Højlund var den første – her er de næste landsholdsspillere fra usædvanlig årgang
Årgang 2003 har i flere år haft særstatus i dansk fodbold. Nu følger TV 2 de største talenter, mens de står foran deres gennembrud.
Den 22. september 2022 glemmer han aldrig.
Klokken havde netop rundet 22, da Rasmus Højlund fik den store oplevelse at løbe ind til sin første landskamp. Endda som den første dansker fra årgang 2003, der gennem flere år har skilt sig positivt ud blandt talenterne i dansk fodbold.
- Der er nogle spillere fra den årgang, der har gjort voldsomt meget opmærksom på sig selv i en tidlig alder. Spillere som Rasmus Højlund, Maurits Kjærgaard og William Bøving er kommet til nogle store klubber, hvor de ret hurtigt har fået relativt meget spilletid, siger Kenneth Heiner Møller, der er talentchef i DBU.
- Gennem tiden er der kommet mange danske spillere til store og mellemstore klubber, men det er ikke altid, de har spillet lige så meget fodbold, som nogle af dem fra årgang 03 gør.
I deres sidste teenageår står Rasmus Højlund og de andre 03’ere i en speciel situation, hvor der er store forventninger til dem i både nutiden og fremtiden.
Det er med andre ord nu, at drømmen om landsholdet skal til at blive til virkelighed. Den situation fortæller en håndfuld af Danmarks største fodboldtalenter om i en ny serie på TV 2 PLAY, og drømmen om landsholdet er en reel mulighed flere 03’ere. Det vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker, der her kommer med tre bud på de næste A-landsholdsspillere fra den usædvanlige årgang.
Maurits Kjærgaard
- Fødselsdato: 26. juni 2003
- Position: Central midtbanespiller
- Klub: Red Bull Salzburg
- Ungdomslandskampe: 29 fra U16 til U21
Mads Junker: - Kjærgaard er det mest oplagte bud på den næste landsholdsspiller fra årgang 03. Han står faktisk allerede på tærsklen til at komme med, vurderer jeg. Han spiller fast på Salzburgs midtbane – også i Champions League, hvor han er startet inde i alle seks kampe. Mon ikke han får debut på A-landholdet i løbet af 2023? Det ser han i hvert fald ud til at være moden til.
William Bøving
- Fødselsdato: 1. marts 2003
- Position: Kantspiller
- Klub: Sturm Graz
- Ungdomslandskampe: 33 fra U16 til 21
Mads Junker: - Bøving er ved at udvikle sig til at være en profil i udlandet, og hvis han kan blive ved med at spille fast for Sturm Graz, så er han også et godt bud på en landsholdsspiller. Det taler også til Bøvings fordel, at han som kantspiller befinder sig på en position, hvor Danmark kan komme til at mangle spillere, der kan udfordre. Det er ikke der, vi har den største bredde på landsholdet.
Elias Jelert
- Fødselsdato: 12. juni 2003
- Position: Højre back
- Klub: FC København
- Ungdomslandskampe: 6 på U19
Mads Junker: - Han er inde i en voldsom udvikling, som andre FCK’ere tidligere har været igennem. Fra sporadisk spilletid er han begyndt at spille fast i en af Danmarks største klubber, og den relativt nye træner Jacob Neestrup har stor tiltro til ham. Jelert har gjort det rigtigt godt i mange kampe, så hvis han fortsætter den udvikling, kan han også komme i spil til både en aftale i udlandet og en plads på landsholdet.
Forbi første fase
Historisk set sker det sjældent, at store flokke fra samme årgang spiller sammen på landsholdet. I slutrundesammenhæng er rekorden fire spillere fra samme årgang på det danske landshold.
Hvis årgang 03 skal tangere eller slå den rekord, kan de næste år blive afgørende for de 19-årige fodboldkometer. Det er nemlig i disse år, en karriere for alvor kan tage fart.
- De har klaret den første del af transitionsfasen fra ungdomsfodbold til seniorfodbold, men for mig går hele transitionsfasen til, at man er en etableret spiller. Og det sker ikke bare på en lige linje, siger Kenneth Heiner Møller.
- Der er ofte nogle hakker undervejs, og det betyder meget, hvordan man håndterer de hakker. Hvis der kommer en ny spiller til klubben, der presser én ud på en ny position. Hvis man pludselig ikke spiller så meget eller på andre måder bliver presset.
Nu venter anden fase
Overgangen fra talent til fast mand er altså både en fysisk og en psykisk udfordring.
Ved de første førsteholdskampe fylder forhåbningerne mere end forventningerne. De er nærmest ’gratis’, siger Mads Junker, der selv har spillet syv A-landskampe og 13 ungdomslandskampe.
- Når man begynder at være fast mand, er man bare under et andet pres. Og det fortsætter kun fremadrettet, for forventningerne følger dig hele karrieren igennem, siger Mads Junker.
- Det interessante ved årgang som 03 er, at spillerne er forskellige steder lige nu. Maurits Kjærgaard er allerede etableret i udlandet, så han er helt klart længst i fasen fra talent til fast topspiller. William Bøving skal til at etablere sig 100 procent efter sit sommerskifte til Sturm Graz, og Elias Jelert har stadig til gode pludselig at stå i udlandet, hvor man både skal falde til på og uden for banen i et land, hvor man måske ikke engang kan sproget.
Ved alle Danmarks slutrunder har minimum to spillere fra samme årgang fået spilletid, og typisk når tre spillere fra en årgang frem til de største fodboldkampe, man kan spille for sit land.
I 2004 så vi den mest tætpakkede trup, hvad årgange angår. Her Var der tre spillere fra 1976, fire fra 1977 og tre fra 1980 på banen for Danmark.