VM fodbold

Han oplevede dansk folkefest – men i Qatar har tuneserne fordelen

Issam Jebali har fulgt med i store støtte det danske landshold har fået og ser frem til møde dem.

Se VM i fodbold på TV 2 PLAY.

Den danske sommer var i 2021 lig med fodbold-EM, hvor det danske landshold kom hele vejen til semifinalen.

Roligans samlede sig i store grupperinger flere steder udendørs foran storskærme, og her var tunesiske Issam Jebali, der til daglig spiller for OB og bor i Danmark, også med.

Den offensive spiller deltog i den danske folkefest og støttede landsholdet. Men når VM i Qatar løber af stablen, kommer dette ikke til at være scenariet igen. Denne gang vil Jebali håbe på alt andet end dansk jubel, da han er udtaget til Tunesiens landshold, som er i Danmarks VM-gruppe.

OB-spilleren fortæller dog, at oplevelserne forrige sommer i Danmark har imponeret ham.

- Jeg har været her i tre år, og hver gang, der er landskamp, er det som om, at hele byen skal se den kamp, og alle har en rød-hvid trøje på. Det er stort, at der er så mange, der støtter landsholdet, siger Issam Jebali til TV 2 SPORT op til VM.

- Det er ikke opdelt, som med OB, FCK og Brøndby. Det er alle i Danmark, der støtter ét hold. Det er meget positivt. Fodbold er stort i Danmark, og jeg så også EM-semifinalen med danskerne udendørs, og der var den bedste atmosfære.

Det bliver fantastisk at spille mod Danmark, og jeg ville elske at score og vinde

Issam Jebali, tunesisk landsholdsspiller

Danmark har en særlig plads

Jebali stødte til den fynske klub i sommeren 2019. Siden er det blevet til 101 kampe for OB med tilhørende 28 scoringer og 15 assist.

Derfor har han også fået et nært forhold til landet.

Har Danmark en særlig plads i dit hjerte?

- Ja, helt sikkert. Det bliver fantastisk at spille mod Danmark, og jeg ville elske at score og vinde. Men jeg elsker også landet og alle mennesker omkring mig her, og jeg har det godt her, siger Jebali.

- Men jeg kæmper for Tunesien. Det er min drøm at spille ved VM og score. Men det er helt sikker specielt. Jeg er glad for, at vi er i gruppe med Danmark, fordi det er et godt land og et godt hold. Jeg vil gerne spille mod dem og se, hvor vi står. Vi vil kæmpe for det – selvfølgelig med respekt.

ISSAM JEBALI – BLÅ BOG

  • Født: 25. december 1991, Medjez el Bab, Tunesien
  • Position: Offensiv midtbanespiller, angriber
  • Nuværende hold: Odense Håndbold
  • Tidligere hold: Al-Wehda, Rosenborg, Elfsborg, Värnamo, Zarzid (lån), Étoile du Sahel
  • Landskampe: Ni landskampe, to mål

Ingen superstjerner i Tunesien

Drømmen om VM er tydelig at mærke på den 30-årige tuneser. Han beskriver turneringen som den største, man som spiller kan deltage i.

Derudover betyder den ekstremt meget for Tunesien og landets befolkning.

- For mig personligt er det en drøm at spille VM. Jeg kan ikke drømme om noget, der er større end det. Det bliver en stor, stor fejring, siger Jebali.

Danmark skal huske på, at der er mere end 50.000 tunesere, der bor i Qatar

Issam Jebali, tunesisk landsholdsspiller

Tunesien har deltaget ved fem verdensmesterskaber i alt, men de har aldrig formået at gå videre fra gruppespillet. Jebali fortæller, at de vil gøre alt for, at det ikke ender på sammen måde – og det har de en helt klar taktik og plan for.

- Vi har ikke en superstjerne på holdet, vi spiller mere kollektivt, og vi er nødt til at spille på de andres svagheder. Det er vores fordel. Jeg vil ikke sige, at vi har én særlig spillestil – vi finder de andres svagheder. Jeg tror, at vores træner og stab vil finde svagheder hos danskerne, og så vil vi forsøge at udnytte dem og vinde kampen. Det er der, vi er stærke, siger Jebali.

- Jeg tror ikke, at Danmark kommer vinde med 3-0 eksempelvis. Det er ikke muligt. Det bliver en tæt kamp, og vinderen bliver den, der laver færrest fejl. Danmark skal huske på, at der er mere end 50.000 tunesere, der bor i Qatar. Det vil vi forsøge at bruge til vores fordel.

Store forskelle på kulturer

Med sin tid i OB og Danmark har tuneseren også bemærket flere forskelle på fodboldkulturerne, og han kender det danske mindset.

- De er meget strikse og arbejder hårdt. De har ikke de største navne, men de bidrager som et hold, og det er et kollektiv. Det samme er der i Tunesien, hvor der ikke er superstjerner, så vi bruger kollektivet.

- Der er en stor forskel på, hvordan vi tænker, og hvordan Danmark tænker fodbold. I Afrika er det mere teknisk, det er tætte kampe og handler meget om kontraangreb og dødboldsituationer. Vi prøver at sætte tempoet ned. I Danmark er det modsat, hvor man gerne vil spille i et højt tempo, tage mange spurter og presse højt, siger Issam Jebali.

Har ét stort mål

Australien er nummer 41 på verdensranglisten, Danmark er nummer 10, mens Frankrig er nummer 2. Tunesien indtager pladsen som nummer 26, og derfor er de spået til at misse avancement fra gruppen efter Danmark og Frankrig.

Dog har Jebali og Tunesien ikke overgivet sig på forhånd.

- Vi går efter at gå videre fra gruppespillet. Vi har aldrig gjort det før. Det er en meget svær gruppe med Danmark, Australien og Frankrig. Alle tænker måske allerede, at Danmark og Frankrig går videre, men vi ser, at vi har chancer, og vi tror på os selv. Vi tror på, at vi kan gøre det. Det er ligemeget, om vi bliver nummer et eller to. Vi skal bare videre.

- Det vil blive den største fejring nogensinde, hvis det lykkes, fordi vi har aldrig gjort det før, siger den tunesiske landsholdsspiller.

Danmark møder Tunesien 22. november klokken 14.00. Her kan få et overblik over hele kampprogrammet fra VM.

VM gruppe D

VM gruppe D
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1320163+36
2320134-16
331111104
4301213-21