VM fodbold

VM-favoritterne mestrer det meste - men én rolle er forandret

Brasilien er de største favoritter til at vinde VM. Historisk er nationen kendt for ultraoffensive backs, men det er ikke tilfældet i år.

Fodboldordbogen har mange udtryk og begreber. Ét af dem er “laterais” - portugisisk for side eller kant. Og netop det brede spil har været nøglen for A Seleção i sambanationens tidligere VM-triumfer.

I år gribes spillet på siderne dog anderledes an og karakteristiske fremstød fra bagkæden hører i højere grad til sjældenhederne.

Mange har dem som favoritter ved dette års VM. En favoritværdighed, brasilianerne levede op til torsdag aften mod Serbien på Lusail Stadium nær Dohas havnefront.

I 2-0-sejren blev landstræner Tite rost for sin offensive opstilling og tilgang til spillet med plads til både Neymar, Vinicius Jr., Raphinha og den dobbelte målscorer Richarlison på forreste linje.

Særligt kampens sidste scoring, og det lille løft til sig selv fra Tottenham-spilleren, bekræftede alle i, at VM først for alvor er skudt i gang, når Brasilien har været i aktion, og at de gulklædte også denne gang er leveringsdygtige i det spektakulære og medrivende.

Den del er set før.

Men modsat tidligere slutrunder - og særligt slutrunder, hvor brasserne til slut er rejst hjem med Jules Rimet-trofæet i kufferten - skal vi ikke forvente energiske overlaps fra højre eller venstre, som vi husker det fra Cafu, Roberto Carlos eller Marcelo eksempelvis.

Det forklarer danske Peter Arnholdt, der er brasiliansk gift og arbejder i landet som talentspejder.

- De brasilianske backs har i årevis haft til opgave at holde bredden og komme i overlaps. Det er Cafu og Roberto Carlos glimrende eksempler på som klassiske “laterais””, siger han og fortsætter.

- Tite bruger sine backs anderledes. Danilo (der måtte udgå skadet mod Serbien, red.), og før ham Dani Alves, har mere en opgave som organisator og én, der skal holde cirkulation i bolden. Du ser dem ofte gå ind og blive en ekstra spiller centralt.

- I modsatte side bliver Alex Sandro, eller Alex Telles for den sags skyld, ofte den tredje mand i opstillet sammen med Marquinhos og Thiago Silva. Brasiliens opstilling får derfor til tider form som en 3-2-5-formation, hvor de tre bagerste sørger for opspillet, forklarer Peter Arnholdt til TV 2 SPORT.

Santos-”brødrene” startede tendensen for mere end 50 år siden

Brasilien er som bekendt historiens mest succesfulde VM-nation med hele 5 titler i turneringens første 92 leveår.

Efter en semifinaleplads i 1938 og en tabt finale på hjemmebane i 1950 blev fundamentet til VM-tronen støbt otte år senere i de Stockholmske gader. Anført af to mål hver fra Pelé og Vavá slog brasserne værterne fra Sverige med 5-2 i finalen og kunne for første gang lade sig hylde som verdens bedste fodboldnation.

Foruden Pelé og Vavá udgjorde berømte navne som Garrincha og Mário Zagallo de resterende komponenter i den revolutionerende 4-2-4-formation, brasserne begejstrede med i 1958.

Udover det nærmest telepatiske samarbejde mellem de fire forreste huskes brasilianernes første VM-sejr også for de pågående “brødre” i hver sin side, Nílton og Djalma - begge med efternavnet Santos. Trods defensive forpligtelser kunne de to backs fra henholdsvis Botafogo og Portuguesa ikke holdes tilbage og tilbød sig på flankerne i stort set hvert eneste angreb fra de gulblusede.

Djalma Santos mistede dog sin plads undervejs i turneringen, men præstationen i finalen var efterfølgende nok til at få ham på slutrundens hold.

Nílton Santos’ slutrunde huskes bedst for Brasiliens åbningskamp, hvor venstrebacken, til stor irritation for landstræner Vicente Feola, fra egen banehalvdel afdriblede en håndfuld østrigere og frækt løftede den over den sagesløse målmand til 2-0.

Samme duo tog sig af de brasilianske backpladser fire år senere, da triumfen blev gentaget i nabolandet Chile med en 3-1-sejr over Tjekkoslovakiet. Til sidst i kampen blev Djalma Santos’ høje indlæg fanget i solen og Viliam Schrojf, den tjekkoslovakiske keeper, gik fejl af bolden, så Vavá som det letteste i verden kunne cementere brassernes anden VM-sejr.

Brancos frisparksdrøn i Guds eget land

Brasiliens tredje VM-triumf kom i 1970 med Carlos Alberto, som kaptajn, og Everaldo på de to backs, og herefter måtte sydamerikanerne vente yderligere 24 år på næste fejring.

I Guds eget land, USA, begejstrede de gulklædte sambafolk atter klodens fodboldfans. Angrebsduoen Romário og Bebeto scorede otte gange tilsammen og fyrede “vuggedansen” hyppigt af nede ved hjørneflaget.

På de to backs huserede Jorginho i højre, mens Branco senere i turneringen udnyttede en svinsk albue fra Leonardo - et albuesving, der kostede ham flere dages karantæne - til at sætte sig på venstrebacken.

Efter en smal 1-0-sejr over værterne i første knald eller fald-kamp ventede hollænderne i kvartfinalen i Dallas. Efter en målløs første halvleg væltede de offensive aktioner ind efter pausen og inden for tyve minutter havde Romário, Dennis Bergkamp, Bebeto og Aron Winter alle scoret.

Med ni minutter igen vristede Branco sig fri i venstresiden og blev groft nedlagt i en sandwich af to hollændere. 35 meter ude, og med et tilløb af nogenlunde samme afstand, gik Branco til bolden og smaskede frisparket ind bag Ed de Goey i det lange hjørne.

Senere i finalen var venstrebacken én af tre brasilianere til at score i straffesparkskonkurrencen mod Italien efter 0-0 i den ordinære tid.

Godstoget Cafu og eksperimenterende Carlos

12 år efter sejren i USA strøg Brasilien atter til tops ved VM-slutrunden i Sydkorea og Japan.

Slutrunden huskes nok bedst for Ronaldos comeback på den helt store scene, angriberens ikoniske frisure samt de to mål mod en velspillende Oliver Kahn i finalen mod Tyskland.

Men som historien altså fortæller det, var de brasilianske backs endnu en gang et vigtigt omdrejningspunkt i vejen til trofæet. Med utrættelige Cafu til højre og fodboldens mest karakteristiske trommestikker til venstre i form af Roberto Carlos blev modstanderne ofte blæst bagover af overlaps og trusler fra distancen.

Og allerede i anden gruppekamp mod Kina nettede Roberto Carlos efter et kvarter direkte på frispark, ligesom enten Cafu eller Real Madrid-stjernen ofte havde en fod med i opspillet, når Ronaldo, Rivaldo eller Ronaldinho sendte bolden i mål i Asien.

Sidenhen er Brasilien blevet sendt hjem i kvartfinalen i både 2006, 2010 og senest i 2018, da Belgien besejrede dem med 2-1 med Marcelo og ukendte Fagner på de to backpositioner.

Opskriften på en vellykket brasiliansk VM-turnering ligger altså i det brede spil fra bægkæden, men meget tyder på at landstræner Tite ser anderledes på sine “laterais” end sine forgængere i sædet.

- Du vil også opleve, at backsene kommer i overlap i turneringen her. Men slet ikke så ofte som vi husker det ved tidligere slutrunder. Sådan bruger Tite dem ikke, afslutter Peter Arnholdt til TV 2 SPORT.

Brasilien spiller deres anden kamp ved dette VM i morgen, mandag. Her venter Schweiz på Stadium 974.

VM gruppe G

VM gruppe G
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1320131+26
2320143+16
331114404
4301258-31