VM fodbold

Superstjerne åbnede sin konto, da England satte europæisk stormøde op

Harry Kane scorede for første gang ved dette VM, da England uden problemer slog Senegal i 1/8-finalen. Nu venter Frankrig i kvartfinalen.

Englands herrelandshold havde inden søndag aften aldrig tabt til et afrikansk hold, og det ændrede sig ikke i forsøg nummer 21.

I VM’s 1/8-finale mod den afrikanske mester, Senegal, leverede de engelske favoritter en overbevisende indsats og vandt 3-0.

England vs. Senegal
3-0
FT
  1. 38' MålJordan HendersonAssist: Jude Bellingham
  2. 45' MålHarry KaneAssist: Phil Foden
  3. 57' MålBukayo SakaAssist: Phil Foden

Undervejs i sejren markerede Englands største stjerne og anfører, Harry Kane, sig for første gang som målscorer ved dette VM.

Det er umiddelbart ikke noget dårligt tidspunkt at få ham i gang på. For i kampen om at bringe trofæet, de vandt i 1966, hjem bliver næste opgave den forsvarende verdensmester, Frankrig. De europæiske giganter kæmper lørdag om en plads i semifinalen.

Engelske favoritter ufarlige fra start

Man vinder ikke fodboldkampe på at have bolden mest. Hvis man gjorde, ville England halvvejs gennem første halvleg være godt på vej mod VM-kvartfinalen.

Deres næsten 70 procents boldbesiddelse bestod primært af sikre afleveringer på tværs af banen. De satte stort set aldrig bolden i spil.

Store chancer var der ikke nogen af i første del af første halvleg. Det kom der til gengæld i det 23. minut, da England mistede bolden på egen banehalvdel. Herfra gik det hurtigt den anden vej.

Efter et blokeret Dia-forsøg endte bolden for fødderne af Ismaila Sarr, der få meter fra mål sendte bolden over.

Det var John Stones, der blokerede Boulaye Dias spark med sin fod, hvorefter bolden strejfede hans arm. Et VAR-gennemsyn vurderede, at det ikke var en strafbar handling. Senegal og særligt Sarr, der til daglig spiller i Englands næstbedste række, var uenig.

Engelsk taktik gav gevinst

I minutterne efter det lille chok var det, som om England trak sig nogle meter tilbage og lod Senegal få bolden.

Den udnyttede de afrikanske mestre i første omgang noget bedre end England, da Dia igen var på spil i det engelske felt. Hans kraftfulde skud testede Pickford, der hev en fin redning frem. Det var stadig målløst, men konkludere kunne vi, at Senegal ikke var overvældet af at stå over for de engelske stjerner.

Landstræner Gareth Southgates beslutning om at lade Senegal have bolden mere gav pote i slutningen af første halvleg.

Hurtige kombinationer overrumplede fuldstændigt Senegal. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

I det 39. minut viste det 19-årige stjernefrø Jude Bellingham nok en gang vejen for sine rutinerede kollegaer og drev bolden frem i venstre side, hvor han med en flad aflevering ind i feltet fandt 32-årige Jordan Henderson, der bare skulle dirigere bolden forbi Edouard Mendy i målet.

Så stod det 1-0, hvilket ikke var et helt retvisende billede bedømt på kampbilledet i de 20 minutter op til scoringen.

Velkommen, Harry Kane

Men klassespillere skal ikke bruge meget plads, før fælden klapper. Det vidste Senegal nu. Eller gjorde de?

I tillægstiden af første halvleg blev de igen straffet af engelsk klasse, da Harry Kane stemplede ind i turneringen som målscorer.

Anden halvleg har et godt udgangspunkt for England, som kom foran 2-0 mod Senegal. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Med sit 52. mål i landsholdstrøjen mangler han nu kun en enkelt fuldtræffer for at tangere den nationale scoringsrekord, som Wayne Rooney er indehaver af. Han vil nok ikke have noget imod at gøre det ved dette VM.

Kane skulle takke Bellingham og Phil Foden, der fra midtercirklen gjorde det perfekt i omstillingen.

Ingen engelsk slingrekurs

I pausen var landstræner Aliou Cisse klar over, at der skulle ske noget. Hele tre nye ansigter fik mulighed for at gøre det umulige.

Senegal havde det svært. De vidste, de skulle skabe kampen, og det var de sjældent i stand til.

12 minutter inde i anden halvleg blev kampen reelt lukket, da England igen straffede et senegalesisk boldtab. Igen var Manchester City-stjernen Phil Foden i oplæggerens rolle, da hans flade ind mod Bukayo Saka i Senegals felt blev kvitteret med et elegant lob over Mendy.

Endnu et flot angreb endte med en scoring. Video: Joakim Blomsterberg Olsen

Så var England oppe med tre, og dermed var det ikke længere et spørgsmål om, hvem der skulle møde Frankrig på lørdag, men om hvor stor en sejr England skulle gå ind til det europæiske stormøde med.

Efter 3-0-scoringen fik de 65.985 fremmødte på stadionet, der ligger længst ude i ørkenen af alle VM-stadioner, Al Bayt Stadium, ikke meget underholdning for pengene.

Farvel til Senegals herlige fans

Kampen var afgjort. Det vidste aktørerne, der løb rundt efter bolden på banen også.

Stor ros skal der lyde til Senegals trofaste fans, der trods den ulige kamp på banen aldrig gik på kompromis med dans og trommespil. Det kan man da kun blive glad i låget af. Uanset om deres hold vinder eller taber, tager de altid prisen for bedst humør.

England spillede sig ikke for alvor ud efter Sakas scoring til 3-0, der endte med at blive kampens resultat.

På lørdag hedder modstanderen Frankrig, som tidligere søndag også scorede tre gange i 3-1-sejren over Polen.

Et europæisk stormøde om en plads i VM-semifinalen. Det kan kun blive godt, kan det ikke?

England vs. Senegal
3-0
FT
  1. 38' MålJordan HendersonAssist: Jude Bellingham
  2. 45' MålHarry KaneAssist: Phil Foden
  3. 57' MålBukayo SakaAssist: Phil Foden