Pludselig dukkede en mand i jakkesæt op og lyttede med på Tantholdts interview med dansk-iraner
Dansk-iranske Siavash Rezvani er taget til VM i Qatar for at vise sin utilfredshed med det iranske præstestyre - og det bliver bemærket.
Tirsdag aften tørner Iran og USA sammen ved VM i Qatar.
En fodboldkamp mellem to nationer, der siden den iranske revolution i 1979 har haft et særdeles anstrengt forhold til hinanden.
Op til kampen har de to landes forhold fyldt en del, fordi det amerikanske fodboldforbund har bragt en redigeret version af Irans flag på sociale medier. Flaget var uden det iranske statsemblem i midten.
Markeringen er en "støtte til kvinderne i Iran, som kæmper for basale menneskerettigheder", lød det søndag ifølge nyhedsbureauet AP i en udtalelse fra USA’s fodboldforbund.
Mandag krævede Irans statslige nyhedsbureau, Tasnim, at USA bliver smidt ud af VM for at have bragt den redigerede version af det iranske flag.
Dansk-iraner protesterer i Qatar
Men kontroversen mellem Iran og USA er ikke det vigtigste for dansk-iranske Siavash Rezvani, som TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach tirsdag mødte i Qatars hovedstad Doha før kampen mellem de to arvefjender.
Siavash Rezvani bor i Danmark men har iransk baggrund. Han bruger sin rejse til VM i Qatar til at vise sin utilfredshed med det iranske præstestyre og for ham er det langt vigtigere, end at kampen er imod præstestyrets fjende nummer ét – USA.
- Det med at gøre kampen politisk mellem Iran og USA, tænker jeg ikke på – overhovedet - på grund af alle de uroligheder, der er i Iran lige nu, siger Siavash Rezvani til TV 2.
Manden i jakkesættet
Men langt fra alle iranere i Qatar er enige med Siavash Rezvanis kritik af regimet i Iran.
Pludselig dukker en mand i jakkesæt op i baggrunden og lytter med på Rasmus Tantholdts interview med dansk-iraneren.
Han forsvinder kort efter igen – lige så pludseligt som han dukkede op.
- Vi ved ikke, om han var fra den iranske efterretningstjeneste, men vi ved, de er talstærkt til stede under VM i Qatar, fortæller Rasmus Tantholdt.
- Jeg er meganervøs
Siavash Rezvani er ikke i tvivl.
- Han er fra regeringen. Han følger efter mig lige nu. Jeg er meganervøs, for jeg har set, hvad de har gjort på stadion med andre iranere, som er blevet anholdt og smidt i detentionen. Men hvis vi ikke gør noget herfra, hvor vi er i frihed, hvad så med de stakkels iranere, som er blevet dræbt, siger Siavash Rezvani med hentydning til de mange, som har mistet livet i de seneste måneders voldsomme protester i Iran.
Oprøret i Iran begyndte efter 22-årige Mahsa Aminis død. Hun mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt og lå i koma i tre dage, inden hun døde 16. september.
- Det er ikke Irans nationalsang
Også Irans landshold har protesteret under VM ved at undlade at synge med på nationalsangen før den første VM-kamp mod England.
Til gengæld sang de iranske spillere med inden sidste kamp mod Wales. Mange modstandere af præstestyret mener, at spillerne blev truet til at synge.
- Det er ikke Irans nationalsang, det er præstestyrets nationalsang. Den handler om revolutionen, så jeg kommer absolut ikke til at synge med på den. Jeg kommer i stedet til at buhe rigtig højt. Det gjorde jeg også ved den sidste kamp, siger dansk-iranske Siavash Rezvani til TV 2.