VM fodbold

”Gylden generation” er splittet af løgne – og entusiasmen er væk

Det belgiske landshold har kniven for struben mod Kroatien. Taber de, kan det blive den sidste VM-kamp for flere af de store profiler.

Interne problemer, lunkne resultater og folkelig opstand.

Det belgiske hold har haft svært ved at leve op til bronzemedaljen, de spillede sig til ved VM i 2018.

Jeg tror ikke, vi har en chance for at vinde VM

Emiliano Bonfiglio, belgisk journalist, om forventningerne til VM i Qatar

De belgiske profiler åbnede VM med en kneben 1-0-sejr over Canada, mens de skuffede fælt ved at tabe 2-0 til Marokko. Nederlaget afstedkom tumult i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

Onsdag møder Belgien Kroatien i en skæbnekamp om billetter til ottendedelsfinalerne.

Spillertruppen fra 2018 er mere eller mindre den samme, træneren er den samme, og det er ifølge en række belgiske journalister netop problemet.

Den nye generation er blevet overset

De peger på, at den gamle garde af stamspillere snart skal udskiftes, og at landstræner Roberto Martinez har været for nærig med spilletiden til de unge talenter.

- Vi har særlig haft problemer i forsvaret. Toby Alderweireld og Jan Vertongen bidrager med masser af erfaring, men de er blevet gamle og en smule langsomme, fortæller Pieter-Jan Calcoen fra Het Nieuwsblad til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Det største problem er, at vi ikke ved, hvordan yngre spillere vil klare det til slutrunden, hvis de erstattede nogle af de ældre. Martinez har nemlig aldrig prøvet dem af. Derfor er det nemt at sige, at Vertongen og Alderweireld skulle byttes ud, men vi aner ikke, hvordan de yngre vil kunne præstere i de ældres sted, da de aldrig har fået chancen under Martinez.

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker er enig i, at der er en generationskløft på det belgiske hold.

- Belgiens problem er, at den næste generation ikke har stået klar. Det er mere af nød end af lyst, at de stiller med Vertongen og Alderweireld. Der er et hul i den belgiske fødekæde. Da Kompany og Vermaelen stoppede, var de godt dækket ind, men det er de ikke nu, fortæller Mads Junker.

En god indikator for landstrænerens tiltro til sine stamspillere er, at de otte belgiske spillere, der gennem tiden har spillet flest landskampe, alle er med i Martinez’ VM-trup. Det oplyser TV 2 SPORTs fodboldstatistiker Chris Kaiser, der ikke mindes at have set noget lignende på et landshold, der blev grundlagt i 1885.

Landskampe for Belgien

  1. Jan Vertongen - 144 landskampe
  2. Axel Witsel - 129 landskampe
  3. Toby Alderweireld - 126 landskampe
  4. Eden Hazard - 125 landskampe
  5. Dries Mertens - 108 landskampe
  6. Romelu Lukaku 103 landskampe
  7. Thibaut Courtois - 99 landskampe
  8. Kevin De Bruyne - 96 landskampe
  9. Jan Ceulemans - 96 landskampe
  10. Timmy Simons - 94 landskampe

Holdet peakede til seneste VM

Journalisten Emiliano Bonfiglio fra RTL Belgium svarer også tøvende på, om den gyldne generation kan spille sig til tops ved VM i Qatar. Han mener belgierne ramte toppen af formkurven i 2018, hvor det blev til bronze med en 2-0-sejr over England.

- Vi bliver også nødt til at være realistiske. Kan vi slå hold som Brasilien, Frankrig, Argentina og Spanien? Det er stærkere hold end os, lyder det.

- Skiftet skete for fire år siden. Da var spillerne i deres livs form. Samtidig var Vincent Kompany, Thomas Vermaelen og Marouane Fellaini på holdkortet. Vi var bedre for fire år siden, siger han.

Mads Junker fremhæver, at profiler som Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Thibaot Coutois stadig kan diske op med et par gode slutrunder, men at formen næppe er bedre om to eller fire år.

- Det er absolut sidste udkald, hvis det belgiske hold for alvor skal kapitalisere på, hvad der er tilbage af den gyldne generation af spillere, siger han.

Hvad med Hazard?

Han var en af de mest toneangivende belgiske spillere, Eden Hazard, til VM i Rusland. En af Chelseas største profiler, men efter skiftet til Real Madrid året efter, er hans klubkarriere kun gået ned ad bakke. Spilletiden har været minimal, og derfor var tiltroen til den før så hurtige og driblestærke kaptajn på et lavpunkt i Belgien før VM-slutrunden.

Problemet er, at der er blevet spredt mange løgne. Der er blevet beskrevet en virkelighed, der ikke findes

Hazard om rygterne om splittelse i den belgiske trup

- Hazard har aldrig vist som sig en leder og kaptajn for holdet. Vi har tidligere har haft Vincent Kompany og Thomas Vermaelen som anførere. De er langt større lederskikkelser i forhold til Hazard, fortæller Pieter-Jan Calcoen fra Het Nieuwsblad.

- I Belgien før VM var der stor diskussion om, hvorvidt Hazard skulle spille eller ej. 90 procent sagde nej, siger han.

Men den 31-årige wing har overrasket positivt i de første to kampe.

- Han startede inde i vores to første kampe, hvor han gjorde det fint. Vi havde forventet værre fra ham, siger Pieter-Jan Calcoen.

Den belgiske topscorer fra VM i 2018, Romelu Lukaku, har ikke været i spil i de to første kampe, hvor Michy Batshuayi i stedet har fået chancen. Han stod for Belgiens hidtil eneste scoring i turneringen, men belgierne sætter sin lid til, at Lukaku, der er med i truppen, når at blive klar til skæbnekampen mod Kroatien.

- Vi håber og beder til, at Lukaku når at blive klar til kampen mod Kroatien. Det er et stort problem, hvis vi har Batshuayi på toppen i kampen mod Kroatien, siger Yves Taildeman fra La DH/Les Sports+.

Afviser rygter om splid i truppen

Allerede før slutrunden blev skudt i gang, fortalte Kevin De Bruyne til The Guardian, at han ikke troede på, at Belgien kunne vinde VM, da truppen er ”for gammel."

Landstræner Roberto Martinez har til samme medie afvist, at De Bruynes kommentarer har forstyrret Belgiens VM-forberedelser. Men han erkender, at der er ”splittelse i kernen af Belgiens trup," hvilket der også er blevet spekuleret i fra mediernes side.

Mads Junker bemærkede mange diskussioner og konflikter under kampen mod Marokko.

- Det var tydeligt, at der var konflikter både før, under og efter kampen. Det ser ud til, at fronterne mellem de flamske og vallonske spillere er blevet trukket op. Det har heller ikke en positiv indflydelse på deres spil og dynamik, siger Mads Junker.

På et pressemøde satte Eden Hazard og Thibaut Courtois ord på De Bruynes udtalelser og stemningen i truppen.

- Nogle gange glemmer man konsekvenserne ved, hvad man siger i et interview. Ja, vi er blevet ældre. Det er jeg, Kevin og Thibaut. Sådan er det. Men Kevin tror stadig på os som hold, ellers ville han ikke være her, sagde Hazard.

- Problemet er, at der er blevet spredt mange løgne. Der er blevet beskrevet en virkelighed, der ikke findes. Som hold, bliver vi nødt til at undgå den negativitet, lød det.

- Der er ingen problemer internt i truppen. Historierne bringer til gengæld os spillere tættere på hinanden, sagde Courtois.

At spillerne maner rygterne til jorden, kommer ikke bag på journalist, Yves Taildeman.

- Spillerne benægter selvfølgelig, at der skulle være uenigheder og intriger i spillertruppen, siger han.

Det afhænger af De Bruyne

Belgien kan med en sejr over viceverdensmestrene fra Kroatien spille sig videre til ottendedelsfinalen.

At det sker, betvivler de belgiske journalister.

- Vi tror på, de kan spille op med de bedste hold. Det store spørgsmål er, om vi tror på, de kan slå Kroatien i en kamp, hvor alt er på spil, siger Pieter-Jan Calcoen.

- De belgiske fans tvivlede allerede inden slutrunden på, at vi kunne nå længere end kvartfinalen. De første to kampe har bekræftet den skepsis. Entusiasme er der ikke meget af i befolkningen. Jeg tror desværre heller ikke, at Belgien når langt til dette VM, lyder det fra Yves Taildeman.

- Jeg tror ikke, vi har en chance for at vinde VM, fortæller Emiliano Bonfiglio.

Trods den haltende VM-start spår Mads Junker, at belgierne stadig har muligheder for at nå langt i turneringen. Men det afhænger af én spiller.

- Belgien kan sagtens komme langt i turneringen, hvis Kevin De Bruyne for alvor stempler ind og viser det tårnhøje niveau, han tidligere har vist for Belgien og Manchester City. Sker det, vil han også kunne trække holdkammeraterne i samme retning. Men det har han ikke gjort indtil videre, fortæller Mads Junker.

Spiller belgierne uafgjort mod Modric og kompagni, har de stadig en spinkel mulighed for at gå videre. Det kræver, at Marokko går kolde mod Canada og taber med i hvert fald tre mål, for at belgierne kan udfordre marokkanerne på målscoren.

Du kan følge gyseren mellem Belgien og Kroatien på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 16:00

VM gruppe F

VM gruppe F
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1321041+37
2312041+35
3311112-14
4300327-50