VM fodbold

Tantholdt tilbageholdt af politiet i Qatar – her er videoerne, han skulle slette

Rasmus Tantholdt fik lov at gå sin vej kort efter, mod at han slettede de optagelser, han havde lavet af konfrontationerne. Det nægtede han dog.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt blev tirsdag kortvarigt tilbageholdt af politiet i Qatar.

Det skete, da han ville filme noget tumult, der opstod internt mellem iranske fans efter VM-kampen mellem USA og Iran.

Rasmus Tantholdt fortæller, at konfrontationen var mellem iranere, der støtter præstestyret, og iranere, der støtter de protester, der foregår i Iran i øjeblikket.

Den erfarne korrespondent fik at vide, at han kunne få lov at forlade området bag indhegningen på stadion, mod at han slettede de optagelser, han havde lavet af konfrontationerne. Det nægtede han, men endte alligevel med at få lov at gå sin vej.

Herunder kan du se videoerne.

Video: Anders Bach

Slog løs på modstandere

Konfrontationen startede, da italiensk tv skulle til at lave et interview med nogle af de iranere, der er imod det iranske præstestyre og havde forskellige budskaber på deres t-shirts.

- Lige inden de skulle til at gå på, kom der en gruppe iranere med flag, som viste, at de støtter præstestyret, og angreb de mennesker, som skulle til at være med i fjernsynet, ved at slå løs på dem.

De måtte efterfølgende flygte ind bag et hegn ved stadion for at undgå yderligere konfrontation. Senere fik de følgeskab af en rystet iransk familie.

- De var meget rystede – og i tvivl om, hvorvidt Qatars politi beskyttede dem, eller om de var på de andres side, for de følte ikke, at de blev taget særligt alvorligt, siger Rasmus Tantholdt.

Iranske fans kom i interne konfrontationer, efter kampen mellem USA og Iran. Video: Anders Bach

Han havde ellers tidligere rapporteret om en overraskende fredelig afvikling af den politisk højspændte kamp mellem Iran og USA, der endte med amerikansk sejr – og et farvel til VM for det iranske landshold.

De iranske fans er før røget i totterne på hinanden ved dette VM. Det skete for eksempel fredag 25. november, da Iran mødte Wales.

Her råbte små grupper af vrede, regimetro mænd fornærmelser mod kvinder, der gav interviews til medier om demonstrationerne i Iran.

Ifølge nyhedsbureauet AP var flere af de kvindelige iranske fans tydeligt rystede, efter at proregime-fans omringede dem med nationalflag og båthorn og filmede dem med deres telefoner.

Har tidligere modtaget trusler

Det ikke første gang under VM i Qatar, at Rasmus Tantholdt oplever de lokale myndigheders hårde behandling af medierne.

Få dage før VM blev fløjtet i gang, blev Tantholdt og hans fotograf Anders Bach afbrudt af sikkerhedsfolk i hovedstaden, Doha, under en direkte udsendelse.

De to TV 2-ansatte fik besked på at slukke kameraet, fordi de ifølge sikkerhedsfolkene ikke havde den nødvendige tilladelse til at filme i det offentlige rum.

Sikkerhedsfolkene truede med at smadre TV 2s kameraudstyr, før der faldt ro på situationen, og Tantholdt og Bach kunne fortsætte deres arbejde.