldfans imellem.

- Jeg kan godt forstå, at folk gerne vil tage del i det. Jeg er ikke sur på folk, der vil se Danmark spille, men jeg synes, at man skal gøre sig selv den ulejlighed at spørge, om man virkelig har lyst til at bidrage til, at en så grotesk slutrunde skal gå hen og blive en succes, siger han.

Dog er det vigtigt, at arrangementerne ikke opfattes som en løftet pegefinger eller et surt boykotopstød, siger arrangørerne.

Det handler om at gøre opmærksom på, at hvis man ikke har lyst til at være en del af fejringen, kan man komme til Harders og markere det på en anden måde.

Hvad betyder det for jer ikke at skulle følge med i fodbolden denne gang?

- Et kæmpe afsavn. Jeg er virkelig ked af ikke at skulle følge med, lyder det fra Henrik Aagaard, der bakkes op af sin samarbejdspartner.

- Nu har man ventet så lang tid (på slutrunden, red.), og det fylder rigtig meget. Jeg plejer at se alt. Det er bare ikke en mulighed denne gang, siger Mads Stephensen.

De håber, at Brasilien og Argentina kommer langt i slutrunden – blandt andet af hensyn til Brasiliens funkmusik og Argentinas tangotradition.