VM blev åbnet som en symbolsk akt for åbenhed og inklusion

Sydkoreansk popmusik, en aldrende stjerne fra Hollywood og en handicappet rollemodel var blandt indslagene inden åbningskampen.

Moderne fodbold handler om totalteater, pomp og pragt og iscenesættelse med tung symbolik.

Hvis man skulle være i tvivl, cementerede åbningsceremonien ved VM i Qatar indtrykket i i timerne op til opgøret på grønsværen mellem værtsnationen og Ecuador.

Her var den 85-årige Hollywood-stjerne Morgan Freeman fløjet ind med sin status som et glitrende indslag fra "Englenes By".

Og han blev mødt af den unge, qatarske iværksætter Ghanim Al-Muftah, der gående på sine hænder på grund af et medfødt handicap, bød både Freeman og resten af verden velkommen.

Freemans blødt modulerede fortællestemme gled ind i VM-seancen, som var den sendt med efterkrav fra 'The Story of God'. Og den velkendte stemme talte varmt og imødekommende om "følelser, der forbinder os alle nu".

- Mange lande, sprog og kulturer, lød det fra Morgan Freeman.

- Vi var sat her på Jorden, for at vi kunne lære af hinanden, svarede Ghanim Al-Muftah, halvt på arabisk, halvt på engelsk, mens Freeman satte sig ned i øjenhøjde.

Det lignede en tanke, og var næppe tilfældigt, siger Stanis Elsborg, der er seniorforsker ved Play The Game.

- Det skal signalere et politisk budskab om inklusion og at alle er velkomne.

Kæmpe reklamesøjle til hele verden

Ifølge Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), ligger det i tråd med ørkenstatens motivation for at ofre ikke mindre end 1500 milliarder kroner på et VM-værtskab.

- Det er en kæmpe reklamesøjle til hele verden, Qatar gerne vil lave. Man vil forbindes med den begejstring og positivitet, der er omkring en VM-slutrunde, siger hun til TV 2.

Den stærkt kritiserede VM-slutrunde har været 12 år undervejs, siden ørkenstaten, der er lidt større end Sjælland, fik tildelt det globale arrangement.

Det har undervejs – ifølge The Guardian – betydet, at 6500 migrantarbejdere, har mistet livet i Qatar siden 2010 – dog ikke nødvendigvis under udførelsen af deres arbejde.

Sydkoreansk pop

Under åbningsceremonien fik verden også lyd fra den sydkoreanske K-popstjerne Jungkook, der har leveret den officielle VM-sang 'Dreamers' og som optrådte med Qatar-stjernen Fahad Al-Kubaisi.

Måske endnu et hint med en popsang om, at VM-slutrunden i Qatar også handler om at demonstrere åbenhed, diversitet og inklusion for i hvert fald nogle af de mange penge, fodboldfesten løbet op i.

- De vil gerne sende nogle signaler om, at Qatar er et hypermoderne land, at de er et åbent land, som har plads til folk fra hele verden, siger Helle Malmvig, der også peger på, at Qatar leverer energi til store dele af verden.

Heller ikke i åbningsceremonien var der sparet på effekterne, som blev bivånet af en række statsledere fra især den arabiske verden på selve stadion.

Og så naturligvis alle os, der verden rundt kiggede med via levende billeder og måske i en vis forventning om endelig at se bolden rulle.

- Det er udstillingsvinduet, de har kastet mange penge i. Her kan de skabe det narrativ og den fortælling om Qatar, de ønsker, siger Stanis Elsborg.