Spillerne kan tabe flere kilo i timen i Qatar
De danske spillere tabte 3,6 kilo i gennemsnit, da de spillede i Baku ved EM sidste år. Det var under samme temperaturer, som vi ser i Qatar lige nu.
Sveden piblede fra de danske spillere, da de sidste år slog Tjekkiet i EM-kvartfinalen i Baku.
Termometeret viste omkring de 30 grader, og der er ikke noget at sige til, hvis spillerne følte sig en anelse lettere efter kampen.
- Da vi spillede i Baku i kvartfinalen mod Tjekkiet, mistede vi 3,6 kilo i gennemsnit på alle spillerne fra kampstart til kampslut. Det er altså meget, fortalte landstræner Kasper Hjulmand under slutrunden, som for Danmarks vedkommende sluttede brat onsdag aften.
Varmefaktorerne bliver derfor noget, de tilbageværende nationer skal slås videre med under VM.
Om end det er høje tal, Hjulmand omtalte, er det bestemt ikke urealistisk, mener Peter Møller Christensen, der er sportsfysiolog hos Team Danmark.
- Som elitesportsmand under varme forhold, hvor man arbejder hårdt, kan man godt svede to liter i timen, og det vil sige, at du også nemt også kan komme op over tre liter over 90 minutters fodbold – inklusive pause og opvarmning, siger han.
Varmen påvirker spillernes præstation
De varme temperaturer i Qatar gjorde også, at Danmark valgte at rykke deres træning fra formiddag til eftermiddag, da de kom til ørkenlandet.
Det giver ifølge Peter Møller Christensen god mening. For den enorme varme gør, at det samme arbejde virker langt mere anstrengende.
- Du skal forestille dig et badekar, hvor vandstanden svarer til temperaturen inde i din krop. Alle har et punkt, og hvis vandet flyder over i badekarret, så er du helt færdig. Her handler det om, at man sørger for, at den vandstandsstigning ikke går for hurtigt.
Derfor er det vigtigt, at spillerne hele tiden sørger for at undgå dehydrering, og at de bliver kølet ned undervejs, for ellers kan det få store konsekvenser på banen.
- Så er det det, der gør, at man ikke kan løbe lige så langt og lige så mange intense meter.
Aircondition på stadion
For at undgå de høje temperaturer til kampene har Qatar installeret aircondition på syv ud af de otte VM-stadions, og derfor er varmen ikke på samme måde en faktor til VM, som den kunne have været.
Det specielle kølesystem, der er blevet udviklet i forbindelse med slutrunden, fungerer i sin enkelthed på den måde, at det skaber en fuldstændig isoleret boble af kølig luft om banen og tribunerne.
Inde i boblen vil spillere og fans blive kølet ned til omkring 21 grader af dyser, der blæser luft på banen og under tilskuernes sæder.
Og så skulle man tro, at klimaet ikke var en faktor. Men efter kampen imod Tunesien fortalte Christian Eriksen til Ekstra Bladet, at det faktisk påvirkede ham på banen.
- Det føltes mere, som om det var fugtigt. Der er noget med ilten. Når du laver en sprint, er det lidt sværere at få din luft tilbage i forhold til normalt, men det er også, fordi vi spiller her.
TV 2 SPORT har testet, hvor meget væske man taber, når man spiller en fodboldkamp i omkring 30 graders varme.
Få svaret programmet ’Bag Bolden’, som du kan se lige nu på TV 2 PLAY.