VM fodbold

Folk fik, hvad de kom efter, da Mbappé viste sin klasse

Kylian Mbappé indtog hovedrollen og leverede det show, som langt størstedelen af tilskuerne havde håbet på.

Kender I det, når der er én kunstner, man bare skal se, når muligheden byder sig?

Sådan var det for en stor del af de tilskuere, der lørdag aften så Danmark tabe 2-1 til Frankrig. De var hverken kommet for at se Hjulmands tropper eller de regerende verdensmestre.

Frankrig vs. Danmark
2-1
Ft
  1. 61' MålKylian MbappéAssist: Theo Hernández
  2. 68' MålAndreas ChristensenAssist: Joachim Andersen
  3. 86' MålKylian MbappéAssist: Antoine Griezmann

De var kommet for at se Kylian Mbappé. Og de fik, hvad de kom efter, selvom de måtte vente.

Det var hans navn, der var bag på langt størstedelen af de franske trøjer, og det var ham, der med afstand fik de største jubelbrøl denne aften på Stadium 974 i udkanten af Doha.

Forestillingen startede dog noget mere roligt. I timerne inden kampen stod det klart, at det ville blive en helt anden oplevelse end det inferno, som Danmark var udsat for fire dage tidligere mod Tunesien.

Kun de mest inkarnerede fans, dem, der rent faktisk havde et tilhørsforhold til enten Danmark eller Frankrig, var i god tid. Resten havde ikke travlt med at indfinde sig.

Til tider mindede atmosfæren mere om en sommerkamp end en vigtig VM-kamp.

Voldsomt lysshow irriterede Schmeichel

Fra arrangørernes side gjorde de dog, hvad de kunne for at få sparket gang i festen.

Lys- og lydmesteren havde tilsyneladende fået carte blanche til at trykke på alle tænkelige knapper i et forsøg på at få de fremmødte op ad sæderne.

Mens det ene energiske musiknummer efter det anden bragede ud af højtalerne, blev der sat gang i et lysshow, der mest af alt mindede om noget, man kan se til en koncert med Kato.

Lad os bare sige, at forsøget fik en blandet modtagelse.

Kasper Schmeichel var i hvert fald et eksempel på en mand, der ikke var humør til at danse.

Han var netop kommet ud til opvarmningen og havde taget hul på et spil ”Gris” sammen med målmandstræner Kim Christensen og reserverne Frederik Rønnow og Oliver Christensen.

Kasper Schmeichel blev irriteret over lysshowet på Stadium 974. Video: Christopher Roth

Og så er det altså ikke optimalt, at lyset tænder og slukker i tide og utide. Vurderet på Kasper Schmeichels mange fagter, var det ikke noget, der faldt i hans smag.

Et mindre vredesudbrud fra den danske sidste skanse, der i Simon Kjærs fravær bar anførerbindet.

Hovednavnet holdt sig tilbage

Men kampen skulle jo i gang, og det kom den også.

Ligesom tilskuerne gjorde det, lagde de 22 mand på banen også ud i et roligt tempo. Danmark startede på bolden og kørte den i de første tre minutter rundt i egne rækker uden at sætte den på spil.

Tydeligt var det, at begge hold helst ikke ville risikere for meget i kampens indledende fase. Spillemæssigt var det ikke ligefrem en åben invitation til liv og glade dage.

De omkring 700 danskere, der var mødt op, var igen klart i undertal. Hvis Kylian Mbappé havde haft et dansk pas, ville opbakningen helt sikkert have set anderledes ud.

Franskmanden kom for første gang i fokus efter 19 minutter, da han blev sendt hårdt i græsset af Andreas Christensen. Danskeren blev præsenteret for et gult kort og en massiv pibekoncert. Det gør man altså ikke mod publikumsfavoritten, lod de ham vide.

Men ellers var det begrænset, hvad den hurtige PSG-stjerne nåede frem til i løbet af de første 45 minutter. En enkelt gang fik han plantet Rasmus Nissen Kristensen og gav ham en forsmag på, hvad der ventede efter pausen.

Folk fik, hvad de kom efter

Inden vi nåede så langt, havde arrangørerne sørget for et stykke musikalsk underholdning, mens de to hold talte tingene igennem i omklædningsrummet. Eller de havde i hvert fald forsøgt.

En billig og alt for overgearet kopi af Lenny Kravitz var hyret ind. Det faldt hurtigt til jorden.

Men så er det godt, at en rigtig entertainer gemmer det bedste til sidst. Og da forestillingens anden halvdel endnu manglede, var der fortsat god grund til at være fortrøstningsfuld.

Kylian Mbappé vidste godt, at han var centrum. Hver gang franskmændene nærmede sig noget, gestikulerede han ud mod publikum. Han havde dem lige, hvor han ville have dem.

Og et kvarter inde i anden halvleg skete det så. Det, som hovedparten af de 42.000 tilskuere var kommet for.

Efter flotte kombinationer med Theo Hernandez viste aftenens hovedperson sin målfarlighed, da han med sit vigtigste instrument, højrefoden, sparkede franskmændene i front.

Mbappé sendte Frankrig videre

Det var ikke, fordi man sad med fornemmelsen af, at han leverede noget ekstraordinært, men det, der ofte kendetegner de bedste, er, at de også kan afgøre fodboldkampe, når de rammer kampe på det jævne.

Andreas Christensen stjal for en stund rampelyset fra Kylian Mbappé, da han 20 minutter før tid headede Danmark på 1-1. Men det var kun for en stund.

For det var kun én mand, der skulle stå tilbage som den store sejrsherre denne lørdag.

Med kun få minutter tilbage af den ordinære spilletid smækkede Antoine Griezmann et indlæg mod bagerste stolpe, hvor Kylian Mbappé akkurat havde sneget sig foran Rasmus Nissen Kristensen.

Den 23-årige franskmand ekspederede bolden i netmaskerne og sikrede Frankrig videre avancement fra gruppespillet.

Han opsøgte straks tilskuerne, der allerede var begyndt at tilbede ham. De elskede ham, og han elskede dem.