VM fodbold

Én sang synges igen og igen – udtryk for "naiv optimisme"

At danske fodboldfans i øjeblikket synger om at vinde 4-0, giver ganske god mening – både sportsligt og musikalsk.

Hvis du har været i Parken eller bare set en dansk landskamp inden for det seneste år, kan du den helt sikkert udenad.

Fire-, fire-, fire-, fire-nuuuul. Fire-nul. Fire-nuuuul.

Bevares, teksten og melodien tillader også langt de fleste at være med uden nogen større introduktion.

Alligevel er det ganske bemærkelsesværdigt, at det lige netop er dén slagsang, der skråles igen og igen, når Kasper Hjulmands tropper er i aktion. Ja, som regel kører den faktisk allerede i timerne inden kampstart.

Og så er det ligegyldigt, om modstanderen hedder Moldova eller Frankrig.

Formanden for Danske Fans, Christian Rothmann, ser sangen som et godt øjebliksbillede på den situation, som landsholdet befinder sig i.

- Det er jo en sang, der rummer noget naiv optimisme omkring fodboldspillet. Der er en tro på, at det rent faktisk kan lade sig gøre at vinde 4-0, og så kan man jo lige så godt synge det fra start i stedet for at vente at se, hvordan kampen udspiller sig.

Sangen er som sådan ikke ny, men i landsholdssammenhæng fik den et folkeligt gennembrud under EM i fodbold sidste sommer, hvor Danmark vandt 4-0 over Wales i ottendedelsfinalen.

Det er noget af det nemmeste, vi kan synge på

Peter Vuust, professor, hjerneforsker, jazzmusiker og leder ved Music in the Brain

Kan sammenlignes med 'Lille Peter Edderkop'

Og det er næppe tilfældigt, at det lige netop er den slagsang, der har domineret på tribunen, når Danmark har været i kamp siden den juliaften i Amsterdam.

Peter Vuust, der er professor, hjerneforsker, jazzmusiker og leder ved Music in the Brain, fortæller, at sangen ikke alene har noget humor over sig, men den er også enormt simpel.

- Det er noget af det nemmeste, vi kan synge på. Det er stort set de samme toner, der bliver brugt i alle børnesange som eksempelvis 'Lille Peter Edderkop'. Det er noget, som selv et barn kan synge med på, så på den måde er det ikke så sært, at det er den slags, vi tyer til på stadion.

- Og så fungerer det godt, at sangen nærmest udelukkende er gentagelser. Det er altid godt, når der er mange, der skal synge i kor. Gentagelsen af den samme tone gør det nemt at få rytme i en større gruppe af mennesker, siger Peter Vuust.

Der var lagt op til feststemning i den danske fanzone inden VM-kampen mod Frankrig. De danske roligans festede livligt op til kampen, hvor flere tilrejsende fans nød godt af både dans og sang. Video: Silas Ferré Steiner

Under VM har det været begrænset, hvor meget sangen er blevet hørt fra tribunerne, da antallet af danske fans ikke er på sit maksimum. Til gengæld har den været ganske populær til de storskærmsarrangementer, der har været rundt omkring i Danmark.

Udtryk for offensiv spillestil

Også rent sportsligt giver det ifølge Christian Rothmann god mening, at slagsangen har fået medvind på tribunerne og til folkefesterne lige netop nu. For det var næppe sket under Morten Olsen og Åge Hareide.

- Det er helt klart et udtryk for den offensive tilgang, der er til fodboldspillet, og at der rent faktisk er en tro på, at kampene kan vindes med mere end et mål. Det er jo selvfølgelig et udtryk for den spillestil, man har, og den måde, man angriber kampene på.

I den seneste landskamp mod Frankrig i Parken 25. september forsøgte flere mindre gruppe at sætte gang i 4-0-sangen allerede inden kampen, og da Kasper Dolberg prikkede Danmark foran, ville flere og flere være med. Da Andreas Skov Olsen fordoblede føringen inden pausen, var det langt de fleste i nationalarenaen, der skrålede med.

Fanformand kan ikke fordrage sangen

Peter Vuust er ikke selv typen, der følger landsholdet i tykt og tyndt fra tribunerne, men han kan godt finde på at tage på Aarhus Stadion en gang imellem.

Og her glæder han sig over den måde, som musikken bliver brugt på.

- Der er jo en bestemt fodboldhumor, der hører sig til, når man går på stadion. Det er ofte noget humoristisk, der bliver udtrykt. Der er jo noget humor over at råbe på fire mål, inden det første er scoret. Det er på mange måder skønt at se, hvordan folk kan finde ud af at synge sammen, når man har det sjovt. Det er typisk sådan noget, man kan bruge musik til.

Jeg kan et eller andet sted godt forstå, hvorfor den er populær

Christian Rothmann, formand for Danske Fans

Christian Rothmann kan "personligt ikke fordrage" sangen. Han mener, at den først bør blive sunget, når et hold enten er foran med 4-0 eller presser på for at komme det.

- Jeg er nok bare fodboldromantiker helt ind til benet. Jeg kan et eller andet sted godt forstå, hvorfor den er populær. Den er nem, og så rummer den bare rigtig meget optimisme og den glæde, der er ved at se fodbold lige nu, siger fanformanden.

Det nationale ønske om en dansk 4-0-sejr til VM er endnu ikke gået i opfyldelse. Men skulle det ske, må vi nok indstille os på, at sangen vil få endnu mere medvind, end den allerede har.

Fire-, fire-, fire-, fire-nuuuul. Fire-nul. Fire-nuuuul.

Hør mere om VM i Qatar i TV 2s nyhedspodcast Dato: