VM fodbold

Legender revser landsholdet efter exit

Det danske landsholds næste kamp bliver afgørende, mener tidligere anfører for landsholdet.

Forventningerne til det danske landshold var højere end de højeste skyskrabere i Qatar, da VM i ørkenstaten for godt halvanden uge siden blev fløjtet i gang.

Med et bragende EM for halvandet år siden og efterfølgende Nations League-sejre havde de rød-hvide herrer sat barren højt.

Derfor er det også både ord som "frustration" og "skuffelse", der går igen, dagen efter at landsholdet er ude af VM-slutrunden med blot et point i gruppespillet.

Den tidligere landstræner for fodboldherrerne Åge Hareide går så langt som at kalde det en ”krise”.

- De har ikke nået det niveau, de har været på tidligere. Men de får, hvad de fortjener, siger Hareide med henvisning til 0-1-nederlaget til Australien onsdag til den norske tv-station NRK.

Spørgsmålet er nu: Hvad gik der egentlig galt?

Gnist manglede

Ifølge de to landsholdslegender John ’Faxe’ Jensen og Lars Olsen er det for tidligt at drage endelige konklusioner dagen derpå.

Men John ’Faxe’ Jensen, der var med til at vinde EM i 1992, mener, at der umiddelbart var to primære årsager til, at VM sluttede brat for det danske landshold.

- Gnisten til at vinde og det spillemæssige niveau var meget under, hvad man er vant til, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Danmark havde nogle forventninger, fordi vi har et godt landshold, men det har vi bare ikke haft i de tre kampe ved VM.

Anføreren for landsholdet under EM i 1992, Lars Olsen, mener ligesom ’Faxe’, at den danske præstation under VM var skuffende.

- Vi spillede langsomt, skabte næsten ikke nogen chancer, og dernæst scorede vi ingen mål. Det gjorde modstanderne, og så er man færdig, konkluderer han over for TV 2.

Træner-team skal vende hver en sten nu

Ifølge den tidligere landstræner Åge Hareride var noget af det, der mislykkedes, at spillerne var for langt nede på banen, da danskerne mødte Australien onsdag.

- Der var for mange spillere bag om bolden og for få spillere oppe på banen, siger Hareide, der var landstræner fra 2016 til 2020.

Ingen havde ifølge John ’Faxe’ Jensen set den komme, at Danmark blot skulle tage et enkelt point ved gruppespillet, og det er nu op til landstræner Kasper Hjulmand og assistenttræner Morten Wieghorst at hitte ud af, hvad der er gået galt, mener han.

- Jeg tror også, at det spillemæssige niveau er kommet som et chok for dem. Den havde de ikke set komme. Jeg forstår det udmærket godt, fordi jeg sad med samme følelse, da jeg så kampen, siger han.

Ifølge den tidligere landsholdsspiller er det nu op til trænerholdet ”at vende hver en sten” for at finde årsagen til den danske VM-nedtur.

- Men man skal heller ikke glemme, at spillerne også har et ansvar. De skal også prøve at kigge på, hvad de kunne have gjort bedre, siger John ’Faxe’ Jensen.

I sådan en situation, som vi er i nu, er den næste kamp ekstrem vigtig for at slette det indtryk, som man har oplevet i Qatar

Lars Olsen, landsholdsspiller fra 1986 til 1996

Næste kamp er afgørende

Lars Olsen er enig i, at det gælder for alle på landsholdet – spillere som trænere – at de nu skal i gang med at evaluere forløbet.

- Man må kigge sig i spejlet og sige: Hvad kunne jeg gøre bedre? Og tage det til sig, man kan bruge til noget, siger han.

Ifølge den tidligere anfører bliver især den næste landsholdskamp vigtig for de rød-hvide spillere. Den skal spilles til marts, når landsholdet møder Finland til EM-kvalifikationen.

- I sådan en situation, som vi er i nu, er den næste kamp ekstremt vigtig for at slette det indtryk, som man har oplevet i Qatar, siger han.

Derudover er det ifølge ham vigtigt at vende tilbage til noget af det, der fungerede under EM i 2021 og kampene i Nations League frem til VM.

- Der spillede man energisk, fremadrettet, skabte mange chancer og lavede mål, siger han.

Den tidligere landsholdsspiller siger dog også, at det ikke er sådan, at de danske spillere er blevet ti gange dårligere på 14 dage, men der er ”noget”, der ikke har fungeret.

- Og hvad det er, kan jeg ikke sætte fingeren på, siger han.

Publikum gjorde en forskel under EM

Lars Olsen medgiver desuden, at der var den store forskel ved EM, at landsholdet spillede i Parken og på neutral bane med mange danske fans i ryggen.

I Qatar var de danske fans i undertal, og det kan være medvirkende til, at landsholdet mistede noget af energien.

Han siger samtidig, at han ikke er i tvivl om, at landsholdet kan rejse sig igen.

- Fodbold er og bliver et nutidsbillede, og alt kan ændre sig. Det er det gode ved fodbold. Når man er noget skuffet over et nederlag, kan man stadig vinde den næste kamp, og så vender det hurtigt til noget optimisme, siger Lars Olsen.