VM fodbold

Emiren gjorde alt for ikke at være kontroversiel, siger ekspert

Herunder fremgår en ekspertanalyse af hele emirens åbningstale, da VM i Qatar blev sat i gang.

Tamin bin Hamad Al Thani, Qatars emir, holdt søndag åbningstale ved VM.

Sheiken bød velkommen på arabisk, inden kampen mellem værtsnationen og Ecuador skulle spilles.

Og her fremstod Al Thani som diplomatisk og udglattende, mener Helle Malmvig, seniorforsker med fokus i Mellemøsten hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Hun har analyseret talen, der er delt op i mindre bidder:

I Guds navn, den allernådigste og allerbarmhjertigste.

Fra Qatar, Arabiens land til verdensmesterskabet 2022.

Vi er mange, der har arbejdet på, at det skulle blive det mest vellykkede mesterskab. Vi har gjort en indsats og har investeret i velgørenhed for humanismens skyld.

Lyn-analyse

Indledningen peger på, at Qatar er et islamisk og konservativt land. Men der er også mange arabiske ledere, der vil starte med det. Lidt som når en amerikansk præsident afslutter med "God Bless".

"Investeret" dækker blandt andet over store universiteter, støtte til palæstinensere og kunst. Alt det, de har hældt penge ud i. Sådan kan det læses, men det er også meget indirekte, så det kan læses på flere måder.

Endelig kom vi til åbningsceremonien. Dagen i dag, som I tålmodigt har ventet på. Fra og med i aften og 28 dage frem vil vi sammen med hele verden følge den store fodboldfest i denne åbne arena, hvor vi civiliseret og menneskeligt kommer i kontakt med hinanden.

Mennesker med forskellige baggrunde, nationaliteter og ideologier vil mødes her i Qatar. Og foran skærme på samtlige kontinenter for at deltage i disse spændende øjeblikke.

Hvor er det smukt, at folk lægger det, der skiller dem, til side og glædes ved deres forskelligheder og ved det, de har til fælles.

Lyn-analyse

Qatar havde håbet, at det skulle handle om glæde og god stemning. Det var dét, de håbede på at købe sig ind i. Emiren siger, vi skal prøve at lade os få fat i det igen. Han håber, at der kommer glæde. 

Det er en del af hele kongefamiliens strategi at gøre det globalt. Det er en let måde at sige på, at det er åbent for hele verden, mens vi gerne vil bringe vores kultur ud i verden.

Jeg håber for samtlige deltagende hold, at de vil vise en fremragende holdpræstation og en høj sportsmoral.

Jeg håber, at alle vil tilbringe nogle glade, spændende og smukke stunder, og at dagene vil bringe håb og fred.

Velkommen til hele verdens Doha.

Velkommen og held og lykke til alle.

Helle Malmvig om Emirens tale

Helt ærligt. Jeg har tror, han har gjort alt for, at det ikke skulle være en kontroversiel tale. Den er meget diplomatisk. Det siges indirekte, at alle skal glemme de dårlige ting og bare nyde fodbolden.

Men det her er ikke en tale, der ændrer synet på Qatar. Det er den alt for diplomatisk og favnende til. 

Talen skal til dels sørge for at dæmpe alle diskussionerne, der har været om VM-slutrunden. Det lægger sig dog også i tråd med den profil, som Qatar har udenrigspolitisk. Den her fredsmæglerrolle, hvor de har gode relationer til alle. De er gode til at tale på den her åbne og ikke-fordømmende måde.

Jeg synes mere, at Tamim bin Hamad Al Thani er en diplomat og ambassadør mere end en statsleder. For talen er jo heller ikke en stor hyldest til Qatar. Han er den lavmælte diplomat.

Havde han lavet noget, der er mere kontroversielt eller meget defensivt, eller havde han lavet en enorm hyldesttale til Qatar – det kunne have sparket gange i de debatter, vi allerede har haft. På den måde kan man sige, at det har han fornuftigt nok ikke gjort.