Debat om Qatar-boykot har været massiv – men de første seertal viser klart billede
Ekspert sammenligner seeropbakningen med et trafikuheld.
Man kunne foranlediges til at tro, at færre danskere end ventet ville have tændt for Danmarks debut ved VM i Qatar tirsdag grundet den megen diskussion, slutrunden har medført.
Der har også været historier om danskere, der boykottede slutrunden og simpelthen ikke ville tænde for fjernsynet, når landsholdet spiller.
- Man kunne have troet, at man så en protestindikator i tallene, og at det helt kvantitativt ville dokumentere, at seerne ikke ville være med til det, siger Bo Kampmann Walther, lektor i kulturvidenskab på SDU.
Men sagen er, at flere faktisk så kampen tirsdag sammenlignet med en puljekamp ved VM i Rusland i 2018, der er sammenlignelig på flere punkter.
Seertal fra Nielsen viser, at 983.000 danskere så minimum fem minutter af tirsdagens kamp. I 2018 så 939.000 personer kampen.
Der spillede Danmark mod Australien i en kamp, der også blev spillet klokken 14 dansk tid. Dog blev tirsdagens kamp sendt på DR1, hvor kampen fra 2018 blev sendt på TV 2, som færre har adgang til.
Tv-forsker ved Aarhus Universitet Mads Møller Tommerup Andersen peger på en anden forskel fra 2018 til nu:
- Flow-tv-seningen er faldet (siden 2018, red.), men bliver i nogen grad opvejet af stigningen i streaming af tv-indhold, siger han og tilføjer, at man forventer ved en udsendelse som tirsdagens kamp både har mange flowseere, men også mange, der livestreamer.
Ekspert så selv med
Bo Kampmann Walther er ikke overrasket over seertallene. Og han skal ikke undsige sig selv for at være en af dem, der tændte fjernsynet tirsdag.
- Det ligger godt i forlængelse af min egen lidelseshistorie. Jeg mener, at man burde have boykottet det for længst, men jeg sneg mig også til at se den.
Lektoren tilføjer, at han ikke kan udlægge det empirisk, men på sin ”temperaturtagning af de demokratiske stormvinde”.
Mads Møller Tommerup Andersen peger også på, at det føles som om, der har været mere omtale af dette VM i medierne end tidligere, men det er svært at bakke op med tal.
Det kan være med til at påvirke seertallene.
- Hvilken adfærd der ligger bag er svært at gisne om. Der kan både være nogle seere, der har valgt ikke at kigge med af politiske årsager, men også nogle, som er blevet mere opmærksomme på kampen, fordi de har hørt omtalen i diverse medier, siger tv-forskeren.
Som et trafikuheld
Danskernes VM-tv-vaner kan sammenlignes med et trafikuheld, mener Bo Kampmann Walter. Man vil ikke være en del af selve uheldet, men når man passerer et, kan man ikke kigge væk.
- Jeg har ved flere lejligheder kaldt dette et VM i fodbold og et VM i dobbeltmoral. Det kan godt være, at vi larmer op om det ene og det andet, men vi flokkes om fladskærmene, siger han.
Når danskere klarer sig godt ved sportslige præstationer, tiltrækker det også mange tv-seere, siger Mads Møller Tommerup Andersen.
Han peger på sommerens Tour de France, hvor den danske cykelrytter Jonas Vingegaard tog sejren.
- Seertallene for dette års Tour De France var særligt høje sammenlignet med tallene for de seneste år. Og det skyldes nok både danskernes store sportslige succes i årets Tour, samt at løbet startede i Danmark, siger tv-forskeren og tilføjer:
- Hvis der ikke er nogen danskere i touren, så tror jeg også godt, at det kan ses på seertallene.
Mads Møller Tommerup Andersen er spændt på den næste kamp, Danmark skal spille. Det bliver nemlig lørdag klokken 17 og mod Frankrig, som flere danskere formentlig har et forhold til. Samtidig har flere fri til at se kampen.
- Et forsigtigt gæt ville være, at over en million kigger med på lørdag både på grund af tidspunktet og modstanderen, siger han og tilføjer, at det vil vise sig, om det holder.
Kampen på lørdag kan ses på TV 2 og PLAY.