VM fodbold

Ekspert kritiserer lang tillægstid til VM: En ulempe for Danmark

Flere af de danske VM-spillere er ikke i god fysisk form, og det er en ulempe, når VM-kampene varer mindst 100 minutter, mener David Nielsen.

VM anno 2022 har budt på ekstraordinære lange fodboldkampe, og tillægstiden har aldrig været længere end ved den nuværende slutrunde.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, ønsker mere effektiv spilletid, og det gav rekordmange tillægsminutter – mere end 14 af slagsen – i én halvleg, da England og Iran mødtes på VM's anden spilledag.

VM-kampene i Qatar varer nu typisk mindst 100 minutter, og udviklingen med den megen tillægstid er faldet TV 2s fodboldekspert David Nielsen for brystet.

Verdens øjne er dermed rettet endnu længere tid mod Qatar

David Nielsen, fodboldekspert

Det skyldes ikke mindst, at det er en klar ulempe for Danmark.

- Den fysiske forfatning for vores spillere er ikke særlig god, og vi vil blive presset endnu mere med tillægstid på 10 til 14 minutter, siger David Nielsen.

Større krav til fysikken

Fodboldeksperten har tidligere langet ud efter en række af de danske VM-spilleres fysisk form.

Det gælder i særdeleshed flere af de offensive danske spillere som eksempelvis Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Kasper Dolberg og Jonas Wind.

De har alle fået begrænset med spilletid i deres klubber op til VM-slutrunden – enten på grund af skader eller sportslige overvejelser fra deres respektive trænere.

Wolfsburg-angriberen Jonas Wind er således den af de 26 danske spillere i VM-truppen, der har færrest minutter i benene, men to andre offensive kræfter – Yussuf Poulsen og Kasper Dolberg – følger lige efter. Du kan se, hvor mange minutter de enkelte danske VM-spillere har spillet i dette overblik.

Manglen på spilletid til flere profiler har ifølge David Nielsen indtil videre tydeligt skinnet igennem på landsholdets præstationer i Qatar.

Og det bliver kun værre for Danmark med de historisk lange tillægstider til VM-slutrunden, da der bliver stillet endnu større krav til fysikken.

- Spillerne bliver presset endnu mere af den lange spilletid. De kommer direkte fra deres respektive ligaer, og skal afslutte fodboldåret med en VM-slutrunde, hvor de spillere endnu længere tid, lyder analysen.

Mistroisk over for FIFA

David Nielsen er meget utilfreds med de mange ekstra tillægsminutter og indrømmer, at han generelt er mistroisk over for alt, hvad der handler FIFA og VM-slutrunden i Qatar.

Derfor har fodboldeksperten en mulig forklaring på, hvad der ligger til grund for de ekstraordinært lange VM-kampe.

- Verdens øjne er dermed rettet endnu længere tid mod Qatar. Jeg tror, at den lange tillægstid er væk igen, når VM er færdigt, siger David Nielsen.

Dette er den tidligere topdommer Kenn Hansen enig i.

- Jeg er overbevist om, at det er en sportslig kampagne drevet af Collina (Pierluigi Collina, tidligere topdommer og FIFA's dommerchef, red.). Han har i mange år kæmpet imod tidsudtræk, skriver han blandt andet.

Onsdag forsætter VM med de fire afgørende kampe i gruppe C og gruppe D, hvor blandt andet Lionel Messi og Argentina skal forsøge at spille sig videre.