VM fodbold

DBU får kritik fra LGBT-personer: - Mere betød det så åbenbart heller ikke

LGBT-fans langer ud efter DBU, efter at de har droppet yderligere tiltag under VM i Qatar.

Da DBU besluttede, at landsholdet ikke måtte gå på banen med One Love-armbindet, destruerede de deres troværdighed over for LGBT+-fællesskabet i Danmark.

Sådan lyder kritikken fra ansvarshavende chefredaktør hos A4 Medier, Kristian Madsen, som understreger, at DBU "har svigtet massivt".

- Som LGBT’er føles det som at blive skubbet ud af det nationale fællesskab, da herrelandsholdet i det afgørende øjeblik ikke havde vores ryg, skriver han i en artikel på mediet.

Kristian Madsen påpeger, at det ikke er LGBT-personer, der har gjort anførerbindet til symbolet på DBU’s og de øvrige fodboldforbunds opbakning. Det har de selv.

- I (DBU, red.) har et kæmpe genopbygningsarbejde foran jer af den troværdighed, I på et øjeblik har destrueret, siger han.

Desuden mener den ansvarshavende chefredaktør, at det var DBU selv, der påstod, at deres solidaritet kunne måles på armbindet.

- Men ved det første vindpust af pres fra FIFA faldt DBU sammen, skriver han.

- Vi havde forventet mere

Samme kritik kommer fra LGBT+-Danmark, der gav Kasper Hjulmand foreningens pris Årets Laks for sin klare stillingtagen til fordel for LGBT+-personers lige rettigheder under sidste års EM-sultrunde.

Sekretariatschefen i LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen, siger til TV 2, at man i foreningen er "enormt skuffet" over DBU's beslutning.

Mere betød det så åbenbart heller ikke

Susanne Brammer Jespersen, LGBT+ Danmark

- Vi havde forventet mere af DBU. Det klinger så enormt hult, når der skal så lidt til, at man bakker ud af alle de løfter, man selv har lavet, siger Susanne Branner Jespersen.

Hun håber, at kritikken vil give anledning til selvransagelse i DBU.

- Kritikken skal jo selvfølgelig også rettes mod FIFA, og vi er med på, at DBU har været under pres. Men jeg tror, at der er mange LGBT+-personer, der føler sig svigtet. Man sidder tilbage med en følelse af, at mere betød det så åbenbart heller ikke.

Ville ikke gøre minimum

Modsat Kristian Madsen føler fodboldsentusiast og vært på 'Kvindefodboldpodcasten' og 'Missionen' på Radio 4, Amalie Bremer, sig ikke svigtet. Til gengæld er hun skuffet.

- Skuffelsen kommer nok fra, at der var forventninger om, at de (landsholdet og DBU, red.) var mere allierede med LGBT+ personer, og det mener jeg også, at meget af kritikken bunder i. De har fortalt, at de ville ned til Qatar og lave nogle aktioner, men der skuffede de, siger hun til TV 2.

Ligesom den ansvarshavende chefredaktør mener hun, at de danske landsholdspillere skulle være gået på banen med One Love-armbindet, for "det er det absolutte minimum, man kunne gøre".

Det handler om mange mennesker, som bliver ekskluderet fra fodbolden

Amalie Bremer, vært på 'Kvindefodboldpodcasten'

Under dagens pressemøde oplyste DBU dog, at FIFA havde advaret om, at det ville koste mindst et gult kort, hvis de gik igennem med det.

Men det ændrer ikke på Amalie Bremers holdning:

- Jeg ved, at jeg er en idealistisk fodboldbetragter, men jeg tror, at Simon Kjær ville have været udødeliggjort, hvis han gik på banen med armbindet på. Jeg ved godt, at det muligvis er naivt, men jeg havde ønsket det, siger hun.

Mange eksluderes

Amalie Bremer retter særligt skarp kritik mod FIFA, som besluttede, at VM i år skulle afholdes i Qatar, hvor homoseksualitet er ulovligt.

- Jeg er selv homoseksuel og ville ikke kunne tage til VM i Qatar og være mig selv. Det vil sige, at jeg bliver ekskluderet fra den her VM-fest, og med Qatar er der mange mennesker, som bliver ekskluderet fra fodbolden på den måde.

Desuden mener hun, at det er positivt, at DBU under pressemødet tager afstand fra Gianni Infantino, som er præsident for FIFA.

Men særligt et øjeblik bider hun mærke i nemlig hvor Peter Møller, der er fodbolddirektør i DBU, fortalte, at de ikke vil komme med flere tiltag under VM:

- Men jeg kan sige så meget, at der ikke kommer flere tiltag fra hverken spillerne, træneren eller den sportslige stab. Nu vil vi rigtig gerne fokusere på fodbold, lød det fra Peter Møller.

Ifølge Amalie Bremer viser udtalelsen, at det har lykkedes FIFA at "mobbe" DBU i sådan en grad, at de ikke opnåede, hvad de havde håbet.

Men landsholdets image er ikke ødelagt for evigt, vurderer Amalie Bremer. De har blot "taget et hak i tuden".

- Danskerne har været i ekstase over landsholdet, siden de klarede det så godt til EM og alt det, der skete med Christian Eriksen, og den måde landsholdet håndterede det på, siger hun og hentyder til fodboldspillerens hjertestop under EM-kampen mod Finland sidste år.