VM fodbold

Tyskland hånet i Qatar efter FIFA-protest

Qatarske fans stiller spørgsmålstegn ved den tyske moral efter deres protester.

Er Tysklands mange protester mod FIFA og Qatar under VM dobbeltmoralsk?

Det lader til at være holdningen blandt flere af værtsnationens fans, der stod med billeder af den tidligere tyske landsholdsspiller Mesut Özil under braget mellem Tyskland og Spanien.

Flere medier – heriblandt ESPN, AP News og TV 2 Norge – beretter nemlig om, at qatarske fans medbragte illustrationer og billeder af Özil, mens de holdt sig for munden.

Sidstnævnte er et direkte modsvar til de tyske spilleres statement før kampen mod Japan, hvor de holdt hånden over munden for at vise deres utilfredshed med FIFA's forbud mod brugen af det omdiskuterede One Love-armbind.

Mesut Özil lagde i 2018 et billede op af ham og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, på Instagram. Det modtog han så megen kritik for i de tyske medier, at det senere samme år fik Özil til at indstille sin landsholdkarriere som 29-årig.

Tysk uforståenhed

Özil, som er tyrkisk efterkommer, blev af samme årsag landsholdets syndebuk efter det tidlige VM-exit til VM i Rusland i 2018.

Behandlingen fik ham efterfølgende til at anklage det tyske fodboldforbund for racisme.

- Jeg er tysker, når vi vinder, men jeg er immigrant, når vi taber, har han tidligere skrevet på Twitter.

Den tyske avis Bild stiller sig uforstående over for fansenes protest.

- Så vi bliver beskyldt for at være dobbeltmoralske, når vi protesterer over, at FIFA forbød vores stemme? spørger avisen.

Mesut Özil fik sit store gennembrud til VM i 2010, mens han blev verdensmester med Tyskland i Brasilien i 2014.