- Når vi skulle ud at løbe, blev vi fulgt af bevæbnede vagter

Peter Bonde mindes VM-slutrunden i 2010, hvor han var Morten Olsens assistent.

Sydafrika var i 40 år udelukket fra international fodbold på grund af apartheid og i 16 år fra FIFA. Landet vendte først tilbage i 1992, og fik så i 2004 tildelt VM-værtsskabet i 2010. Som første afrikanske land nogensinde.

Som altid rakte det danske landshold ud efter kvalifikation, som lykkedes efter voldsom furore i forbindelse med en choksejr på 3-2 i Portugal efter portugisisk føring 2-1 indtil den ekstra spilletid. Mål af Christian Poulsen og Daniel Jensen skaffede dansk sejr.

Og så skulle man tro, at alle var glade. Men sådan var det ikke.

Jeg er nærmest døv endnu. Man var ved at blive sindssyg af deres vuvuzelaer

Peter Bonde

Spillerne boykottede den danske presse og nægtede at udtale sig, efter det de mente, havde været en hetz mod dem.

I tillæg til ovenstående kamp i Portugal skal det med, at den endelige kvalifikation kom på plads i Parken med 1-0-sejren over Sverige på Jacob Poulsens kanonlangskud. Og dermed var Danmark for fjerde gang med ved VM.

PETER BONDE

Assistent for landstræner Morten Olsen 2006-2016

Nuværende træner for Næstved BK i 1. division

VM-slutrunde i 2010 som assistenttræner

Men sejren banede vejen til en slutrunde, som landsholdets trænerassistent Peter Bonde aldrig glemmer.

- Det er altså noget helt specielt at være til en VM-slutrunde. Også selvom man ikke rigtig fornemmer, hvor stort det er hjemme i Danmark, mens det står på. Dengang var netforbindelserne ikke, hvad de er i dag, så det var sparsomt med informationer, siger Peter Bonde.

- Men det er hårdt arbejde at være til en slutrunde. Vi trænede, klippede kampe (filmoptagelser, red.), rejste rundt, sov, spiste og en enkelt gang så vi en giraf uden for hotellet, griner Bonde.

- Men hold op, hvor var det stort. Vi forberedte os grundigt med en lejr i det nordjyske kort før VM. Så havde Morten Olsen arrangeret champagneparty på Grenen i Skagen for spillerne og deres familier inden afrejsen.

To spillere blev siet fra. Michael Krohn-Dehli og Michael Silberbauer. Det fortrød trænerteamet senere.

Landsholdet tog til Sydafrika i god tid og spillede to opvarmningskampe inden selve VM-slutrunden. Begge med tab til Australien og Sydafrika.

- Jeg husker specielt kampen mod Sydafrika i Attridgeville ikke langt fra Pretoria. Jeg er nærmest døv endnu. Man var ved at blive sindssyg af deres vuvuzelaer, der lød konstant i 90 minutter.

En vuvuzela er et kraftigt plastikhorn, som fodboldens fans bruger i Sydafrika. Lyden er yderst monoton og gennemtrængende og kan nå op på 127 decibel, hvilket normalt giver høretab.

- Men bortset fra det var sydafrikanerne nogle dejlige mennesker. De lever med korruption, fattigdom og stor kriminalitet. Når trænergruppen for eksempel skulle ud at løbe hen under aften, blev vi fulgt af bevæbnede vagter, der løb med. De ville ikke risikere noget, siger Peter Bonde.

Danmark fik den mest skuffende VM-slutrunde. Den eneste gang, de rød-hvide ikke er gået videre fra gruppespillet.

- Christian Eriksen var meget ung og Nicklas Bendtner en del skadet, så han trænede mest alene. Vi indledte med at tabe 2-0 til Holland, vandt så 2-1 over Cameroun og havde en vis optimisme før mødet med Japan. Men her gik det helt galt. Vi tabte 3-1, og det hele sluttede med, at Jon Dahl blev skadet, da han sparkede straffespark.

Oven i det havde Peter Bonde en af den slags oplevelser, han helst ville være foruden.

- Min datter hjemme i Danmark blev hasteindlagt med en perforeret blindtarm, og jeg skulle hjem, sagde Morten (Olsen, red.). DBU havde bestilt et fly, der kunne fragte mig til Danmark, men først to dage senere. Det var de værste dage i mit liv. Heldigvis gik det godt hjemme, så jeg blev.