VM fodbold

Absurd tilskuertal fra åbningskamp vækker opsigt: - Meget mystisk, siger ekspert

Ecuador slog sikkert Qatar med 2-0 i VM's åbningskamp, som ifølge FIFA blev set af 7000 flere personer end den officielle kapacitet på stadion.

Officielt er der plads til 60.000 tilskuere på Al Bayt Stadium i Qatar, hvor åbningskampen ved VM blev spillet mellem værtsnationen og Ecuador.

Men tal fra FIFA's kamprapport fortæller en noget anden historie – nemlig, at der søndag var hele 67.372 tilskuere på plads.

Altså 7372 flere tilskuere end der skulle være plads til.

De mange "ekstra" tilskuere er besynderligt, siger eksperter, som TV 2 har talt med.

Ser mystisk ud

Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, kalder det "opsigtsvækkende", at der er forskel på de officielle og reelle tilskuertal til åbningskampen.

- Forskellen er dybt iøjnefaldende. Det ser meget mystisk ud, siger han.

Jeg vil ikke håbe for arrangørerne, at der er lukket for mange ind

Troels Bager Thøgersen, chefredaktør Tipsbladet

Chefredaktøren har besøgt Qatar op til VM-slutrunden, hvor antallet af tilskuere på de otte VM-stadions har været til debat.

Han siger, at det alene er FIFA, som kan svare på, hvordan der kan være lukket 7000 flere tilskuere ind på Al Bayt Stadium, end hvad stadionkapaciteten tilsiger.

Troels Bager Thøgersen påpeger, at tilskuerantallet skal tages meget seriøst på baggrund af de katastrofer, som tidligere har fundet sted på fodboldstadions verden over.

- Det er ikke for sjov, og af hensyn til sikkerheden skal antallet af tilskuere tages dybt alvorligt. Jeg vil ikke håbe for arrangørerne, at der er lukket for mange ind, siger Troels Bager Thøgersen.

Ifølge chefredaktøren må de modstridende oplysninger enten skyldes forkerte oplysninger på den officielle stadionkapacitet eller en forkert optælling på stadion.

Tusindvis af fans forlod stadion før tid

Endnu mere mystisk blev spørgsmålet om tilskuertallet, når man studerer billeder fra anden halvleg. Efter pausen forlod tusindvis af tilskuere nemlig deres pladser.

TV 2 kan dokumentere, at Al Bayt Stadium langt fra var fyldt syv minuter inde i anden halvleg, hvilket står i kontrast til det "overfyldte" stadion.

Qatar blev sportsligt set udstillet på grønsværen, og efter første halvleg var stillingen 2-0 til Ecuador. Det fik tilsyneladende en lang række af værtsnationens fans til at forlade stadion før tid.

Ødelæggende for Qatars fortælling

Qatar har ønsket at give verden en fortælling om en stærk fodboldkultur i landet, fortæller Helle Malmvig, der er seniorforsker med fokus på Mellemøsten hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til TV 2.

Og en stærk fodboldentusiasme rimer dårligt på de mange fans, der undervejs i kampen forlod stadion.

- Der ser det sindssygt dårligt ud, og landets fodboldfortælling tager skade, siger Helle Malmvig.

En mulig forklaring på de mere end 67.000 tilskuere på stadion kan ifølge seniorforskeren være, at Qatar har "overbooket" stadion og uddelt 7000 ekstra billetter i et forsøg på at fylde stadionet op.

TV 2 har forsøgt at spørge FIFA om de godt 7000 ekstra tilskuere på stadion, men har ikke fået svar.