VM fodbold

- Det har været mere kompliceret end før, siger letpåklædt VM-fan

Den kroatiske fodboldfan Ivana Knöll fortæller, at hun endnu ikke er havnet i problemer for sin påklædning, som har vakt opsigt under VM i Qatar.

Det er tredje gang, at den kroatiske fan Ivana Knöll følger sit land til en VM-slutrunde, men aldrig har hun modtaget så meget opmærksomhed, som hun gør netop nu.

Med sin lette rød-og-hvid-ternede påklædning skiller hun sig ud på tilskuerpladserne. Særligt i et land som Qatar, der har fået hård kritik for ikke at leve op til basale menneske- og kvinderettigheder.

For Ivana Knöll har det også været en anderledes oplevelse end de øvrige gange, hun har overværet en VM-slutrunde.

- Det har været mere kompliceret end før for at være ærlig. Det er første gang i et land som det her, et arabisk land. De har været nødt til at ændre så meget for, at det er rart for os alle at være her, fortæller Ivana Knöll til TV 2 SPORT.

Kroatens andre VM-oplevelser har været i 2014 i Brasilien og i 2018 i Rusland.

Gør en undtagelse

Inden Kroatiens VM-ottendedelsfinale mod Japan stimlede flere medier og øvrige fans sammen omkring Ivana Knöll for at få taget billeder og for at høre hendes syn på, hvordan det har været at være til stede i Qatar. Selvom slutrunden i år finder sted i et land, der har andre regler og syn på påklædning, var det ikke noget, som kunne holde den kroatiske fan væk fra VM.

- Jeg tænkte ikke på det (at det ville være kompliceret, red.). Jeg troede, at de ville tillade os at have det på, som vi ville. Så sagde de, at de ikke ville tillade os, at vi viser skuldre og mave – og så tænkte jeg, at jeg var nødt til at shoppe, for jeg har ikke tøj, der dækker den slags, fortæller hun grinende.

- Joke til side. Jeg kom her, og lokale sagde, at de ville gøre en undtagelse for VM og tillade os at gå med, hvad vi har lyst til. Jeg tror, at jeg er den første, der tager risikoen og bærer noget åbent og se; jeg er ikke blevet arresteret, siger Ivana Knöll.

Bliver resten af turneringen

På det kroatiske pressemøde søndag ville hverken landstræner Zlatko Dalić eller forsvarsspiller Joško Gvardiol svare på spørgsmål om opbakningen fra deres mest opsigtsvækkende fan. Dog kom Dalić ned til TV 2 SPORTs reporter og roste spøgsmålet efterfølgende.

For de har nok trods alt lagt mærke til flere billeder med Ivana Knöll. Selv fortæller hun, at hun også har fået positiv opmærksomhed fra de lokale qatarerne. Endnu har myndighederne ikke henvendt sig til hende og bedt hende ændre sin påklædning.

Mandag aften var Ivana Knöll igen på sin efterhånden faste plads på stadion, da Kroatien spillede sig videre til kvartfinalerne efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence mod Japan. Og spillerne – om de vil kendes ved det eller ej – får opbakning af Knöll i Qatar resten af turneringen, fortæller hun.