VM fodbold

43 procent af danskerne er for boykot af VM – fodboldfan vil betale sig fra at se kampene

DBU-direktør forstår godt, at danskerne er skeptiske over for det kommende VM.

Danskerne er splittede, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt det danske herrelandshold bør boykotte det kommende verdensmesterskab i Qatar eller ej.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken,

Her svarer 43 procent af de adspurgte, at Danmark bør boykotte VM i Qatar, 40 procent mener, at Danmark bør deltage, mens 17 procent svarer ’ved ikke’.

Vil donere penge for hver kamp, de ser

Rasmus Grand Berthelsen, der er direktør for Norden Rasmussen Global, har været at finde på lægterne til flere af danskernes kampe sammen med nogle venner ved de to seneste slutrunder. Men ikke denne gang.

Han og vennerne mener dog ikke, at det ændrer noget i det store billede, hvis de valgte at slukke fjernsynet og boykotte VM fuldstændigt. I stedet er de kommet frem til en anden løsning.

- Vi har valgt en løsning, hvor vi donerer penge for hver kamp, vi ser. Og så håber vi selvfølgelig, at det bliver til mange penge, fordi vi regner med, at Danmark går hele vejen, siger han til TV 2.

De har endnu ikke endeligt afgjort, hvad de indsamlede penge skal gå til.

Afstemning

Hvordan skal du se VM i Qatar?

Rasmus Grand Berthelsen har allerede givet en donation til Amnesty International – men har også Human Rights Watch i kikkerten, der har været med til at afdække, hvad der er sket i Qatar.

- Vi leder også efter nogle organisationer, der ville kunne hjælpe med at bidrage til ofrenes familier, siger han.

DBU forstår skeptiske fans

Jacob Jensen, der er direktør i DBU, forstår godt, at danskerne er skeptiske over for det kommende VM.

- Jeg glæder mig over, at vi lever i et frit land, hvor folk kan mene, hvad de vil. Jeg synes i lyset af de forhold, der har været afdækket, så er det ikke så mærkeligt, at der er en stor andel af danskerne, der synes, at man skulle have grebet det anderledes an, siger han til TV 2.

Siden tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter hev Qatars navn op af hatten ved en ceremoni i 2010, har der været stort fokus på de mange tusinde migrantarbejdere, der ifølge Amnesty og The Guardian har måttet lade livet i forbindelse med opførelsen af stadioner frem mod VM.

Desuden kritiseres landet for sit syn på kvinde- og LGBT-rettigheder.

Både FIFA og Qatars VM-komité hævder, at der siden tildelingen i 2010 kun har været 38 dødsfald blandt ansatte på VM-byggeprojekter. Her er 35 klassificeret som ikke-arbejdsrelateret.