VM fodbold

- Jeg kommer til at være hård ved mig selv, siger Hjulmand

Landstræner Kasper Hjulmand kommer til at søge en forklaring på, hvordan det kunne gå så grueligt galt ved VM.

Danmark skrev et fantastisk stykke fodboldhistorie sidste sommer med en plads i semifinalen ved EM.

Spol tiden halvandet år frem, og så står landsholdet med det dårligste VM nogensinde. Et point i tre kampe, hvor modstanderne hed Tunesien, Frankrig og Australien.

Kasper skal ikke tage den på sine egne skuldre

Peter Møller, fodbolddirektør i DBU

Landstræner Kasper Hjulmand er døgnet efter fiaskoen mod Australien ikke nået i nærheden af en forklaring.

- Der er rigtig mange ingredienser, som jeg ikke har fået dissekeret nok endnu. Der er en del ting nede i den gryde, som jeg og vi kunne have gjort bedre. Men der er ingen tvivl om, at jeg vil være hård ved mig selv det næste stykke tid og kigge godt på det, men jeg tænker ikke klart lige nu, siger han til TV 2 SPORT.

- Vi er alle sammen designet sådan, at vi leder efter forklaringer på, hvordan det kan ske. Noget, der er så uforklarligt, og noget, som jeg ikke havde set komme; at vi kunne falde dertil.

Hvem bærer ansvaret?

Hjulmand var lynhurtig til at påtage sig ansvaret for fiaskoen efter kampen. Det gentog han torsdag inden den alt for tidlige hjemrejse til Danmark.

- Som landstræner har man en opgave om at få tingene til at spille på det allerhøjeste, når man er til en slutrunde. Når det ikke sker, er det først og fremmest mit ansvar.

Den udlægning køber landstrænerens chef, fodbolddirektør i Dansk Boldspil-Union Peter Møller, ikke.

- Det er ikke kun Kasper, der har et ansvar. Det har jeg også som øverste ansvarlige. Kasper skal ikke tage den på sine egne skuldre. Det skal jeg også, siger Peter Møller og stiller spørgsmålene, han skal have besvaret:

- Hvor kunne vi have gjort det bedre i forhold til de rammer og betingelser, holdet har haft? Har han haft de rigtige vilkår til at kunne eksekvere en plan? Det, vi præsterede som hold, trup og stab, var ikke godt nok.

Svarene har de ikke endnu. Hverken Møller eller Hjulmand. Der venter en grundig evaluering, når skuffelsen har lagt sig.

Qatar-ballade har fyldt

Såvel spillere som landstræneren selv nægter at lade al postyret omkring afholdelsen af VM i Qatar være en undskyldning.

I de første mange dage handlede VM-slutrunden dog i høj grad om det anførerbind, Simon Kjær skulle have båret i premieren mod Tunesien. Danmark er en del af One Love-kampagnen, som synliggøres med et regnbuestribet armbind.

Jeg synes , Hjulmand er blevet svigtet

Carsten Werge, fodboldredaktør

Det internationale fodboldforbund truede dog med sportslige sanktioner, og så blev kampagnen droppet.

- Mit tankemylder går på at finde forklaringer. Alt muligt går igennem hovedet, siger Kasper Hjulmand.

- Der er ingen undskyldninger for det her. Det er mit ansvar. Men tanker og alt for mange ting, som ikke har noget med fodbold at gøre, har fyldt for spillerne. Det er der slet ingen tvivl om. Jeg har forsøgt at gøre mit bedste for at skærme spillerne og tage lynaflederen på den, men det er ikke lykkedes nok. Det har været urimeligt, at spillerne er blevet forholdt det hele tiden. Uanset hvad de gjorde, var det forkert.

- På et tidspunkt synes jeg, det gik i selvsving, så der har været for mange tanker omkring det, men jeg mener ikke, det er en undskyldning.

Dagen efter første VM-kamp, hvor Danmark spillede 0-0 mod Tunesien, og hvor både Hjulmand og spillerne forholdt sig til balladen, holdt Danmark pressemøde.

Kritik af DBU's ledelse

Her sagde Hjulmand, at han og spillerne nu ikke ville svare på flere spørgsmål, der ikke handlede om fodbold.

Kort efter holdt DBU-toppen med Peter Møller, formand Jesper Møller og administrerende direktør Jakob Jensen presseøde og svarede på spørgsmål om balladen med FIFA, armbindet og Qatar i sin helhed.

Men det var alt for sent, mener TV 2 SPORT's fodboldredaktør Carsten Werge.

- Jeg synes , Hjulmand er blevet svigtet. DBU’s topledelse med Jesper Møller i spidsen kom på banen, da vi havde været her i otte, ni dage, og så tog han lidt af slæbet i forhold til problematikken og diskussionen om anførerbindet. Han skulle have været der fra starten af, så Hjulmand ikke skulle have brugt krudt på det, siger Werge.

- Mange vil sige, at landsholdet også selv burde have taget stilling. Det var ikke derfor, de var her. Så skulle de have meldt afbud for længe siden. Jeg synes, DBU’s ledelse har svigtet i en grad, som gør, at de har et kæmpe medansvar for, at der ikke kom den der VM-stemning i den danske VM-trup. For det gjorde der ikke.