Fem ikoniske VM-kvartfinaler, vi aldrig glemmer

Kvartfinalerne til VM er garanti for magi. Hvem kan for eksempel glemme Maradonas to mål mod England i 1986?

VM 2022 i Qatar flyver afsted. Og mens overraskelserne stod i kø i gruppespillet, satte favoritterne for alvor tingene på plads i ottendedelsfinalerne. Det blev til syv favoritsejre ud af otte mulige. Kun Marokko formåede at trodse oddsene.

Nu venter den traditionelt mest spændende runde ved et verdensmesterskab: Kvartfinalerne.

Langt de fleste får er skilt fra. De stærkeste bukke står tilbage i kampen om en plads blandt de sidste fire.

Afstemning

Hvilken kvartfinale glæder du dig mest til at se?

Inden kampene sparkes i gang, vil vi lade fodboldkommentator Flemming Toft spadsere en tur ned ad Memory Lane for at mindes de mest ikoniske kvartfinaler i VM-historien.

Toft har ordet:

Guds hånd og Guds fødder

Argentina - England 2-1 (1986): VM-historiens to mest legendariske mål inden for bare fire minutter – begge lavet af Diego Maradona. Det første med hånden, ”Guds Hånd”, som han selv sagde. Det andet med egne fødder. Det var fire år efter Falklandskrigen, og det var første gang de to nationer mødtes efter krigen, som briterne vandt.

Selvom jeg var på Estadio Azteca i Mexico City sammen med 114.000 andre, så jeg først på tv-gentagelsen, at Maradona havde scoret med hånden – det han senere kaldte ”Guds Hånd”. Men jeg så fire minutter senere, da han driblede fra egen banehalvdel. 11 boldberøringer på 11 sekunder og forbi fem englændere på vejen – til sidst Peter Shilton. Et Gudsbenådet moment.

Berømt brasiliansk babyjubel

Brasilien - Holland 3-2 (1994): En flot kamp, som blev ikonisk på grund af brasilianske Bebetos måljubel, hvor han vuggede med armene fra side til side som en hyldest til sin nyfødte søn – og Romario, som havde scoret til 1-0 fulgte ham med samme bevægelse for at understrege det øgenavn, han havde givet Bebeto før VM: ”Chorao”, som betyder grædende baby.

Selvfølgelig husker jeg også denne kvartfinale for de fem mål i anden halvleg, hvor Holland hentede 0-2 til 2-2, men Branco scorede det brasilianske sejrsmål direkte på frispark ni minutter før tid. Turneringens bedste kamp.

"VM's bedste redning"

Uruguay - Ghana 1-1 (2010): Denne kvartfinale huskes for den usympatiske handling af Luis Suarez, der som sidste mand ulovligt stoppede bolden på vej i mål til ghanesisk sejr i de døende sekunder af den ekstra spilletid.

Suarez fik selvfølgelig rødt kort, men da Ghanas Asamoah Gyan missede straffesparket, gik Uruguay videre efter straffesparkskonkurrence.

”VM's bedste redning” sagde Suarez bagefter og nægtede i al fremtid at undskylde. Et drama uden lige og al sympati hos Ghana.

Men det var Uruguay, der gik videre, og det var det eneste, der betød noget for Luis Suarez.

Laudrups bedste nederlag

Brasilien - Danmark 3-2 (1998): Det var den bedste kamp ved dette VM og det flotteste nederlag til et dansk landshold nogensinde. Det blev underholdende, fem flotte mål, to levende mandskaber og et farvel til dansk fodbolds største, Michael Laudrup – en superkamp. Dansk føring efter to minutter ved Martin Jørgensen og senere udligning til 2-2 ved Brian Laudrup.

Det var målet, som førte til det ikoniske billede af Brian Laudrup liggende helt afslappet på plænen. Der var fantastisk stemning i Nantes med tusinder af danskere.

Storebror Laudrup har siden udtalt om kampen: ”Mit livs bedste nederlag”.

Brasilianerne stillede op med et væld af superstjerner: Ronaldo, Bebeto og Rivaldo. Sidstnævnte blev med sine to mål matchvinder for Brasilien.

Rossi snød brasilianske verdensstjerner

Italien - Brasilien 3-2 (1982): Det var ikke en egentlig kvartfinale, men vinderen gik til semifinalen. Og det blev en dramatisk fodboldoplevelse på Sarria, Espanyols hjemmebane i Barcelona. Verdensnavne som Socrates og Falcao scorede for Brasilien, som dominerede kampen. Men Paolo Rossi lavede hattrick for Italien, som senere gik hen og blev verdensmestre.

Kampen havde alt – ikke mindst vidunderlig fodbold. Det var en afslutning på den ”dødsgruppe”, der havde Argentina med Maradona som tredje part. Og fortællingen om Rossi blev særlig historisk. I 1980 havde han fået tre års karantæne i en italiensk skandalesag om betting, men behændigt blev dommen nedsat og annulleret lige før VM. Han blev verdensmester, VM's topscorer og 'Årets spiller' i Europa.