Danmark dropper omdiskuteret anførerbind

Dansk Boldspil-Union er skuffet og frustreret over det internationale fodboldforbund, FIFA.

Udsigten til en sportslig straf i form af et gult kort får Danmark til at droppe OneLove-anførerbindet.

NĂĄr det er sagt, er vi ekstremt skuffede over FIFA i den her sag

Jakob Jensen, DBU-direktør

Med i kampagnen er også VM-nationerne Wales, Holland, Belgien, England, Frankrig, Tyskland og Schweiz. Men nu har landene sammen besluttet, at de ikke vil løbe risikoen for, at en spiller bliver straffet.

- FIFA har indikeret, at man kan få en advarsel. Det vil sige, at Simon Kjær skulle starte kampen med at få en advarsel. Det er vi enige om, at vi ikke vil risikere, siger DBU-direktør Jakob Jensen til TV 2 SPORT.

- Når det er sagt, er vi ekstremt skuffede over FIFA i den her sag. De har kendt til vores holdning længe. Vi står for inklusion, ligesom FIFA siger, at de står for inklusion. Jeg kan ikke se, at vores budskab er i strid med de budskaber, FIFA ønsker at give.

- Det er frustrerende, at her få timer før at Harry Kane skal på banen, skal han bære et andet anførerbind end det, vi har haft planlagt siden september.

England møder Iran klokken 14, men her spiller Harry Kane altså med et andet anførerbind – et som FIFA har valgt med afsæt i deres egne kampagner.

"Retten til at være den, man er"

Frankrigs anfører, Hugo Lloris, udtalte dog i sidste uge, at han af respekt for Qatar ikke vil spille med anførerbindet.

Anførerbindet med teksten OneLove og multifarvede striber er sat i søen med et budskab om at "være med til at forene og forbinde i stedet for at udelukke og diskriminere".

- Jeg er stolt over, at vi sammen med andre landshold er med i en fælles kampagne, som sætter fokus på diskrimination og retten til at være den, man er. Kampen mod diskrimination er vigtigere end nogensinde, og når vi står sammen med andre nationer, bliver budskabet forhåbentligt klart for enhver, sagde Simon Kjær i september, hvor DBU og de øvrige nationer lancerede kampagnen.

FIFA dikterer anførerbind

Under de første gruppekampe – herunder Danmark mod Tunesien tirsdag – skal de 32 anførere bære et bind, der repræsenterer kampagnen Football Unites The World, hvor der blandt andet er blevet opfordret til våbenhvile i krigen mellem Rusland og Ukraine.

Senere skal anførerne også bære bind, der repræsenterer kampagner til fordel for klimaet, børn, uddannelse og mod diskrimination.

En af grundene til, at Qatars VM-værtskab har været stærkt kritiseret, er synet på menneskerettigheder. Blandt andet er det forbudt at være homoseksuel i landet.

Jakob Jensen har mere end svært ved at forstå, hvorfor kampagnerne ikke skal forenes.

- Vi har haft lejlighed til at mødes med FIFA de seneste par dage, og jeg tror ikke, FIFA er i tvivl om, hvad vi mener. De har forstået, at vi er skuffede. Vi kan ikke forstå, hvorfor det her ikke kan supplere den inklusionskampagne, som FIFA selv lancerer, siger Jakob Jensen.

Danmark spiller sin første VM-kamp tirsdag klokken 14 mod Tunesien.