Historisk dårlige VM-tal – her er ekspertens forklaring

Scoringsprocenten på straffespark har aldrig været så lav som til årets VM-slutrunde, imens VM har bestået af 32 hold. Men hvorfor er det sådan?

Straffespark. Fodboldspillets vel nok største chance – i hvert fald en af dem.

Men i år har vi mange gange set, at målmændene har jublet, mens skytterne har taget sig til ansigtet eller smidt sig i græsset.

Måske har du endda tænkt: ”Brænder de ikke lidt mere end normalt?”

Svaret er simpelt: Jo.

Som det ser ud lige nu, har VM 2022 nemlig den laveste scoringsprocent på straffespark i al den tid, der har været 32 deltagende hold ved verdensmesterskabet.

Scoringsprocenten lyder på 63,5 inden semifinalerne. Til sammenligning er rekorden indtil nu 68 procent ved VM i 2006, mens skytterne var skarpe ved VM i 1998, hvor 80 procent af skuddene gik i mål.

Men hvorfor forholder det sig så sådan, spørger du?

Det svar er ikke helt så simpelt. Men Mads Junker - fodboldekspert på TV 2 SPORT - forsøger her at svare på det.

- Kort og godt må det være, fordi målmændene er blevet dygtigere. De er simpelthen blevet dygtigere til at læse skytterne. De har meget mere forberedelse inden da.

- For når vi ser nogle af de allerbedste spillere her – Harry Kane, Robert Lewandowski, Lionel Messi – med et relativt stærkt mentalt helbred, må vi sige, at det jo ikke er derfor, de bliver nervøse i situationen, forklarer Mads Junker.

Men forklaringen stopper ikke her, for ifølge fodboldeksperten er det alt andet end et lotteri, når to hold mødes i en straffesparkskonkurrence.

Vejrtrækning, beslutningen om hvor spilleren vil skyde og håndteringen af et enormt pres er blandt de afgørende faktorer.

Kroatien står bedst - eller hvad?

Der er mange interessante spørgsmål at stille, når det handler om straffespark ved VM.

Blandt semifinalisterne er det kun Frankrig, der endnu ikke har stået i straffesparkskonkurrence i år – både Kroatien (2), Argentina (1) og Marokko (1) har avanceret i turneringen minimum én gang ved at vinde på den måde.

Men hvilken nation er så egentlig bedst rustet til en eventuel straffesparkskonkurrence?

- Skal jeg vælge ét land, vil jeg sige Kroatien. Nu har de vundet fire kampe i træk på straffespark ved de seneste to slutrunder tilsammen. De gik jo også videre fra ottendedelsfinalen og kvartfinalen i 2018 på samme måde, forklarer Mads Junker og uddyber:

- Dominik Livakovic har været fremragende i målet derinde. Det lader til, at skytterne, som Zlatko Dalić var inde på, føler sig komfortable ved at skulle sparke.

Bedst som vi troede, der var et simpelt svar på spørgsmålet, kommer en vigtig tilføjelse:

- Ellers er det Argentina - Emiliano Martinez, som er en fremragende målmand. De to lande møder hinanden, så det kan blive lidt af et opgør mellem de to målmænd i semifinalen, spår fodboldeksperten.

Om semifinalen i aften ender i endnu en straffesparkskonkurrence, er endnu uklart.

Til gengæld er det helt sikkert, at du kan følge kampen i vores liveblog. Hvis du vil se kampen, skal du slå over på Danmarks Radio - kampstart klokken 20.00.