VM fodbold

Hjulmand i klart opråb: - Bevis det først

Kasper Hjulmand drømmer om en større diversitet blandt de mennesker, der bestemmer i international topfodbold.

Gamle mænd i jakkesæt.

Det er typisk det billede, der dukker op, når man skal forestille sig den gruppe af mennesker, der står i spidsen af de store organisationer i sportens verden. Oftest er forestillingen også virkelighed i disse tilfælde.

Bevis det først, og så kan man blive indstillet

Kasper Hjulmand

Men sådan burde det ikke være, hvis du spørger Danmarks landstræner, Kasper Hjulmand.

- Jeg plejer jo gerne at snakke om mine drømme, og mine drømme er, at unge, progressive mennesker, der brænder for tingene og synes, det kunne være fedt at lave forandringer, får adgang til de steder, hvor der bliver bestemt. De steder, hvor beslutningerne bliver truffet.

- Der skal være en større involvering af udøvere, græsrødder og fans. Det er rigtig vigtigt, at man får kigget på, om det kan gøres anderledes, siger landstræneren.

Et godt eksempel på manglende forandring er, at ingen har udfordret Gianni Infantino i kampen om præsidentposten i Det Internationale Fodboldforbund (FIFA). Dermed står schweizeren til at få fire år mere i spidsen det største organ i fodboldens verden.

I øjeblikket befinder Kasper Hjulmand og resten af det danske fodboldlandshold sig i Qatar, hvor de i de kommende uger vil blive spillet VM.

Fodbold skal rundt i hele verden, men...

Det er ingen hemmelighed, at Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) de seneste år har fået massiv kritik fra store dele af verden for tildelingen af VM-værtskabet til Qatar. Det skyldes i høj grad landets syn på menneskerettigheder og migrantarbejderes kritiske leve- og arbejdsforhold.

Også beslutningen om at give Rusland værtskabet i 2018 medførte voldsomme reaktioner.

Kasper Hjulmand drømmer om, at erfaringen fra verdensmesterskaberne i 2018 og 2022 kan være medvirkende til, at der fremover bliver gjort større samfundsmæssige tanker, inden et land kan blive tildelt en slutrunde.

- Der skal være nogle retningslinjer for menneskerettigheder, og det har intet at gøre med politik. Man skal kunne bevise, at man har taget nogle skridt i den rigtige retning, inden man kan få et værtskab, og at der er en plan bagefter. Bevis det først, og så kan man blive indstillet.

- Jeg er så enig i, at fodbolden ikke kun hører til i Europa, men i hele verden, og jeg er så enig i, at det skal rundt i hele verden, men man er nødt til at bevise først, at det er filtreret i menneskerettigheder og de 17 verdensmål, som nærmest hele verden er blevet enige om, siger Kasper Hjulmand.

Landstræneren understreger, at selvom der skal være nogle bestemte krav og retningslinjer, skal verden også blive bedre til at forstå kulturelle forskelligheder.