Lazio kan ikke kan slippe af med arven fra Mussolini
Racisme, fascisme og antisemitisme. Velkommen til Lazio, fodboldklubben fra Italien, der kæmper med meget mere end bare svingende resultater i ligaen.
Det siges, at fascismen bobler lige under græstæppet på Stadio Olimpico i Rom. Hjemmebanen for den italienske storklub Lazio.
Gennem årene har klubben lagt tribuner til adskillige racistiske og fascistiske episoder, og der findes næppe nogen fodboldklub i Europa, hvor netop de to ting er så dybt rodfæstet som i klubben fra Rom.
- Racismen hænger så tungt i luften hernede, at man næsten kan indånde den, som den gamle franske stjernespiller Patrick Vieira udtrykte det efter en Champions League-kamp i efteråret 2000.
Vieira havde fået den behandling, mange sorte spillere har fået på Olimpico. Tilskuerne havde været efter ham, og Lazio-spilleren Sinisa Mihajlovic havde endda kaldt ham for ”en sort abe” under kampen. Kommentaren kostede Mihajlovic fik to spilledages karantæne.
Og så sent som i sidste uge var den så gal igen. I årets første kamp gik det ud over Lecce-spilleren Samuel Umtiti, der grædende måtte forlade banen efter at være blevet udsat for racistiske tilråb.
Lazio blev straffet med et tomt fanafsnit i den efterfølgende kamp. Hverken for første – og nok heller ikke for sidste gang.
Mussolinis gamle yndlingshold
Vi skal langt tilbage for at finde årsagen til Lazio nuværende problemer.
Klubben har altid haft et autoritært etos. Det var Benito Mussolinis favoritter. Italiens tidligere fascistiske diktator kom ofte til deres kampe og støttede dem åbnet, og lige siden har klubben haft svært ved at ryste de politiske bånd til fascismen af sig.
- Der bruges meget symbolik hos Lazio, som refererer tilbage til fascismen, fortæller Alberte Bové Rud, der blandt andet har forsket i italiensk højrefløjspolitik.
For eksempel er der ørnen. Ørnen i klubbens logo, der nærmest kunne være taget direkte fra Mussolinis hat. Og ørnen, der inden hver hjemmebanekamp på Stadio Olimpico er kommet flyvende ind på stadion.
- Der er i sig selv ikke noget forkert i en ørn, men man lader hele den fascistiske fortælling præge stadion. Det ser helt vanvittigt ud, og det forekommer at være sådan noget fra det antikke Rom eller fra et eller andet sportsstævne i 1934, siger hun.
Men selv her har fascismen boblet frem. Ørnens ejer, Juan Bernabè, har nemlig selv været suspenderet for at hylde Mussolini under en af Lazios hjemmebanekampe. Det hele skriver næsten sig selv, og det er ikke tilfældigt, fortæller Alberte Bové Rud.
- I mange år var det et større institutionelt problem, hvor klubbens ledelse tøvede med at gøre noget ved det. Altså, fascisme og racisme blev fuldstændig institutionaliseret, og det blev en markør for, hvad Lazio var for en størrelse, siger hun.
Faktisk lever Mussolini stadig videre i Lazio i mere end blot politisk forstand. Hans oldebarn, Romano Mussolini, er lige nu en del af Lazios talenthold. Han spiller højre fløj.
Lazio-spilleren, der heilede ud til sine fans
Værst stod det til i starten af 00’erne. Det var dengang, Patrick Vieira blev kaldt for ”en sort abe”. Dengang den højreorienterede fanfraktion Irriducibile dominerede tribunerne. Dengang den selverklærede fascist Paolo Di Canio var en profil på Lazios hold og blev kendt for at heile ud til klubbens fans.
- Det var netop i tiden omkring Di Canio, og især på grund af hans position på holdet, at det blev legitimiseret i klubben. Og han var også med til at gøre det til en udpræget del af klubben selv, siger Alberte Bové Rud.
Siden da er Irriducibile blevet opløst, og problemerne er blevet mindre med årene.
Alligevel popper der stadig episoder op, og det gør ondt på langt størstedelen af Lazios fans. Almindelige mennesker, som for eksempel danske Aleksandar Michelsen, der har holdt med Lazio i 25 år.
- Selvfølgelig bliver jeg træt af det, og det er frustrerende at skulle have det image. Og der er jo ikke nogen tvivl om, at det er et problem, men jeg ser det også som et systematisk problem i Italien. Men det er virkelig noget møg, det kan vi ikke komme uden om, lyder det fra Aleksandar, der især er ærgerlig over Lazio-ledelsens måde at reagere på.
- Det ændrer jo ikke noget at lukke en del af stadionet. Jeg forstår ikke, at der ikke er bedre kontrol med, hvem der kommer ind, siger han.
Med årene har Lazios fans dog også taget blandt andet sorte spillere til sig. Tag for eksempel Ousmane Dabo og Felipe Caicedo, der har været fanfavoritter.
- Jeg var selv en del i Rom for 10 år siden. Der forsøgte mange fans at tage et opgør med de fans. Når de højorienterede begyndte at synge fx Mussolini-sange, så begyndte resten af stadion at buhe af dem. Så der har jo været en form for kamp, og det har der været det over flere år, fortæller den danske Lazio-fan.
Lazio er ikke alene i Italien
Det med racisme og fascisme er dog på ingen måde unikt for Lazio. Racismen lever i bedste velgående i Italien, hvor fans af klubber som Hellas Verona og Cagliari også har haft flere racistiske episoder gennem de seneste år.
Eksempelvis da den sorte angriber Mario Balotelli i 2019 modtog abelyde fra Veronas tribuner. Eller da Cagliari i foråret var efter AC Milans sorte spillere Mike Maignan og Fikayo Tomori.
Derfor er det nok heller ikke sidste gang, at de racistiske tilråb er blevet hørt på de italienske stadioner. Det vurderer Alberte Bove Rud.
- Det vil tage lang tid at ændre, for det er jo ikke bare en fodboldkultur, man skal ændre. Det er et helt lands kultur. Og Italien har også i det hele taget et meget særpræget, men også meget problematisk forhold både til racisme og til fascisme. Og så længe de forbliver latente i samfundet, så vil det være svært at rengøre fodboldverdenen, siger hun.