Stilner VM-kritikken, når bolden ruller? Al erfaring tyder på det, siger ekspert

Få dage før VM trak kovendinger fra Qatar og eksplosive meldinger fra FIFA kritik. Men vil modstanden fra Vesten holde ved, når først bolden ruller?

Det har længe stået klart, at VM i Qatar ser ud til at blive en slutrunde ulig nogen anden, vi har set i nyere tid. Yderst kritisable arbejdsforhold for migrantarbejdere og brud på menneskerettigheder er bare et udpluk af de temaer, der længe har fyldt i Vesten op til dette VM.

Allerede inden slutrunden er begyndt, har den skilt sig betydeligt ud fra forløberne. Sådan siger idrætshistoriker hos Københavns Universitet Hans Bonde.

- Jeg har aldrig set så stor en kritik og en så stor opfordring til boykot på forskellig vis, siger han til TV 2.

Kritikken er dog meget fokuseret i Vesten, men man skal bestemt ikke undervurdere den rolle, som netop Vesten spiller i at ophøje menneskerettigheder, forklarer han. Men når først Christian Eriksen og co. kommer på græs, så viser al erfaring, at vores kritik går i glemmebogen.

- Jeg har fulgt de her megaevents i mange år, og der er det mærkelige ved det, at der tit er et meget stort kritisk beredskab op til eventet, men når det så går i gang, kommer VM-feberen ind over os, og vi bliver begejstrede over vores eget holds præstationer, og så glemmer vi faktisk det kritiske beredskab.

Afstemning

Hvordan skal du se VM i Qatar?

Et VM som intet andet

Men det er på mange måder en slutrunde, der ikke ser ud til at være, som vi er vant til, og Hans Bonde følger derfor spændt med, om VM-feberen udebliver, og om kritikken holder ved både under og efter turneringen.

- Spørgsmålet er, om de får blød magt eller afmagt ud af det. Nogle gange kan sådan en milliardinvestering godt blive vendt til det modsatte – at man får så meget spotlys på alt det, der er galt.

I samme ombæring kan det også blive en farlig omgang for FIFA, der i forvejen har været mål for omfattede kritik for korruption. Det kan ligefrem blive ”et dødskys”, lyder det.

- FIFA’s renommé er meget tyndslidt. Hvis den her sportswashingskandale eskalerer, og hvis der er en verdensomspændende protest mod, at VM er i Qatar, så rammer det FIFA meget hårdt lige i hjertet, siger Hans Bonde.

Og få dage før bolden begynder at rulle, tog begivenheden en overraskende drejning.

Øl afskaffet i sidste øjeblik

Fredag kom Qatar med nye retningslinjer, så det ikke bliver muligt at drikke øl med alkohol hverken på eller omkring stadion.

TV 2 SPORTs fodboldredaktør, Carsten Werge, pointerer, at VM nu engang befinder sig i et muslimsk land, hvor det at gå ud og drikke ikke er det samme, som i mange andre lande. Men kovendingen fra Qatar og FIFA i 11. time kalder han ”skingrende vanvittig”.

- Der var jo besluttet, at man gerne måtte servere øl omkring stadions, og lige pludselig siger emiren og hans folk, at det må man ikke alligevel, og så retter FIFA bare ind. Det er meget usædvanligt, for FIFA plejer at være en meget magtfuld organisation. Det er de så ikke, når vi er på de her kanter, siger han.

Det var ikke blot hos fodboldfans, at der blev løftet et øjenbryn. FIFA's storsponsor Budweiser, der ifølge New York Times har lagt 75 millioner dollar – godt 538 millioner kroner – i forbindelse med slutrunden, virkede også en anelse overraskede.

- Nå, det her er akavet, skrev Budweiser på Twitter. Det tweet er dog efterfølgende blevet slettet.

Og der kunne man tro, at det var sidste overraskelse, inden åbningskampen fløjtes i gang søndag. Men så gik FIFA’s præsident på talerstolen.

FIFA overraskede de fleste

Lørdag fik FIFA-præsident Gianni Infantino kæben til at falde hos mange, da han på et pressemøde affejede al kritik af Qatar og slutrunden, nok bedst opsummeret i hans åbnende bemærkning:

- I dag føler jeg mig som qatarer. I dag føler jeg mig arabisk. I dag føler jeg mig homoseksuel. I dag føler jeg mig handicappet. I dag føler jeg mig som en migrantarbejder, sagde han.

En optræden, som Carsten Werge beskriver som ”en tale som en diktator og nærmest bare en bugtalerdukke for emiren hernede.”

- Det var med til at illustrere, hvad det er for en begivenhed. Det er en præsident for FIFA, der bor hernede. Han bliver nærmest talerør for Qatar og noget af det, de står for, og nærmest tager dem i forsvar.

Danmark fastholder regnbuearmbind trods FIFA-modstand

Mens de forskellige landshold er draget til Qatar med fodbolden i fokus, så har de alligevel ikke kunnet undgå, at den politiske dagsorden er sivet ind i forberedelserne.

FIFA har forbudt de danske spillere at træne i trøjer med teksten ”Human rights for all”, som organisationen åbenbart betragter som et politisk budskab og i strid med reglerne.

Og stod det til FIFA, kunne den danske kaptajn, Simon Kjær, også lade sit ”One Love”-anførerbind med et hjerte i regnbuefarver ligge på værelset. I stedet skal anførerne spille med en række armbind, der repræsenterer forskellige kampagner.

Men det ser Danmark sammen med England, Tyskland, USA, Belgien og Holland stort på.

Det er først og fremmest en symbolsk handling, lyder det fra Stanis Elsborg, der er senioranalytiker hos Play the Game. Men det sender alligevel et signal om spillernes holdning til denne slutrunde.

- Spillerne kommer til at indgå i det største propagandashow, vi nok har set i fodboldhistorien, måske endda i idrætshistorien. Der er det helt legitimt som fodboldspiller at lave en form for modstatement, hvor man viser, hvad man står for, siger han til TV 2.

Meget af dette får vi svar på, fra slutrunden sparkes i gang søndag, til slutfløjtet lyder den 18. december.