VM fodbold

FIFA-præsident overraskede en hel sal, da han åbnede opsigtsvækkende tale

FIFA-præsident Gianni Infantino var bestemt, belærende, sur og opsat på at overbevise verden om, at VM i Qatar bliver en succes.

Lørdag er dagen før dagen. Dagen før VM i Qatar skydes i gang.

Det markerede Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) med en pressekonference, som på grund af den store interesse var rykket ind til Qatar National Convention Centers største lokale.

For fremmødte var der mange af, og det skulle vise sig, at journalister og fotografer var mødt ind til en 59 minutter lang tale fra FIFA-præsident Gianni Infantino, der havde meget på hjerte. Primært ærgrelse over og kritik af mediernes dækning af VM i Qatar.

Lokal journalist håber, det kommer til at handle om fodbold

Den holdning deler den lokale journalist, som TV 2 SPORT taler med lige inden klokken bliver 11.00, og showet begynder.

Inden pressekonferencen er det store spørgsmål, hvad vi kan forvente. Den lokale journalist er overbevist om, at politik ikke kommer til at fylde mest.

- Jeg håber, det kommer til at handle om fodbold, om logistik, og om, hvorvidt VM kører på skinner. Jeg tror og håber, at journalisterne spørger ind til åbningskampen og VM generelt, siger journalisten og uddyber:

- Efter 12 års hårdt arbejde er det meget vigtigt, at FIFA-præsidenten kommer til at tale om fodbold.

Hvis du får lov til at stille et spørgsmål, hvad vil du så spørge ham om?

- Jeg vil gerne spørge ham til fodbold. Jeg vil også gerne tale om den smædekampagne, der har været mod Qatar i 12 år. Alle har ret til at gøre ting, men af og til rammer folk uden for skiven. Hvis VM blev afholdt i Danmark, ville jeg respektere jeres kultur, siger han.

Præsidenten ankommer. Showtime!

Klokken 10.58 sænker roen sig. Lydbilledet komprimeres fra småsnak og grin til fotoknips og folk, der på skift småhoster.

Nu sker det. Nu taler FIFA-præsidenten endelig om slutrunden, der har fået så uendeligt meget kritik.

- Jeg har været stille.

- Nu er det tid.

Gianni Infantinos første budskab er svært at være uenig i. Det er ved at være tid til VM i fodbold og ved at være tid til, at manden bag foretagendet åbner munden.

Hurtigt bliver han spids; måske fordi han godt er klar over, hvad det her kommer til at handle om.

- Måske kan vi også snakke om fodbold, hvis vi ikke er for trætte.

Opsigtsvækkende indledning

Hvis den skaldede schweizer, der har været præsident for forbundet siden 2016, ikke allerede har salens opmærksomhed, får han den nu.

Det, der kommer ud af hans mund om lidt, er nemlig yderst opsigtsvækkende og uventet bedømt på journalister i salen, der vender deres blikke mod hinanden og gør store øjne.

- I dag føler jeg mig som qatarer. I dag føler jeg mig arabisk. I dag føler jeg mig homoseksuel.

Infantino kigger op. Han ved godt, at den sidste sætning er bemærkelsesværdig. Nu fortsætter han.

- I dag føler jeg mig handicappet. I dag føler jeg mig som en migrantarbejder.

Hvis der var tvivl om, hvorvidt hans tale skulle handle om fodbold og om søndagens åbningskamp eller om politik, står det nu klart. Politik sniger præsidenten ikke udenom, og han prøver derfor at komme kontroversielle tematikker i forkøbet i sin tale.

Læser han, eller læser han ikke?

Mens en fremmødt ikke formår at kvæle sin mobiltelefon, hvis Messenger-opkald har været et forstyrrende element i et minut, fortsætter præsidenten sin tale.

Det er trist, at vi ikke kan fokusere på fodbold

Gianni Infantino

Han har ikke fulgt med i mediernes dækning af slutrunden, lader han salen forstå. Han læser det ikke, som han formulerer det.

Ikke mange minutter senere udvandes den konstatering.

Infantino læser. Infantino følger med. Han er opmærksom på det, der bliver skrevet om det, man hurtigt får indtrykket af, er hans hjertebarn: VM i Qatar.

- Det er ikke rart at læse, indleder han om mediers kritik af verdens mest omdiskuterede fodboldfest, der snart skydes i gang.

Herefter langer han ud efter medier for mangelfuld dækning.

- Jeg undrer mig over, at ingen bemærker de fremskridt, vi har gjort siden 2016, siger Infantino og kigger op.

2016 er netop året, hvor Sepp Blatter abdicerede fra FIFA-tronen og blev erstattet af manden, der lørdag formiddag sidder bag podiet og forsvarer og roser VM i Qatar.

- Jeg har svært ved at forstå kritikken, siger han også efter 21 minutters enetale.

Gab i salen stopper ikke monologen

Det næste kvarter opsummeres bedst ved ordet ”gentagelser”.

Gianni Infantino forsvarer slutrunden og kalder medier for hykleriske og beskylder dem for ensidig dækning af forholdene i landet.

Reprise på reprise afføder gab i salen.

Nogle er bedre til at skjule dem end andre. Infantino lader ikke til at registrere det. Og hvorfor skulle han også det? Det her er hans mulighed, og den griber han.

Der er en tydelig, bred konsensus om, at journalisterne på nuværende tidspunkt burde have ordet. Det får de ikke lige foreløbig, skal det vise sig.

Alle er velkommen, og byen er smuk

Nu sker der noget igen. Efter 36 minutter giver fire bogstaver fra præsidenten nyt liv hos de fremmødte: ”LGBT”.

- Alle er velkommen, slår Infantino fast.

Og det er til trods for, at homoseksualitet er ulovligt i Qatar, og at en tidligere landsholdsspiller og nuværende VM-ambassadør har kaldt dén seksuelle orientering for en ”mental skade”.

Alt er fint, og FIFA-præsidenten var glad

Abdelaziz Abuhamar, lokal journalist

Efter at have slået fast, at alle uanset race, seksualitet og køn er velkommen, roser han Doha. Det er en smuk by, mener han.

Om man tager hans ord for gode varer, bestemmer man selv. Faktum er i hvert fald, at Infantino de seneste år nærmest har haft fast bopæl i ørkenstaten.

Måske er den rette betegnelse, at byen i hvert fald er ny. Det er måske også smukt i præsidentens målestok.

Hvorfor må indere ikke holde med Tyskland?

Nu til de meget omtalte videoer af indere, der for nogle dage siden holdt folkefest og på skift gik fanmarch i Doha iført ens trøjer af et specifikt landshold.

Noget, som blandt andre den danske landstræner, Kasper Hjulmand, har taget afstand fra.

- Det er jo latterligt. Hvis det er, som det ser ud til at være, er det jo et teater, sagde Hjulmand onsdag.

Kritikken af teaterforestillingen gør Infantino harm. Det mærkes tydeligt.

- Kan en person, der ligner en inder, ikke heppe på England, Spanien eller Tyskland? Ved I, hvad det er? Det er racisme. Det er ren racisme. Det skal vi stoppe med, beordrer Infantino.

Den skaldede Jesus

Efter et kort forsvar af alkoholforbuddet, der blev besluttet fredag, uden for VM-stadioner, skruer han op for retorikken.

- Det er trist, at vi ikke kan fokusere på fodbold.

Herefter spreder han sine arme ud, hvilket giver god mening, når man hører hans næste ord:

- Kritiser mig. Ikke spillerne. Korsfæst mig, lyder det bestemt fra FIFA’s svar på Jesus.

Minutter efter er talen slut. En tale, der har varet 59 minutter til et pressemøde, der var planlagt at slutte for 14 minutter siden.

Spørgsmål fra salen

Heldigvis rejser Infantino sig ikke og forlader pressekonferencen, selvom han er gået langt over tid. Nu er det mediernes tur til at stille spørgsmål.

Straks ses en skov af hænder. Mange vil stille spørgsmål, men langtfra alle får lov. Det fortalte en FIFA-ansat TV 2 SPORT inden mødet. Bryan Swanson, FIFA's pressekordinator, vælger, hvem der må stille spørgsmål, lød det.

BBC er første medie, der kommer til orde, og det bliver starten på kritiske spørgsmål.

Hvorfor støtter FIFA en nation, hvor det er ulovligt at være homoseksuel, ved at afholde et VM, vil den britiske journalist vide.

Infantino afviger og henviser til det, han sagde i talen. Herefter griber han fat i VM-bolden foran sig og siger, at ”det eneste våben, vi har, er dén her.”

Tror ikke på fans, der vil boykotte

Andre medier kommer på banen. Heriblandt Sky Sports, der gerne vil vide, om Infantino føler, han har kontrol over VM. Det mener han, at han og FIFA har.

Efter et par spørgsmål på fransk og spansk kommer et spørgsmål om Sepp Blatter på banen. Den tidligere FIFA-præsident har for kort tid siden i et opsigtsvækkende interview sagt, at det nok var en fejl at give Qatar værtskabet. Infantino afviger på ny.

- Jeg kan ikke kommentere Sepp Blatters interview, fordi jeg var ikke til stede (da værtskabet blev tildelt i 2010, red.).

Til et spørgsmål om, hvad han vil sige til fans, der ikke har tænkt sig at følge mesterskabet på grund af dets kontroversielle placering, er der ingen tvivl hos Infantino, der for en halv time siden har kaldt det for det største og mest seværdige VM nogensinde.

- Lad være med at se det så. Men jeg er sikker på, at de kommer til at se det. De går hjem og ser det i skjul, siger FIFA-præsidenten med stor overbevisning.

Infantino føler sig selvfølgelig også som en kvinde

- Jeg føler mig som en kvinde!

Infantino nærmest råber det ud i salen, efter at en journalist pointerer, at han i sin indledning nævnte en række ting, han føler sig som, men at han ikke nævnte noget om kvinder.

Qatar er klar til åbningen af VM

Abdelaziz Abuhamar

En observation, hun bruger til at lede temaet over på kvinders rettigheder – eller mangel på samme – i landet.

Da præsidenten bliver opmærksom på det, han kalder for ”en forglemmelse”, korrigerer han sig selv på energisk vis. Det fremtvinger hos flere af de fremmødte dagens første grin.

En skov af hænder, men ikke mere tid

”Last question!”

Efter 38 minutter lakker spørgerunden mod enden.

Alle undtagen én af den skov af hænder, der håber på at få lov til at stille det sidste spørgsmål, bliver skuffet.

Men der er ikke mere tid. Pressemødet, der skulle have varet 45 minutter, ender med at tage en time og 39 minutter.

Det handlede kun om politik, og det forbløffer

Folk rejser sig. Kigger sig lidt omkring. Hvad er det, vi lige har været vidne til?

Journalister ligner store spørgsmålstegn, og når de får øjenkontakt med hinanden, ses forvirringen tydeligt. Det handlede om alt andet end fodbold.

Hvis det kommer som en overraskelse for mange, er det fuldt forståeligt. At Infantinos timelange talestrøm udelukkende handlede om politik, lå ikke ligefrem i kortene.

For to uger siden sendte FIFA nemlig en mail ud til samtlige medier, hvor budskabet var klart og tydeligt: fokuser på fodbold og ikke politik.

Det gælder åbenbart ikke for præsidenten dagen inden VM-åbningskampen mellem Qatar og Ecuador.

Qatar-journalist roser FIFA-præsidents håndtering

Inden pressekonferencen var det store spørgsmål, hvad vi kunne forvente.

En time og 39 minutter senere møder TV 2 SPORT igen Qatar-journalisten Abdelaziz Abuhamar, der havde forventet og håbet, at der blev snakket fodbold.

Med et smil pointerer han hurtigt, at det ikke kom til at handle om spillet på banen. Men det går nok.

- Alt er fint, og FIFA-præsidenten var glad. Det ser ud til, at alt er okay inden den store dag søndag. Det er det vigtigste nu.

Hvad synes du om, at det handlede mest om politik?

- Vi troede, det ville handle meget mere om fodbold. Men i hans tale sagde han alt, inden spørgsmålene blev stillet. Han opdaterede verden om, at alt er okay. Qatar er klar til åbningen af VM, konkluderer Abdelaziz Abuhamar.

VM begynder søndag klokken 17.00. Se åbningskampen mellem Qatar og Ecuador på TV 2 og TV 2 PLAY.