VM fodbold

Tidligere topdommer om trussel: Aldrig set før

Kenn Hansen, der er tidligere topdommer, reagerer nu på sagen om One Love-anførerbindet. Og han har aldrig hørt om noget lignende.

Danmarks anfører kommer ikke til at bære One Love-anførerbindet i tirsdagens kamp mod Tunesien.

Det er virkeligheden, efter at FIFA har lagt pres på – og truet de nationer, der er gået sammen om One Love-kampagnen, der skulle sætte fokus på diversitet og retten til at være, hvem man vil.

Et gult kort til Danmarks anfører er blandt andet i vente, hvis One Love-bindet bliver brugt. Det har FIFA ifølge DBU indikeret mandag. Et sådan tiltag både forbavser og forarger den tidligere topdommer Kenn Hansen.

- Det er en meget atypisk løsning, som overrasker mig meget. Jeg har aldrig før hørt om, at en dommer kan uddele en advarsel til en spiller, der har et bestemt anførerbind på, fortæller Kenn Hansen til TV 2 SPORT.

- Normalt giver dommeren advarsler for sportslige ting. Dommeren kan give en advarsel, hvis en spiller bærer ring eller halskæde i kampen, men det bør ikke være op til en dommer at kunne give en advarsel på baggrund af et politisk budskab. Det er i stedet noget, som turneringsmyndigheder håndterer, lyder det fra den tidligere dommer.

En advarsel er en lille pris at betale

Men selvom Kenn Hansen er forundret over konsekvensen, ærgrer det ham, at DBU ikke står fast.

- En advarsel til en spiller, man i princippet kunne skifte ud efter ti sekunder, ville være et stærkt signal at vise til alle de stærke forbund, der er faldet fra efter sanktioner. Det er en meget, meget lille pris at betale for et statement, det vil blive set af hele verden og give respekt til DBU.

DBU-direktør Jakob Jensen fortæller, at Danmark ikke vil risikere, at anføreren skulle indlede opgøret med et gult kort. Det har for store sportslige konsekvenser, og det medgiver Carsten Werge, der kalder situationen for en skandale.

De andre nationer, der deltog i kampagnen med Danmark, er Wales, Holland, Belgien, England, Frankrig, Tyskland og Schweiz. Ingen af nationernes anførere kommer nu til at bære One Love-anførerbindet.

Eksempelvis gik Harry Kane på banen med et helt andet anførerbind:

I stedet skal de 32 anførere i de første gruppekampe bære et bind, der repræsenterer kampagnen Football Unites The World. Her bliver der blandt andet sat fokus på en mulig våbenhvile i krigen mellem Rusland og Ukraine.

Senere skal anførerne også bære bind, der repræsenterer kampagner til fordel for klimaet, børn, uddannelse og mod diskrimination.