VM fodbold

Helle Thorning ankom til VM-kamp iført regnbuefarver

Mandag besluttede det danske fodboldlandshold at droppe omdiskuteret regnbuearmbind efter advarsler fra FIFA.

Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt har valgt at trodse FIFA's forbud mod at bære regnbuebind.

Således kunne man tirsdag se hende troppe op til Danmarks kamp mod Tunesien iført en blå kjole med regnbuefarvede ærmer.

Det var ellers ikke givet, at Helle Thorning kunne komme ind på stadium, da både flere journalister og tilskuere er blevet afvist for at bære netop regnbuefarvet tøj.

Ligeledes blev det danske landshold mandag advaret af FIFA om at lade anfører Simon Kjær bære det såkaldte One Love-anførerbind som led i en antidiskriminationskampagne.

Ifølge FIFA ville sådan et træk nemlig resultere i en sportslig straf i form af et gult kort til den danske anfører.

Mere på spil end et gult kort

Helle Thorning-Schmidt, der er formand for DBU's Governance- og Udviklingskomite, er i Qatar for at repræsentere DBU i forbindelse med slutrunden.

Hun har ikke selv kommenteret, hvorvidt hendes påklædning er et signal til FIFA og ikke mindst Qatar, der er blevet stærkt kritiseret for deres syn på menneskerettigheder op til slutrunden.

Men til Ekstra Bladet siger hun, at hun ærgrer sig over, at man ikke har fundet en løsning på regnbueproblematikken.

Ligeledes hævder hun, at der var mere end et gult kort på spil, hvis Simon Kjær havde iført sig et regnbuearmbind.

- Man kunne have risikeret en hel spilledags karantæne. Det er det, jeg forstår, at FIFA har truet med. Eller andre sanktioner. FIFA har været lidt vævende om, hvilke sanktioner man kunne forestille sig, sagde hun til Ekstra Bladet, inden hun gik ind til kampen.

Beslutning mødt med stor kritik

I Qatar er homoseksualitet forbudt ved lov, og One Love-anførerbindet skulle repræsentere et budskab om at forene og forbinde i stedet for at udelukke og diskriminere ifølge DBU's egen formulering.

DBU's beslutning har da også fået kritikken til at hagle ned over både spillerne, DBU, FIFA og ikke mindst det qatarske styre.

Det samme har gjort sig gældende for de andre lande, der efter planen også skulle have deltaget i kampagnen. Det vil sige Wales, Holland, Belgien, England, Frankrig, Tyskland og Schweiz.

Den tyske dagligvarekæde Rewe har for eksempel trukket sig som sponsor af det tyske fodboldlandshold, da de meldte ud, at de heller ikke vil bære armbindet.

Det er til gengæld ikke alle danskere, der mener, at det er Danmarks ansvar at gå forrest i kampen mod diskrimination.

Således viser en Megafon-måling lavet for TV 2, at 43 procent af danskerne mener, at anfører Simon Kjær bør tage det omdiskuterede armbind på, mens 42 procent synes, at han skal bære et neutralt armbind i stedet for.