VM fodbold

Storskærmsarrangement for VM i Qatar splitter: - Jeg tænker på, at de spiller på en bunke af lig

Kan man se fodbold, præcis som man plejer, når tusindvis af migrantarbejdere har mistet livet og homoseksualitet er forbudt ved lov?

I frostgrader og allerede klokken 10 stod Gustav Møller klar med sine venner for at sikre sig det bedste bord. Lige foran storskærmen, der fire timer senere skulle vise Danmark spille VM i Qatar.

Selvom forholdene i Qatar og de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, har været et samtaleemne i gruppen, er de ikke i tvivl. Som inkarnerede fodboldfans skal de selvfølgelig se kampen på Café Runddelen på Nørrebro.

- Jeg ser det hele, men det er, fordi jeg elsker fodbold, og ikke fordi jeg støtter Qatar, siger 21-årige Gustav Møller.

Åbningsceremonien valgte han dog at boykotte. Ét minut blev det til, så kunne han ikke holde ud at se mere og måtte slukke for tv’et.

- Åbningsceremonien viser de værdier, som Qatar står for, og dem støtter jeg ikke. Vi er ret enige om, at de ikke burde spille i Qatar, men jeg ser alle kampene, for spillerne vil jeg gerne støtte, siger han.

Hans ven Marcus Rasmussen på 23 år har dog valgt anderledes. Han vil kun se de danske kampe. Og netop dilemmaet om, hvor meget man skal dyrke VM i Qatar, er vennerne langt fra alene om at stå over for.

Vi er jo alle fuldstændig enige om, at det er noget beskidt møg, der sker

Sørine Johansen

- Noget beskidt møg

I en Megafon-måling foretaget for TV 2 svarer 25 procent af dem, der så VM i Rusland i 2018, at de vil se færre eller slet ikke nogle af kampene ved dette års VM. 46 procent vil se det samme antal eller flere kampe.

På sociale medier har netop det spørgsmål også skabt debat, og nogle har eksempelvis købt aflad hos menneskerettighedsorganisationer.

Det har dog ikke afholdt hundredvis af mennesker fra at trodse den bidende kulde og tage plads foran storskærmen, der er hængt op på Café Runddelens mur udenfor.

Med tæpper viklet om sig og pakket ind i huer og vanter hujer folk og råber, hver gang et mål glipper eller ser ud til at lykkes.

Sørine Johansen står lidt afsides fra flokken og drikker en øl. Hun har hele dagen været i tvivl, om hun skulle tage med resten af sin gymnasieklasse til arrangementet.

Tvivlen er boblet op i hende igen. Og lige nu giver øllen hende mest af alt en dårlig smag i munden.

- Det er lidt sørgmodigt. Jeg tænker på, at de spiller på en bunke af lig, konstaterer hun.

Hun er ikke engang fodboldfan, fortæller hun. Alligevel er hun taget med, fordi hun ikke ville gå glip af det sociale element, der knytter sig til fodbolden.

- Vi er jo alle fuldstændig enige om, at det er noget beskidt møg, der sker. Men i dag tror jeg, at fællesskabet blev vægtet højere for mig end etik og moral, hvilket jo egentlig er mega latterligt, siger hun.

Kan man dele det på Instagram?

Indenfor i baren må bartenderne kæmpe sig frem i mængden med ølkrusene løftet højt op over hovedet for ikke at spilde ud over de mange mennesker, der hopper og råber i kor.

Vi prøver at gøre det så anti-FIFA og -qatarsk som overhovedet muligt

Keld Hansen, ejer af Café Runddelen

Mange, TV 2 taler med, giver udtryk for, at de er mødt op i dag, fordi de alligevel ikke tror, at de kan ændre noget alene som enkeltpersoner ved at slukke tv’et.

Det gælder blandt andet Stig Jensen på 58 år. Han er meget imod, at kampene spilles i Qatar, men han mener, at beslutningen om et boykot burde være blevet taget på et politisk plan. Derfor har han valgt at se de danske kampe.

- Men jeg har nogle gange mellemlandet i Doha, når jeg har skullet flyve til Asien, og det vil jeg aldrig gøre mere. For jeg vil ikke støtte dem, siger Stig Jensen.

Det er også tydeligt, at de fleste har haft overvejelser om deres visit. Da en ung kvinde er i gang med at fotografere sin veninde iført bøllehat med dannebrogs-motiv, spørger hun:

- Kan vi egentlig godt lægge det på story, eller ligner det så, vi støtter Qatar?

På baren har de også valgt, at de ikke vil vise reklamer for Qatar. Åbningsceremonien valgte de også at gå uden om, fortæller ejer Keld Hansen.

Moralsk ville han have det bedre med, at de slet ikke lagde skærm til noget af VM. Men han “kan jo ikke redde hele verden”, forklarer bar-ejeren.

- Når vi nu er der, så driver jeg en forretning, og hvis jeg ikke viser kampene, så gør andre det. Jeg ved, det er dobbeltmoralsk, men vi prøver at gøre det så anti-FIFA og -qatarsk som overhovedet muligt, siger han og tilføjer, at han vil donere nogle af pengene fra arrangementet til menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Ingen stemning af folkefest

Tilbage inden for hos Gustav Møller og vennerne har roen sænket sig. Stemningen er flad, efter at dommeren har fløjtet af, og kampen endte uafgjort.

Selvom de er skuffede over resultatet, har de oplevet, at stemningen på stadion i ørkenstaten har kunnet mærkes helt på Nørrebro. Og under kampene har de ikke tænkt synderligt meget på debatten om menneskerettigheder, lyder det.

- Men det er forfærdeligt, hvad der er sket. Og før og efter kampene har det selvfølgelig været et samtaleemne, fortæller Gustav Møller og henviser til, at de har talt om, at de alle mener, at Danmark burde havde spillet med Onelove-anførerbind.

På få minutter er lokalet blevet tom. Flere er på vej ud ad døren.

Vennerne regner heller ikke med at tage videre og feste.

- Der er alligevel ikke helt samme stemning af folkefest, som der var under EM, konstaterer en mand bag dem.