Pelé er død

Den brasilianske legende Pelé lever videre i fodboldhistorien, selvom han ikke længere trækker vejret.

En af de største fodboldspillere i historien – hvis ikke den største – er gået bort.

Efter længere tids sygdom er Pelé død i en alder af 82 år. Det oplyser hans agent til nyhedsbureauet AP. På Pelés officielle Instagram-profil har familien delt et billede af Pelé med følgende budskab:

- På sin rejse fortryllede Edson (Pelés borgerlige fornavn, red.) verden med sit geni inden for sport, stoppede en krig, udførte velgørende arbejde over hele verden og spredte det, som han mest af alt mente var kuren mod alle vores problemer: kærlighed.

- Hans budskab i dag bliver en arv for fremtidige generationer. Kærlighed, kærlighed og kærlighed, for altid.

Den brasilianske legende kæmpede imod en kræftsygdom i tarmen, som blev opdaget i september 2021.

Ifølge hans tidligere klub Santos vil begravelsen finde sted på tirsdag, skriver AFP.

Siden november har Pelé været indlagt med en luftvejsinfektion på Albert Einstein Hospital i São Paulo i hjemlandet, hvor der har været forskellige meldinger om hans svækkede helbred.

Flere medier skrev, at hans krop ikke længere reagerede positivt på kemobehandlingen, og at man derfor var gået over til palliativ behandling, som skulle lindre smerterne.

Det blev dog sidenhen afvist af Pelés døtre.

Brasiliens største

Pelé anses af mange for at være en af de absolut bedste spillere, som nogensinde har betrådt en fodboldbane.

Brasilianeren har sat sit utvetydige præg på VM-historien, hvor han er den eneste, der har vundet verdensmesterskabet tre gange.

Det lykkedes ham med det brasilianske landshold i 1958, 1962 og 1970. Første gang i en alder af bare 17 år, hvor han trådte ind på verdensscenen med seks mål ved slutrunden.

At Pelé var en stor stjerne i Brasiliens fodboldhistorie, blev synligt under den netop overståede VM-slutrunde.

Her hyldede Neymar og de øvrige brasilianske spillere legenden med et stort banner og kærlige ord, efter at de havde leveret en offensiv VM-opvisning i smukkeste Pelé-stil i 4-1-kampen mod Sydkorea.

Scorede mål på samlebånd

Pelé blev født i 1940 i byen Três Coracôes nord for São Paulo, hvor han spillede langt størstedelen af sin fodboldkarriere i Santos.

Angriberen spillede 18 år for klubben på et tidspunkt, hvor den brasilianske liga var blandt de bedste i verden. Pelé sluttede sin klubkarriere i den amerikanske klub New York Cosmos.

I alt scorede Pelé 1279 mål i 1363 kampe, inklusiv venskabskampe. En rekord, hvor han er anerkendt for at være den mest scorende spiller nogensinde i Guinness' rekordbøger.