VM fodbold

Mens landet er i brand, sendte anfører et angreb mod præstestyret

Det er ikke risikofrit at kritisere det iranske styre. På to dage har landsholdet flere gange gjort netop det.

Der er ingen tvivl om, at det autokratiske regime i Iran følger med i VM.

Protester har siden september sat landet i brand, idet tusindvis af iranere demonstrerer over det undertrykkende præstestyre. Gnisten, der antændte befolkningen, var, da 22-årige Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt.

Forbrydelsen, hun begik, var at bære sit tørklære “forkert".

Jeg håber, at forholdene ændrer sig i tråd med folkets forventninger

Ehsan Hajsafi, anfører for Irans landshold

I et fodbold-VM, der længe har været præget af politiske stridsmål og protester, tog Irans anfører, Ehsan Hajsafi, ganske opsigtsvækkende bladet fra munden ved et pressemøde søndag. Det har tidligere vist sig at kunne få konsekvenser.

- Vi bliver nødt til at indse, at forholdene i vores land ikke er rigtige, og at vores folk ikke er tilfredse, sagde han:

- Før alt andet vil jeg gerne udtrykke mine kondolencer til alle de efterladte familier i Iran.

Video: Silas Ferré Steiner

BBC citerer Human Rights Activists News Agency for, at omtrent 15.800 demonstranter har været tilbageholdt, og 341 er blevet dræbt under protesterne.

Holder med folket

Omtrent som den iranske anfører ytrede ordene, udspillede der sig et blodbad i den nordvestlige kurdiske by Mahabad. Videoer, som TV 2 ikke har kunnet bekræfte uafhængigt, viser pansrede køretøjer, skud og eksplosioner i kampe mod demonstranter.

Men Ehsan Hajsafi var ikke færdig endnu:

- De (befolkningen, red.) skal vide, at vi er med dem, og at vi sympatiserer med dem, sagde han.

- Vi er her, men det betyder ikke, at vi ikke burde være deres (befolkningens, red.) stemme, eller at vi ikke skulle respektere dem.

- Jeg håber, at forholdene ændrer sig i tråd med folkets forventninger.

Hårde straffe

Søndag var ifølge Aljazeera også dagen, hvor to tidligere iranske landsholdsspillere modtog hver deres straf for at ytre støtte til demonstranterne på deres sociale medier.

Karim Bagheri og Yahya Golmohammadi blev dømt til at betale en bøde svarende til henholdsvis 20 og 15 procent af deres løn.

Flere iranske profiler og kendisser har modtaget straffe for støtteerklæringerne. Nogle, meget værre.

Shahin Aakjær, der er forfatter og kandidat i mellemøststudier, fortæller, at ikke alle spillere på landsholdet deler det kritiske syn på styret, men der har allerede været flere eksempler på protester.

- Det er ret tankevækkende, at han gør det, fordi landsholdet fremstår splittet. Det er mit indtryk, at de fleste spillere har lyst til at tale ud, men de har et fodboldforbund i nakken, siger han.

Larmende tavshed under nationalsang

Ved den næstsidste træningskamp, som Iran spillede mod Nicaragua, undlod alle på nær to spillere at synge med på nationalsangen.

Ved mandagens kamp mod England gentog scenerne sig. Musikken gjaldede ud af stadionets højtalere, men landsholdet var bomstille.

- Der er selvfølgelig risici forbundet med det, siger Shahin Aakjær.

Ifølge Aljazeera blev to kvindelige skuespillere søndag anholdt efter at have filmet sig selv uden tørklæde, og samme dag blev den sjette person idømt dødsstraf i forbindelse med protester.

Regimekritikere var rasende, efter at billeder blev delt af spillerne Roozbeh Cheshmi og Alireza Beiranvand, som bukkede for Irans præsident, Ebrahim Raisi. Synet på landsholdet har i den iranske befolkning været delt, siger Shahin Aakjær.

Den iranske forsvarers udtalelser kan ifølge Shahin Aakjær være med til at rykke ved befolkningens syn på fodboldlandsholdet.

- Jeg forestiller mig ikke, at det er det sidste, vi har set til den slags under VM, siger han.