VM fodbold

VM-fans gør det igen – og hyldes verden over

Ved de seneste VM-slutrunder har japanske fans leveret forbilledlige indsatser ved at rydde op på stadioner, og det fortsætter i Qatar.

Renlighed og ryddelighed er som en religion for japanere.

Dette gør sig ikke kun gældende derhjemme. Også når de er i udlandet, husker de deres traditioner.

Så selvom Japan onsdag sensationelt slog Tyskland 2-1 ved VM i Qatar, gik mange japanske fodboldfans efterfølgende i gang med at rydde op på Khalifa International Stadium, hvor kampen blev spillet.

I manges øjne er den japanske indsats beundringsværdig. BBC skriver blandt andet, at "selvom de (Japan, red.) ikke vinder VM, er deres fans allerede vindere".

Men for japanerne selv er det ikke usædvanligt at rydde op.

- Når vi har brugt toilettet, gør vi rent efter os selv. Når vi forlader et rum, sørger vi for, at det er ryddeligt. Det er skikken. Vi kan ikke efterlade et sted uden at rydde op. Det er en del af vores uddannelse, vores opdragelse, siger Danno, en japansk fan, til Al Jazeera.

Har ryddet op ved tidligere VM-slutrunder

I Qatar har den japanske oprydning efterhånden været i gang i nogle dage.

Efter åbningskampen mellem Qatar og Ecuador på Al Bayt Stadium søndag – altså en kamp uden japansk deltagelse – begyndte de første videoer af japanere med affaldssække i hånden at dukke op på de sociale medier.

Og foretager man en bred søgning, vil man hurtigt kunne konstatere, at japanerne også har ryddet op på stadionerne ved VM-slutrunderne i 2014 og 2018. Også efter de mest smertefulde nederlag.

Som i Rusland i 2018, hvor Japan tabte ottendedelsfinalen til Belgien 2-3 efter at have været foran 2-0 med godt 20 minutter tilbage af kampen.

I omklædningsrummet leverede det japanske hold også en forbilledlig indsats ved at efterlade det fuldstændig ryddeligt.

- Vi er japanere. Vi efterlader ikke affald, og vi respekterer stedet, som en japansk fan i Qatar siger ifølge CBS Sports.