VM fodbold

Rødt kort efter slutfløjt - dommerekspert sætter ord på drama

Sydkoreas portugisiske landstræner, Paulo Bento, må se den afgørende gruppekamp fra tribunen, da han fik direkte rødt kort efter slutfløjtet.

Der var masser af drama i VM-opgøret mellem Sydkorea og Ghana, hvor afrikanerne snuppede en 3-2-sejr og vigtige point i Gruppe H. Og dramatikken fortsatte efter de 10 minutters tillægstid, der var lagt til.

Kampens engelske dommer, Anthony Taylor, fløjtede nemlig, idet bolden gik ud til et sydkoreansk hjørnespark, og uret var ved at runde 11 minutter ekstra. Det fik Sydkoreas landstræner, Paulo Bento, til at storme ind på banen i retning mod dommeren.

Som international topdommer er man normalt rimelig large, når situationen er ophedet

Kenn Hansen, dommerekspert hos TV 2 SPORT

Her prikkede han Anthony Taylor i brystet, inden han startede en voldsom svada, mens han pegede både rundt på banen og tilbage i retning mod dommeren. Tilsyneladende for at signalere, at han ikke "allerede" burde have fløjtet af.

Til sidst blev brokkeriet for meget for kampens dommer, der fandt et rødt kort frem. TV 2 SPORTs dommerekspert Kenn Hansen, der er tidligere topdommer, har set situationen igennem og vurderer, at det umiddelbart må handle om landstrænerens ordvalg.

- Som jeg ser det, tror jeg ikke, Anthony Taylor føler sig truet i situationen, så det handler formentlig om sprogbruget.

Sydkoreas landstræner Paulo Bento fik rødt kort efter nederlaget til Ghana. Han var utilfreds med, at der blev fløjtet af før et sydkoreansk hjørnespark. Video: Bo Bentsen

- Her ved jeg af gode grunde ikke, hvad der er blevet sagt, men som international topdommer er man normalt rimelig large, når situationen er ophedet. En protest ville give et gult kort, så derfor er der med meget stor sandsynlighed sagt noget, der er langt over grænsen, hvorfor et rødt kort har været eneste udvej, vurderer Kenn Hansen.

Spørger man Sydkoreas assistenttræner, Sergio Costa, der var manden, der mødte op på det officielle pressemøde efter kampen, var det dog ikke tilfældet.

- Jeg stod lige ved siden af Paulo, da han reagerede. Han sagde intet til dommeren, som var upassende. Men han reagerede ud fra, hvordan han oplevede det. Jeg mener, det var mangel på retfærdighed, sagde Costa og lavede en sammenligning.

- I første halvleg lod de en lignende situation køre, og da vi så havde muligheden for et hjørnespark i anden halvleg, hvilket nok ville være vores sidste mulighed, fratog dommeren os chancen.

Kigger man kampen igennem, er det måske ikke hele sandheden. Ghana sparkede nemlig et hjørnespark i fire minutters tillægstid af første halvleg, hvor der var lagt fem minutter til. Dommer Anthony Taylor fløjtede desuden af, da kampuret rundede præcis fem ekstra minutter, og bolden var sparket ud til et indkast.

Kan man fløjte af ved hjørnespark?

Dommerekspert Kenn Hansen hæfter sig desuden ved situationen, der opstår lige inden slutfløjtet. Det er nemlig et kæmpe dilemma for en dommer.

Der står intet sted, at et hjørnespark skal afvikles

Kenn Hansen, dommerekspert hos TV 2 SPORT

Kenn Hansen kalder det "et rigtig sjovt element" af fodboldspillet, når man skal vurdere tiden. For det er ikke bare en juridisk ting, men derimod en fodboldkulturel ting, hvor nærmest alle i fodboldverdenen har en holdning.

- Helt grundlæggende er fodboldloven meget enkel. Dommeren skal fløjte af, når tiden er gået. Der står intet i reglerne om, at man ikke må gøre det, når et hold har bolden et bestemt sted. Når tiden er gået, så er den gået. Det er kun et straffespark, der skal afvikles.

- Men så enkelt er det selvfølgelig ikke, for der er jo et uformelt element med forventninger omkring, at man skal have lov at afvikle hjørnespark og store chancer, forklarer Kenn Hansen.

Hvor lang tid skal man så fortsætte?

Altså bør man som dommer lade et hold afvikle en stor chance, hvis en angriber for eksempel har en friløber ned mod målmanden.

Men et hjørnespark er derimod et meget større dilemma.

- Her er der gået 11 tillægsminutter, og der er kun lagt 10 til. Hvor lang tid skal dommeren så lade spillet fortsætte? Hvad hvis der kommer et hjørnespark eller to mere i samme sekvens? Skal man så også have lov at sparke dem, selvom der er gået 12 eller 13 tillægsminutter? Der står intet sted, at et hjørnespark skal afvikles, slår Kenn Hansen igen fast.

- Og tænk, hvis Sydkorea så ender med at score efter 13 minutter ekstra? Hvor sjovt er det så for Ghana? Man skal huske, de godt kan være skuffet over ikke at få hjørnesparket, men det går jo også den anden vej. Så grundlæggende er fodboldloven enkel i forhold til, det er korrekt dømt.

Skuffede sydkoreanere

Generelt var stemningen ophedet efter kampen, hvilket også kunne ses, da netop landstræner Paulo Bento prøvede at tage fat i hans største stjerne, Son Heung-Min fra Tottenham.

Anfører Son lignede ikke en mand, der gad tale med sin landstræner, Paulo Bento, efter nederlaget til Ghana. Bento fik rødt kort for brok efter kampen. Video: Bo Bentsen

Landstræneren selv var også skuffet over, at kampen endte med et sydkoreansk nederlag.

- Vi blev straffet af nogle defensive fejl, men i sidste ende mener jeg, vores præstation var god. Der var mange muligheder for at ændre resultatet. Vi kom på uafgjort, men efter endnu en fejl indkasserede vi det tredje mål. Jeg synes ikke, det er et fair resultat, slog Bento fast lige efter kampen.

Resultatet betyder, at Ghana spiller sig op på de sjove pladser, der giver videre avancement. Det er dog langt fra givet, at ghaneserne går videre, da Portugal møder Uruguay mandag aften - og dernæst mangler den sidste spillerunde i den tætte gruppe:

VM gruppe H

VM gruppe H
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1320164+26
231114404
331112204
4310257-23