Kritikken hagler ned over DBU: - Pinligt ud over alle grænser

DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, mener, at FIFA truer spillerne og landsholdet, og det er uden fortilfælde.

Planerne var pĂĄ forhĂĄnd store.

Anførerne fra syv lande bestående af Danmark, England, Wales, Holland, Belgien, Tyskland og Schweiz skulle alle bære det regnbuefarvede One Love-anførerbind ved VM-slutrunden i Qatar.

Men sĂĄdan kom det ikke til at gĂĄ. Mandag valgte FIFA at rasle med sablen og true med sportslige sanktioner.

Hos Idrætsforeningen Pan Idræt er formand Christian Bigom meget ærgerlig over, at det danske landshold har valgt at droppe det anførerbind, som skulle vise støtte til LGBTQ-miljøet.

- Jeg er egentlig ikke overrasket over, at det her initiativ ryger i svinget. Det samme skete med den sorte trøje, som landsholdet ville have haft med til slutrunden, der skulle støtte de mange døde migrantmedarbejdere, men som også blev droppet, siger han til TV 2 og uddyber:

- Landsholdet prøver at sende de rigtige signaler, men det er, som om FIFA spænder ben for dem på alle leder og kanter.

Værdier kommer med en pris

Han peger på, at der ikke er noget i FIFA's egne menneskerettighedsregler, der taler imod de værdier, som de forbyder det danske landshold at skilte med.

- Man lader værtslandet (Qatar, red.) diktere de værdier, der skal være i fodboldverdenen. Det er enormt ærgerligt, at de skal være styrende for, hvad der skal være gældende i fodbold.

Man skulle da have taget det gule kort og stået på mål for de værdier, som man har

Christian Bigom, formand Pan Idræt

Christian Bigom er meget skuffet over, at samtlige de syv lande, der havde sagt, at de ville bruge anførerbindet, har droppet det igen.

- Man skulle da have taget det gule kort og stået på mål for de værdier, som man har. Og så lade FIFA stå med forklaringsproblemet. Det vidner om, at værdierne har en pris. Man vil gerne smide penge efter det i form af en bøde, men man vil ikke betale sportsligt.

Store sportslige konsekvenser

Truslen fra FIFA om at uddele et gult kort til de anførere, som spiller med One Love-armbindet, var det, der fik de nationale fodboldforbund til at droppe anførerbindet

DBU-direktør Jakob Jensen siger til TV 2, at protesten ville have for store sportslige konsekvenser.

De syv fodboldforbund er gået sammen om en fælles pressemeddelelse, hvor det lyder:

- Som nationale forbund kan vi ikke sætte vores spillere i en situation, hvor de kan risikere sportslige sanktioner – heriblandt et gult kort – så vi har bedt anførerne om ikke at bære anførerbindene i VM-kampene.

Pinligt ud over alle grænser

Beslutningen har fĂĄet adskillige danskere til at fare til tasterne for at give deres mening til kende pĂĄ det sociale medie Twitter.

- Pinligt ud over alle grænser: Danmarks landshold har nul rygrad. Dropper One Love-anførerbind. Så ved vi, hvilket er verdens mindste overraskelse, at Hjulmand & Co. selvfølgelig kun taler verdensmål, når det ingenting betyder, skriver journalist og politisk kommentator David Trads.

Det er helt uhørt, som FIFA truer spillerne og landsholdet

Peter Møller, fodbolddirektør, DBU

Han bakkes op af radiovært Amalie Bremer, der er en stor kritiker af VM i Qatar.

- Ok, glem det. Danmark “protesterer” kun, hvis vi får lov af katastrofale Infantino. Altså, ham vi protesterer imod. Vor herre til hest, et shitshow. Da Hjulmand sagde, at landsholdet skulle vise, hvem de er, mente han da en flok skødehunde for bundkorrupte FIFA? Kom nu lidt.

Loveshop-musiker Jens Unmack lufter ogsĂĄ sin utilfredshed pĂĄ Twitter.

- Så røg armbåndet. Så der ligger @DBUfodbold og dets nosseløse danske VM-landshold, for hvem en protest er noget, man ærbødigt spørger om lov til hos dem, man vil protestere imod. Flovt med sådan et landshold uden rygrad.

DBU: Helt uhørt

Mens kritikken hagler ned over DBU, vil fodbolddirektør Peter Møller gerne rette kritikken videre mod det internationale fodboldforbund, FIFA:

- Det er helt uhørt, som FIFA truer spillerne og landsholdet. Det er uden fortilfælde.

FIFA har truet de syv nationer, som ville spille med alternativt anførerbind, med et gult kort til anføreren. I Danmarks tilfælde ville det gå ud over Simon Kjær. Og et gult kort fra kampstart til landsholdsanføreren kan potentielt få "katastrofale sportslige konsekvenser", og den risiko ønsker DBU ikke at løbe.

Peter Møller synes, at det er ærgerligt, at FIFA i DBU's optik forsøger at intimidere landsholdsspillerne, og han stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om organisationen er "ved deres fulde fem".

- One Love-anførerbindet er ikke et politisk statement i vores optik, det er menneskerettigheder. Men FIFA tolker det anderledes, siger Peter Møller.

Han slutter med en god, gammeldags fodboldmetafor.

- Det kan godt være, at FIFA fører 1-0 eller 2-0 nu, men lad os nu se, hvordan det ender.