VM fodbold

Imens franske stjerner skrev historie, overtog storspillende Mbappé showet

Imens Kylian Mbappé viste storspil, skrev kollegaerne Antoine Griezmann og Olivier Giroud sig i historiebøgerne på hver sin måde i fransk VM-sejr.

Frankrigs drømme om at genvinde verdensmesterskabet lever. Polen må derimod rejse hjem.

Takket være en storspillende Kylian Mbappé vandt de regerende verdensmestre søndag aften sikkert over Polen og spillede sig videre til VM-kvartfinalen.

Frankrig vs. Polen
3-1
FT
  1. 44' MålOlivier GiroudAssist: Kylian Mbappé
  2. 74' MålKylian MbappéAssist: Ousmane Dembélé
  3. 90' MålKylian MbappéAssist: Marcus Thuram
  4. 90' MålRobert LewandowskiStraffespark

Udover at have sikret en plads blandt de bedste otte kunne franskmændene også glæde sig over, at to af holdets spillere brugte søndagen på at skrive historie:

  • Antoine Griezmann spillede sin kamp nummer 71 i træk for det franske landshold. Ingen spillere har tidligere formået at have så lang en stime for Frankrig.
  • Olivier Giroud blev med sit mål til 1-0 alletiders topscorer for Frankrig. Han har nu scoret 52 mål, hvilket er et enkelt mere end Thierry Henry.

Frankrig viste sig frem fra start

Tre minutter var der spillet, da franskmændene klædt i rødt, hvidt og mørkeblåt truede de hvid- og rødklædte polakker for første gang.

Antoine Griezmann, der skrev historie med sin landskamp nummer 71 i træk, smækkede et hjørnespark ind i det lille felt. Raphael Varane kom først på bolden, men hovedstødet røg et godt stykke forbi den ene opstander.

I det store hele var det Frankrig, der kom bedst ud til kampen. Polen lurede på omstillingerne, men det var verdensmestrene fra 2018, der var i kontrol.

Superstjernen Kylian Mbappé rørte for første gang på sig efter ni minutter. Med sit sædvanlige hurtige antrit løb han mod baglinjen og sendte med venstrefoden et hårdt indlæg ind i feltet. Dog uden adresse.

Det samme gjorde sig gældende minuttet senere. Mbappé mod baglinjen og et hårdt indlæg med venstre. Denne gang havnede bolden hos Ousmane Dembélé, der fik sit afslutningsforsøg blokeret.

Kulissen var, som det ofte har været, når to europæiske hold har mødtes i Qatar, ikke noget at skrive hjem om.

Forkølede franske afslutninger

20 minutter inde i kampen var tilskuerne stadig i gang med at finde deres pladser på Al Thumama Stadium.

Enkelte gange lod fansene sig dog begejstre. Et eksempel på det så vi, da Aurelien Tchouameni erobrede bolden midt på polakkernes banehalvdel og spillede den videre til Dembéle.

Barcelona-spilleren lavede et par hurtige driblinger, inden han trykkede mod mål. Hvis afslutningen havde været lige så god som forarbejdet, havde der utvivlsomt været mål. Det var den bare ikke.

Frankrig pressede på, men stillingen var stadig 0-0.

Polakkerne var sjældent farlige, og det var begrænset, hvad Hugo Lloris i det franske mål havde at se til.

Men Robert Lewandowski spiller sjældent en kamp uden at gøre noget væsen af sig. Det gjorde han heller ikke denne søndag. Ud af det blå pillede angriberen bolden ned og trykkede hurtigt af med venstrebenet.

Afslutningen så i første omgang ud til at være ganske kvalificeret, men de langsomme tv-billeder viste, at den aldrig rigtig var en trussel.

Gigantisk chance til Polen og fransk føringsmål

Kylian Mbappé var konstant en trussel mod Matty Cash, der som højre back havde fået æren af at have Paris Saint-Germain-stjernen som sin direkte modstander.

De mange løb i dybden var tydeligt en udfordring for den polske defensiv, men den første halve time løste de opgaven uden graverende fejl.

35 minutter inde i kampen var det dog tæt på at gå galt. Mbappé lavede en fræk skudfinte og sparkede på mål. Wojciech Szczesny var dog vågen i det polske mål og fik lige nøjagtigt pareret bolden ud til et hjørnespark.

To minutter senere var det så polakkerne, der nær havde bragt sig foran. Det var faktisk helt utroligt, at de ikke gjorde det.

Lettere tilfældigt havnede kuglen for fødderne af Piotr Zielinski i midten af feltet. Midtbanespilleren trykkede af, men afslutningen sad midt på Lloris i målet. Returen fik han ikke et ordentligt træf på.

Zielinski havde blandt andet en kæmpestor mulighed for en føring. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Bolden røg videre til Jakub Kaminski i højre side, men heller ikke hans afslutning var skarp nok. Chancer som disse skal udnyttes, hvis man vil slå de forsvarende verdensmestre.

Få minutter senere blev polakkerne så straffet. Kylian Mbappé viste, som så ofte før, sin klasse med en perfekt tempereret aflevering i dybden til Olivier Giroud.

Angriberen eksekverede stensikkert og sendte med sit landskampsmål nummer 52 franskmændene foran med 1-0. Fornem måde at blive historiens mest scorende spiller på.

Olivier Giroud er nu den mest scorende på det franske herrelandshold. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Tricoloren vejede flere steder på Al Thumama Stadium. Allez Les Bleu.

Kylian Mbappé fortsatte storspil

Da anden halvleg blev sat i gang, var det tydeligt, at Frankrig ikke længere havde travlt med at skabe kampen.

Polen fik i lange perioder lov til at være på bolden, mens franskmændene spillede på omstillingerne.

Selvom polakkerne havde boldbesiddelsen, var det Frankrigs stjerner, der var farligst.

Efter 66 minutter havde forsvarsspilleren Jules Koundé bevæget sig med frem. Han sendte et perfekt indlæg ind mod Olivier Giroud, der med en fræk afslutning med ydersiden var tæt på at fordoble den franske føring.

Det skulle den dog blive kort tid efter.

Kylian Mbappé fik bolden i venstre side, men med to polske modstandere foran sig, så det svært ud, men intet er umuligt for den 23-årige superstjerne. Knaldhårdt smækkede han kuglen op i det nærmeste hjørne – uden chance for Szczesny.

Det lignede en umulighed at score til 2-0, men Kylian Mbappe havde en plan. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Og så skal jeg da lige love for, at der pludselig var stemning. Kylian Mbappé gav al sin opmærksomhed til de tusindvis af fans, der tiljublede ham.

De færreste var i tvivl om, at kampen nu var afgjort. Derfor var der også en stor del af tilskuerne, der valgte at forlade stadion før tid for at undgå de logistiske udfordringer.

Lukkede festen med sandt drømmemål

Det skulle de ikke have gjort. For han havde mere at skyde med, Mbappé.

Kampen var kun lige gået ind i dommerens tillægstid, da Frankrigs nummer 10 igen trykkede af fra venstre side. Denne gang sendte han afslutningen op i det fjerneste målhjørne. Igen uden chance for den polske keeper.

3-0. Frankrig videre, Polen ude.

Kylian Mbappe scorede et nyt flot mål til 3-0 mod Polen. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

De tilskuere, der stadig befandt sig på Al Thumama, fik lige lidt mere at gå hjem på. I kampens allersidste minut fik Polen tilkendt et straffespark efter VAR-gennemsyn.

Men intet gik Polens vej denne aften. Robert Lewandowskis spark blev uden problemer reddet af Lloris, og dermed måtte Barcelona-angriberen begynde at gå fra banen uden at have scoret. Troede han.

For flere franske spillere var løbet ind i feltet for tidligt. Omspark til Lewandowski, og denne gang svigtede han ikke.

En lille oprejsning, men ikke mere end det.

Dommeren fløjtede af. Lewandowski lykønskede Mbappé, og så var der dømt fransk fest.