Messi blev iklædt traditionel kappe – så eksploderede salget

Det er ikke gået ubemærket hen, at Lionel Messi blev iført den traditionelle påklædningsgenstand.

Forud for fejringen af VM-titlen blev Lionel Messi iklædt en såkaldt bisht af den qatarske emir Tamim bin Hamad Al Thani. Det har siden skabt store debatter.

TV 2 SPORTs mangeårige fodboldkommentator Flemming Toft kaldte det en skandale, og den engelske legende Gary Lineker stemte i.

Men faktum er, at interessen for påklædningsgenstanden er eksploderet siden den famøse episode. Det skriver den velansete franske avis l'Èquipe.

Det er specielt argentinere, der investerer i guldkappen. Det har blandt andet kunnet mærkes hos Ahmed Al Salim, der driver butikken, der producerede den bisht, Messi blev påført efter finalen.

Hvad er en bisht?

En bisht er en traditionel kappe, der er populær i den arabiske verden. En bisht er båret ved specielle begivenheder som blandt andet bryllupper og Eid. Den er traditionelt lavet af kamelhår og gedeuld. Det er et stykke beklædning, der er forbundet med status, rigdom og ceremonielle begivenheder – ligesom en smoking er i Vesten.

Normalt sælger Ahmed Al Salim mellem 8-10 af kåberne om dagen. I mandags solgte han 150. Heriblandt tre, der var identiske med Messis kåbe, og her er prisen per styk altså knap 15.000 kroner.

Ahmed Al Salims butik er også kongelig hofleverandør af kåberne til den royale qatarske familie.

En bisht tager op til en uge at producere, og flere ansatte arbejder på at producere hver enkelt af dem.

Messis bisht var påført flere linjer af guld, der var importeret fra Tyskland og Japan.

Mens mange retter kritik mod kappen, har hensigten fra emiren formentlig aldrig været dårlig. Det mener Mustafa Baig, der er lektor i islamiske studier ved Universtiy of Exeter.

- De ville ære ham ved at lægge den om hans skuldre, fortæller lektoren ifølge Sky Sports og tilføjer, at det er kun få forundt at få lov til at bære en bisht.