VM fodbold

Usædvanligt stadion venter Danmark

Alt bliver ifølge VM-arrangøren genbrugt efter VM.

Når Danmark på lørdag møder Frankrig ved VM, er det ikke et hvilket som helst stadion, der danner rammen om storkampen.

Der knytter sig mange tragiske historier og tabte menneskeliv til stadionbyggerier i Qatar, og intet kan gøre op for de mange liv, der er gået tabt i forbindelse med byggerierne. Lad os slå det fast med det samme.

Når det er sagt, knytter der sig til Stadium 974 en af de mere sympatiske visioner af de til lejligheden nybyggede VM-stadioner. Mens andre bliver revet ned eller bliver stående ubrugt efter VM, bliver alle dele doneret til underudviklede lande, der har brug for hjælp. Det meddeler VM-arrangøren på sin hjemmeside uden at blive mere specifik.

'AC' sammenligner stadion med Lego

Når man ser navnet på stadion, får man allerede indtrykket af, at det er anderledes. Det hedder Stadium 974 for antallet af containere, der er brugt til at bygge det. Det budskab er dog ikke nået frem til alle i landsholdslejren.

Ved du, hvorfor jeres kommende stadion hedder Stadium 974?

- Ingen anelse, siger Jesper Lindstrøm til TV 2 SPORT.

Andreas Christensen har til gengæld styr på det.

- Er det ikke lidt som et Lego-sæt? Du kan bygge det og samle det sammen igen, og så skal det sendes et eller andet sted hen, når VM er slut, siger ’AC’.

Ronaldo testede banen af torsdag

Det lyder ret spektakulært med et stadion bygget med containere. Men hvad er det helt nøjagtig, der venter landsholdet på lørdag?

Det besluttede TV 2 SPORT sig for at finde ud af og tog derfor et smut forbi stadion torsdag aften til kampen mellem Portugal og Ghana.

På motorvejen et stykke fra destinationen ligner det et gammelt og lettere faldefærdigt byggeri. Når man kommer nærmere, er det dog slet ikke det indtryk, man sidder med.

Hver en container har en funktion i det, der må siges at være noget for sig rent æstetisk både på ydersiden og indenfor.

Bæredygtighed i fokus

VM-arrangøren kalder stadion for ’Qatars fyrtårn inden for bæredygtighed’. Det ligger langs havnefronten fire kilometer fra centrum og har plads til 44.089 tilskuere.

Modsat flere af de andre stadioner, hvor man sidder og fryser på grund af den overdrevne brug af aircondition, er temperaturen her mere behagelig. Det kan skyldes installation af ikke-elektronisk aircondition i form af naturlig ventilation.

Hermed en servicemeddelelse til de danske fans, der påtænker at støtte landsholdet på lørdag.

Masser af larm

Da det mest er facaden og rummene bag sæderne, der er specielle, må konklusionen derfor rent sportsligt være, at spillerne – trods det atypiske stadion – nok ikke kommer til at mærke den store forskel, når kampen først bliver fløjtet i gang af polske Szymon Marciniak.

Der er dog garanti for god stemning og højt lydniveau. Lyden bliver nemlig reflekteret tilbage på banen takket være halvtaget bygget af siderne af containerne.

Når man har taget plads på tilskuerrækkerne, er det også til at fornemme, at byggeriet er baseret på containere. Når den portugisiske stortromme buldrer derudad, kommer der en mere metallisk lyd ud, end hvad man er vant til fra betonbyggerier.

Allerede under opvarmningen, da stadion ikke var i nærheden af at være fyldt, var det til at mærke i kroppen og trommehinderne, at Ghanas spillere gik på banen, ligesom der lød et endnu højere brøl nogle minutter efter, da Cristiano Ronaldo begyndte sin opvarmning.

Historiens sidste kamp på stadionet bliver spillet 5. december. Det er en 1/8-finale mellem vinderen af gruppe G og andenpladsen i gruppe H.

Danmark og Frankrig møder hinanden lørdag klokken 17.00. Den kamp kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.