VM fodbold

På efterskolen lærte VM-dansker det, der har gjort møde med Messi til hverdag

At møde Lionel Messi er blevet hverdag for VM-debutanten Alexander Bah, der på seks år har taget en alternativ rejse fra Næsby til Benfica.

Du skal ikke snakke i mange minutter med Alexander Bah, før du tydeligt fornemmer den stolthed og glæde, han render rundt med i øjeblikket.

Forståeligt nok.

Jeg troede ikke selv på det, så det billede kan jeg sagtens genkende

Alexander Bah

Han befinder sig i Doha sammen med resten af det danske fodboldlandshold, og det er så småt ved at gå op for ham, at drengedrømmen, der i mange år virkede urealistisk, vil gå i opfyldelse.

VM i fodbold står for døren, og Alexander Bah er med.

- Det er jo sindssygt. Det er det virkelig, siger fynboen med et stort smil, da TV 2 SPORT møder ham i rolige omgivelser på Retaj Salwa Resort & Spa i udkanten af Qatars hovedstad.

Troede ikke på sig selv

I sommer skiftede den 24-årige dansker til den portugisiske storklub Benfica, og efter et utroligt efterår, hvor han på kort tid spillede sig i startopstillingen, kunne landstræner Kasper Hjulmand ikke se bort fra ham.

En bekræftelse af, at han har taget de helt rigtige skridt, siden han for seks år siden spillede 2. division for Næsby Boldklub i udkanten af Odense.

På det tidspunkt var der ikke mange, der regnede med, at karrieren skulle byde på både Champions League og VM.

- Jeg troede ikke selv på det, så det billede kan jeg sagtens genkende, siger Alexander Bah, der har arbejdet målrettet på at skulle leve en tilværelse som professionel fodboldspiller, siden han gik på Ikast Idrætsefterskole i 2014 og 2015.

- Da jeg gik på efterskole, lærte jeg, at jeg skulle sætte mig nogle mål og så gå efter dem, og jeg føler, at jeg hvert andet år har skullet sætte nogle nye mål, som jeg næsten ikke havde turdet drømme om. Det var dér, jeg fik det mentale aspekt i det at skulle tænke professionelt.

Alexander Bah fortæller, at ungdomsårene i Næsby Boldklub og B1913 har haft stor betydning for, at han i dag hører til på den største scene i Europa.

"Vi har et sjovt forhold til hinanden"

I 2016 skiftede den offensivt tænkende forsvarsspiller til HB Køge.

- Jeg kan huske, at jeg i min første kamp fik krampe efter et kvarter. Dér tænkte jeg, at der var rigtig, rigtig langt igen.

Men det skulle vise sig, at det kun var et øjebliksbillede, for vejen til succes var kortere end først antaget. To år senere kunne han kalde sig Superliga-spiller, da han skrev kontrakt med Sønderjyske.

Alex, control your emotions!

Glen Riddersholm til Alexander Bah

Her mødte han en mand, som i løbet af ganske kort tid gjorde et stort indtryk på Alexander Bah - både på og uden for banen. Manden, der er tale om, hedder Glen Riddersholm.

- Vi har jo et sjovt forhold til hinanden. Han prøver altid at komme i hovedet på mig. Hver gang, der er nogen, der siger Glen, kan jeg bare forestille mig, at han råber: ”Alex, control your emotions!”. Det sagde han hele tiden til mig.

- Ham har jeg et sindssygt godt forhold til.

Glen Riddersholm viste som cheftræner en stor tillid til Alexander Bah, der fik etableret sig som en profil på den sønderjyske højreflanke.

- Han var god til at motivere mig. Han vidste, hvornår han skulle være hård, og hvornår han skulle lægge en arm om mig. Det er nogle af de kvaliteter, som jeg sætter stor pris på.

I chok over størrelsen på ny klub

Selv fandt Alexander Bah ud af, at han havde potentiale til mere end Sønderjyske. Måske en større klub i Superligaen. Ikke meget mere end det.

Han tog grueligt fejl. Heldigvis.

Først gik turen til Slavia Prag, og efter bare et halvandet år i den tjekkiske hovedstad rejste han videre til Portugal og Benfica. En af de helt store adresser i europæisk fodbold.

- Da jeg først kom derned og oplevede fansene, kulturen og klubben som helhed, var det svært at begribe, hvor stor den egentlig var. Det var jo noget, jeg på ingen måde havde turdet drømme om, da jeg spillede i Næsby Boldklub.

Og det er ikke, fordi han har brugt de første måneder på at falde til og være fascineret af klubbens størrelse. Nej, han har grebet chancen og starter nu inde i langt størstedelen af kampene.

- Jeg er begyndt at tænke over det, jeg har opnået, og hvor langt jeg er kommet. Men jeg tænker også tilbage på, hvorfor jeg er kommet så langt, og jeg vil også gerne videre. Jeg er utroligt taknemmelig for det liv, jeg har, for det er virkelig et liv, jeg har drømt om og stræbt efter i alle de år, jeg har levet.

At møde Messi er blevet en del af hverdagen

I løbet af efteråret har Alexander Bah været med til at spille Benfica videre fra gruppespillet i Champions League, mens de også er tromlet over størstedelen af modstanderne i den hjemlige liga.

Jeg kan mærke på dem, at det virkelig er stort, og det er det selvfølgelig også for mig

Alexander Bah

Han er startet inde i kampe mod giganterne Juventus og Paris Saint-Germain, og han har stået direkte over for verdensstjerner som Kylian Mbappé og Lionel Messi.

- Det er jo fedt. Selvfølgelig er det fedt. Jeg synes, det fortæller lidt om, hvor langt jeg er kommet, og det fortæller også noget om mit niveau, at jeg spiller mod de spillere. Ikke fordi jeg er på niveau med Messi, men jeg er på den samme scene, og jeg faldt ikke igennem.

Alexander Bah fortæller, at når man spiller for Benfica, skal man helst gå fra banen med en sejr hver gang, så der er ikke plads til at blive starstrucked.

- Jeg må jo ikke bare stå og kigge på, hvor dejlig en fodboldspiller Lionel Messi er.

- Det er sindssygt mærkeligt. Når jeg lægger mærke til det, er det fordi mine kammerater skriver til mig og spørger, hvordan Messi var at spille mod. Jeg kan mærke på dem, at det virkelig er stort, og det er det selvfølgelig også for mig, men det er noget, jeg er blevet vant til.

Den talentfulde dansker er bevidst om, at når man når til det sted, han er nået, og millionerne begynder at rulle ind på kontoen, kan det for nogen være svært at holde jordforbindelsen. Det må bare ikke ske for Alexander Bah.

- Det er jo svært. Det er vigtigt at nyde det, mens man er i det, men man skal samtidig huske på, hvorfor man er kommet så langt og stadigvæk være den samme person, som man har været hele tiden. Du kan ikke undgå, at der kommer andre mennesker ind i dit liv, og flere vil have en del af kagen, når der kommer penge i det.

Taget til VM uden forventninger

I disse uger skal han lægge alt, hvad der hedder penge og personlig succes i klubben til side. Nu handler det om VM.

Det er første gang, han er med til en slutrunde for det danske A-landshold. Han er stadig en af de nye ansigter i truppen, selvom han allerede debuterede i 2020.

- Jeg nyder at være med landsholdet, og jeg nyder at lære. Det er ikke et hold, jeg har spillet meget på. Men jeg føler, jeg har noget at bidrage med, og jeg tror på, at vi kan opnå nogle store ting med det hold her, for det er nogle fantastiske fodboldspillere, der er her, siger Alexander Bah.

Han er med som en af de tre spillere, der kan gøre sig på højresiden i det danske forsvar, og derfor er han ikke taget Qatar med en forventning om, at han skal spille så meget, som han gør i dagligdagen.

- Jeg går ind til det med den indstilling, at jeg hver dag og til hver kamp skal bidrage med det, jeg kan bidrage med. Hvis jeg ikke spiller, må jeg sørge for, at vi får nogle gode træningspas og hjælpe de andre med at hæve niveauet og skabe god stemning.

- Vi er jo sammen hele tiden, så det er vigtigt, man giver lidt af sig selv. Det er en vigtig del at bidrage med.

Hvis året 2022 skal have en naturlig afslutning for Alexander Bahs vedkommende, skal er vi vel ude i, at VM-trofæet skal med på flyet, når han og resten af nationalmandskabet sætter kursen mod Danmark igen.

- Ja, så bliver det ikke meget bedre, slutter Bah og kvitterer med et kækt smil, der stærkt indikerer, at han næsten ikke tør tro det.