VM fodbold

Dansk VM-rival har i mange år haft særligt bånd til Danmark

Australske Mathew Ryan møder onsdag aften Danmark, som han siden sin ankomst til europæisk fodbold har haft et forhold til.

Roligt finder han nøglerne frem og låser cyklen op. En herrecykel af ældre dato, hvor rusten ikke er til at overse.

- Jeg passer godt ind, siger han lettere ironisk.

Danskere har hele tiden været en del af min tilværelse her i Europa

Mathew Ryan

For når man bor i Danmark, hører det til normalen at have en cykel til rådighed, så det har FC Københavns australske målmand Mathew Ryan selvfølgelig sørget for, at han også har.

Cyklen har han lånt fra klubbens kok, da han med sin ét år lange aftale ikke forventer, at opholdet i den danske hovedstad bliver et langt et af slagsen.

- Jeg ville jo ikke købe en cykel, da jeg ved, jeg skal afsted igen.

30-årige Mathew Ryan, der også bare kaldes "Maty", har siden sin ankomst til Europa for ni år siden levet en tilværelse, hvor han sjældent opholder sig i den samme klub i en lang årrække.

FC København er således hans syvende arbejdsgiver på det europæiske kontinent.

- Jeg har stor erfaring med at flytte til et andet land. Jeg ved ikke, om det er godt eller dårligt, men jeg tager alt, som det kommer. Det gør nok også det hele nemmere, at jeg ikke har en familie, der skal flytte med mig hele tiden, siger Mathew Ryan, da TV 2 møder ham i slutningen af oktober.

Har været omgivet af danskere i ni år

Australieren har haft bopæl i Belgien, England, Spanien og nu Danmark, men faktisk har den danske forbindelse været med ham, siden han i 2013 startede sin europæiske rundtur i Club Brügge.

Så selvom Mathew Ryan tidligere har spillet i både Premier League og LaLiga, stod det måske også skrevet i stjernerne, at han på et tidspunkt skulle forbi den danske liga også.

- Danskere har hele tiden været en del af min tilværelse her i Europa.

- Jeg kendte en masse danskere, inden jeg kom her til København. Min agent er dansk, min finansielle rådgiver er dansk, og jeg har spillet med en masse danskere tidligere. Jeg vidste, at det var en fed by, jeg kom til, og jeg havde nogle mennesker, der kunne hjælpe mig med at falde på plads med det samme.

Mathew Ryans agent er Mikkel Beck, der også er agent for flere prominente fodboldstjerner - heriblandt danske Simon Kjær.

I løbet af det første år i Club Brügge var Ryan også holdkammerat med den danske forsvarsspiller Jim Larsen, som han fik et nært forhold til.

- Han og hans kone, Lise, har to børn sammen, og de havde altid store hunde, og jeg havde selv hunde, da jeg voksede op i Australien. De var et par, som jeg lænede mig op ad i starten, og jeg var ofte hjemme hos dem med hundene. Det er virkelig gode mennesker, og jeg har kun gode minder med dem.

Nu har han boet i Danmarks hovedstad i tre måneder. Han har haft for travlt til at kunne udforske byen, som han gerne vil, men han kan allerede nu konkludere, at København er en "cool og trendy by", hvor det ikke er svært at finde steder, der serverer god mad.

At slå Danmark vil være kirsebærret på toppen

På banen har opholdet i København været en blandet fornøjelse. Mathew Ryan blev hentet til klubben, da det normale førstevalg, Kamil Grabara, var blevet ramt af en længerevarende skade.

Det vil selvfølgelig være ekstra specielt at slå Danmark

Mathew Ryan

Australieren imponerede fra start, og han spillede en afgørende rolle i FC Københavns kvalifikation til Champions League. De sidste uger frem mod VM var han dog henvist til bænken, da Grabara blev kampklar tidligere end ventet.

Nu er det VM, og på det australske landshold kender han sin plads. I de to første kampe mod Frankrig og Tunesien har han vogtet målet, og det kommer han også til, når de møder Danmark onsdag aften.

- Vi skal spille for vores liv, som vi også skal i alle andre kampe. De har rigtig stor kvalitet på holdet, og de har spillere fra de største klubber i verden. Vi skal matche dem på samtlige aspekter, og vi skal vise en større vilje end dem. Vi skal finde vejen til at gøre arbejdet færdig, siger Mathew Ryan.

Det bliver anden gang i karrieren, at Mathew Ryan skal stå over for Danmark. Første gang var for fire år siden, til VM i Rusland, hvor begge hold gik fra banen med ét point.

Onsdag aften kan australierne med stor sandsynlighed nøjes med ét point, mens Danmark er tvunget til at vinde, hvis de skal videre fra det indledende gruppespil.

For den rutinerede målmand vil det være en stor fornøjelse at kunne stikke en kæp i hjulet på Kasper Hjulmands tropper.

- Det er fedt at slå alle hold, vi møder, men det vil selvfølgelig være ekstra specielt at slå Danmark, når man ser på mit forhold til landet. Det vil være kirsebærret på toppen af kagen.