VM fodbold

Tallene viser det tydeligt: Derfor er dansk VM-exit en kæmpe skuffelse

Tal, ranglister og klubber viser, at Danmark – på papiret – har et meget stærkere landshold end både Tunesien og Australien.

Det var umiddelbart rigtig godt nyt. da Danmark blev trukket ud til at komme i pulje med de forsvarende verdensmestre fra Frankrig samt Tunesien og Australien ved VM i Qatar

Australien kom først med på et af de allersidste mandater, da de slog Peru ud i straffesparkskonkurrence. Og Tunesien kom med via en smal 1-0-sejr over to playoffkampe mod Mali.

Danmark lå dermed rigtig lunt i svinget til mindst en andenplads i gruppen, som sikrer adgang til anden runde.

Men sådan gik det som bekendt ikke.

Var modstanderne så nemme, som eksperter og fodboldfans mente, før VM-slutrunden blev skudt i gang i Qatar?

Ja, lyder det korte svar. Det siger de rå tal i hvert fald.

Klasseforskel på verdensranglisten

Kigger vi indledningsvist på verdensranglisten før VM, så var der god afstand fra Danmark og ned til henholdsvis Tunesien og Australien:

  • Danmark: 10
  • Tunesien: 30
  • Australien: 38

Britisk medie havde Danmark over Frankrig

Både i ind- og udland var tiltroen også noget større til Danmark end til Tunesien og Australien, der begge endte foran Danmark i puljen, hvor Frankrig tog førstepladsen.

I The Guardians power ranking, som blev offentliggjort, før VM blev skudt i gang, havde det britiske medies eksperter Danmark som det sjette mest formstærke hold. Danmark lå endda foran Frankrig, som var placeret på syvendepladsen.

På samme liste lå Australien og Tunesien i bunden af de 32 deltagende hold.

  • 6: Danmark
  • 25: Australien
  • 28: Tunesien

Bet365, som lever af at sætte odds på sport, havde også Danmark som pæn favorit til at gå videre fra puljen sammen med Frankrig.

  • Danmark: 4.00
  • Australien 11.00
  • Tunesien 15.00

Stor forskel på klubberne

Det var tallene.

Favoritværdigheden til Danmark bakkes op af et kig på de klubber, som de danske landsholdsspillere spiller i til dagligt sammenlignet med Australien og Tunesiens spillere.

Danmarks første startopstilling så således ud på klubfronten: Nice, Crystal Palace, AC Milan, FC Barcelona, Leeds United, Sevilla, Tottenham, Atalanta, Club Brügge, Sevilla og Manchester United.

Samtlige klubber tilhører den europæiske top eller subtop – og flere af klubberne er hyppige deltagere i den fineste klubturnering, Champions League.

Det ser noget anderledes ud, hvis vi kigger på klubberne for den startopstilling, som Australien havde mod Danmark. Her er der flere klubber fra den australske liga, mens Mictchell Duke, der scorede mod Tunesien, til dagligt spiller i den næstbedste japanske liga.

Her er Australiens startopstilling på klubfronten: FC København, Columbus Crew, Stoke City, Hearts, Dundee United, Celtic, St. Pauli, Middlesbrough, Melbourne City, Adelaide United og Fagiano Okayama.

I tunesernes startopstilling mod Danmark kommer vi heller ikke op på allerøverste hylde, når vi kigger på spillernes daglige klubber. Flere af spillerne spiller i Tunesiens egen liga, mens der også var plads til to fra den danske superliga.

Sfaxien, Lorient, Esperance de Tunis, Salernitana, Luzern, FC Køln, Ferencvaros, Caen, Brøndby IF, Al Arabi og OB.