VM fodbold

Simon Kjær må på bænken mod Australien

Det er en stor beslutning at bænke en anfører midt under en VM-slutrunde. Men nogle gange må en landstræner gøre det nødvendige.

Is Harry Kane dropable?

Det var et stort tema omkring det engelske landshold ved EM-slutrunden i 2021, om den svagt spillende anfører Harry Kane skulle sættes af. Eller måske rettere: Om landstræner Gareth Southgate overhovedet kunne sætte ham af. Southgate valgte ikke at gøre det.

Lige nu befinder den danske landstræner, Kasper Hjulmand, sig i en lignende situation. Skal Danmark spille med eller uden anfører Simon Kjær i den alt afgørende kamp mod Australien på onsdag? Simon Kjær, der har været anfører for landsholdet i hele perioden under Hjulmand.

Som altid: Fakta først.

Simon Kjær var i sit livs form i 2021. En bærende kraft for Danmark ved EM-slutrunden 2021 og faktisk endnu bedre i landskampene i efteråret 2021. Kæmpeprofil for storklubben AC Milan. Hvis nogen skulle have glemt det, så blev Kjær nr. 18 i afstemningen om Ballon d'Or; prisen der gives til verdens bedste fodboldspiller. Hans mandige ageren omkring Christian Eriksens hjertestop i Parken kom ham givetvis til gode i den sammenhæng. Men det er infamt at påstå, at det ikke også handlede om spillemæssige kvaliteter. Kjær var en gigant, både på og uden for banen.

2022 har desværre været en anden fortælling. For den 1. december 2021 røg Simon Kjærs korsbånd i en kamp mod Genoa. Det er den skade, den 33-årige Milan-spiller fortsat kæmper med efterveerne af. Simon Kjær var tilbage på landsholdet i kampen i Nations League på udebane mod Kroatien i september måned og fik kort efter en muskelskade, der kortvarigt holdt ham ud. Men som selvfølgelig forsinkede hans vej tilbage mod topformen. Den vej bevæger han sig stadig på, og det skal være min påstand, at Simon Kjær lige nu ikke er i topform.

Selvfølgelig kan en anfører bænkes under VM

Det skal også være min påstand, at både Joachim Andersen og Andreas Christensen er noget bedre end Kjær lige nu. Det er derfor, diskussionen om Simon Kjærs plads i startopstillingen er relevant. For Kasper Hjulmand plejer at spille 4-3-3 i kampe, som Danmark forventes at dominere. Hvilket er tilfældet mod Australien. Altså er der kun brug for to centerbacks.

Så vidt det sportslige. Så kommer vi til det mere principielle. Kan en landstræner sætte sin anfører af midt under en VM-slutrunde? Selvfølgelig kan han det. Men det kræver da nogen ekstra overvejelser. Det er noget andet at bænke Simon Kjær end Kasper Dolberg.

Hvis man har den rigtige anfører – og det har Danmark – så er der tale om en person med tætte relationer til træneren og med en position øverst i spillerhierarkiet. Måske er han ligefrem landstrænerens fortrolige og med at til at træffe vigtige valg i forhold til startopstillingen. Jeg ved ikke, om det er tilfældet med Simon Kjær. Det er nu ikke mit indtryk.

Det er i øvrigt også lige meget, for min pointe skal stadig være, at ja, selvfølgelig kan en landstræner gøre som Morten Olsen gjorde i 2002. Her bænkede Olsen den danske anfører Jan Heintze før Danmarks tredje og sidste gruppekamp, fordi han syntes, at Niclas Jensen var bedre. Det var en stor beslutning. Den var også nødvendig.

Det er også væsentligt at pointere, at en sådan beslutning ikke behøver at være uigenkaldelig. Simon Kjær har som alle andre fodboldspillere en udløbsdato, men der er ingen, der siger, at han er færdig på landsholdet, blot fordi han bliver placeret på bænken i en kamp eller to. Med Kjærs skadesforløb in mente er der grund til at antage, at han vil være i bedre form i 2023 end nu.

Kjær må på bænken mod Australien

Situationen i forbindelse med Danmarks kamp mod Frankrig i går aftes i Doha var lidt mærkelig. Det lignede en blød landing. For hvor klar var Simon Kjær egentlig? Den officielle forklaring var, at han på grund af en mindre skade ikke var i stand til at spille fra start, og at han derfor godt kunne sidde på bænken og være klar til at komme ind i et kvarters tid, hvis behovet opstod.

Bundlinje: Årsagen til Simon Kjærs fravær mod Frankrig var, at han var skadet. Det må jo stå til troende.

Det må så også stå til troende, at han er spilleklar mod Australien. Det var i hvert fald den klare melding fra Kjær selv, og så bliver det en anderledes hård landing at bænke ham. Jeg vil heller ikke nødvendigvis anbefale det, hvis Kasper Hjulmand igen vælger at spille med tre centerbacks. Men hvis landstræneren vælger at spille 4-3-3, så ville det undre mig, hvis han spillede med Kjær fra start. Det ville i givet fald blive på bekostning af Joachim Andersen, som både på klub- og landshold har leveret et noget stærkere efterår 2022 end Simon Kjær. Det ville være mystisk.

Så ja, jeg mener, at Simon Kjær må på bænken mod Australien.