VM fodbold

Hylder VM-fænomen, der "forklædte sig som Laudrup"

18-årige Gavi skriver sig i historiebøgerne efter sin VM-debut for Spanien.

Costa Rica blev skilt ad. For at sige det mildt.

Måske er Spanien ikke, hvad fodboldnationen har været, men den tanke forsvandt i de to timer onsdag aften, hvor de sprudlede mod costaricanerne.

Har du ikke tid til at nyde hele kampen, kan du se det bedste på 10 minutter her:

Stjernen, der lyste klarest, er bare 18 år gammel. Barcelona-talentet Gavi fik sin slutrundedebut, scorede og blev kåret som kampens spiller.

- Han er bare et fænomen. Spaniens yngste målscorer nogensinde. Den måde, han træder ind på VM-scenen på ... han er så uimponeret. Han er så ligeglad, siger TV 2 SPORTs Morten Glinvad, der kommenterer og følger spansk fodbold tæt.

Forklædt som Laudrup

Udover at blive Spaniens yngste målscorer nogensinde er han VM-historiens tredjeyngste målscorer – overgået af selveste Pelé, der var 217 dage yngre end Gavi, da han i 1958 scorede sit første VM-mål.

Gavi havde også næstsidste spanske fod på flere scoringer, blandt andet et pikant lob til 1-0-målet.

- Gavi forklædte sig som Laudrup med en assist uden at kigge, skriver det spanske medie Mundo Deportivo med henvisning til den tidligere danske fodboldstjerne Michael Laudrup, der spillede i Barcelona i fem år.

Det 18-årige vidunderbarn fortalte efter kampen, at det hurtige spanske spil passer ham rigtig godt, og at især én holdkammerat hjælper ham med råd både på og uden for banen.

- Det er min anfører Sergio Busquets, som i forvejen giver mig råd i Barcelona. Jeg er den yngste spiller på holdet og har al respekt i verden for alle. Men på banen har jeg ingen alder, sagde Gavi ifølge Mundo Deportivo efter kampen.

Gavi bringer Spanien på 5-0 efter flot helflugter. Video: TV 2 Sport

Men det var trods alt ikke kun Gavi, der fik tilskuere og seere til at tabe kæben i 7-0-sejren over Costa Rica.

Blændende premiere af Spanien

Statistikfirmaet Opta fører regnskab med VM fra 1966 og frem, og aldrig har et hold haft flere succesfulde afleveringer i en første halvleg. 537. Over 100 flere end nummer to på listen.

Og for blot anden gang i historien lykkedes det ikke et hold at sætte ét eneste skud på mål.

- Det var en blændende premiere. Det var den perfekte premiere. Alt lykkedes. Der er nærmest ikke noget, der manglede, siger Morten Glinvad.

- Der har været lidt usikkerhed, fordi det har været et svingende forløb, men den her sejr kommer til at give dem luft under vingerne, og det kan være vigtigt for selvtilliden.

- Det er et ungt hold, den tredje yngste VM-trup, og der er ikke så mange spillere, der har spillet. Luis Enrique har prøvet at samle dem til en enhed, og man kan se, at selvtilliden vokser på dem.

Torsdag spilles de sidste kampe i første spillerunde af VM.

Men hidtil har Spanien stået for den klart mest overbevisende præstation. Husk på, at store nationer som Argentina og Tyskland har lidt sensationelle nederlag.

VM gruppe E

VM gruppe E
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1320143+16
2311193+64
3311165+14
43102311-83