Fodbold

Vidste du, at Peter Shilton engang spillede for Holstebro?

TV 2 SPORTs fodboldekspert skriver i sin klumme om de mange fantastiske historier, der gemmer sig i alle de danske fodboldklubber.

Min bedste hobby er at tage ud i det danske fodboldland og lytte til fortællingerne. Mange handler om de go’e gamle dage. Andre om her og nu. Den bærende pointe er, at ALLE klubber har en historie.

Vidste du, at Peter Shilton engang spillede for Holstebro? Nej, vel? Men hvor vanvittigt er det lige?

Vi skruer tiden tilbage til den 30. juli 1979. Af hensyn til de yngre læsere lidt info: Peter Shilton er et af de største navne i engelsk fodbolds historie. 125 landskampe, hvilket den dag i dag er rekord. Shilton spillede for Nottingham Forest, der en måned inden sommerbesøget i Vestjylland havde vundet Europa Cup’en for mesterhold. Ja, DEN Europa Cup. Datidens svar på Champions League. Holstebro Boldklub befandt sig i Danmarksserien.

Historien fik jeg forleden dag. Over en kop neskaffe og et gulerodsbrud med smør og marmelade. I Holstebro Boldklubs klubhus. Her sad jeg sammen med fire gæve gutter, der gerne ville fortælle.

- Jeg var med i kampen, begyndte den ene. Hans navn er Jørn Hornshøj. 226 kampe for HB. Det er det, de lokale kalder deres klub.

- Nottingham førte 4-0 ved pausen, og så ville Shilton godt have lidt at lave i anden halvleg. Det var derfor, vi byttede målmand. Jeg kom til at lave straffespark mod John Robertson, som selv scorede. Det var Shilton ikke tilfreds med. Sikke et møgfald, jeg fik.

John Robertson? Er det ikke? Det er det da. Matchvinderen fra Europa Cup finalen mellem Hamburg SV og Nottingham Forest i 1980. Trind lille dribler. Godt spark.

Det er ikke min mission på denne plads at udfolde hele historien om Holstebro Boldklub og Peter Shilton. Jeg fortæller den bare som et eksempel på, hvor mange fantastiske historier, det danske fodboldland gemmer på. Der er en skatkiste derude. Det er så blevet min hobby at åbne kisten lidt på klem, når tid og lejlighed gives.

Som nogen ved, har jeg skrevet bogen ”Kampdag” om de 43 største danske fodboldklubber. ”Kampdag” er blevet mit udgangspunkt for at dykke ned i historierne om resten. Ikke alle klubbener. Men de, der har haft divisionsstatus. Den magiske skillelinje i dansk fodbold går mellem de klubber, der har ”været i divisionerne” og de, der ikke har.

Vidste du?

Vidste du for eksempel, at 21 klubber fra Fyn har været i divisionerne?

Tror du mig ikke? OB, B1909, B1913, Odense KFUM, OKS, FC Fyn, Dalum, Svendborg, Næsby, Middelfart, Marienlyst, Nørre Aaby, Otterup, Korup, SfB-Oure FA, Aarup, Tarup-Paarup, Assens, Nyborg og Skamby.

Jeps, der er måske et par overlap imellem. Til gengæld har jeg ikke talt OBs andethold med. De spillede tre sæsoner i 2. division Vest dengang, det var tilladt for de store klubbers reserver.

Pointen er heller ikke, om der er 20, 21 eller 22. Pointen er, at der er mange. På Lolland-Falster er der således 10 klubber, der har oplevet stoltheden ved at spille divisionsfodbold. Horbelev BK tilbragte således to sæsoner i 4. division for 60 år siden. Der er grund til at ranke ryggen.

Faktisk var det Stig Tøfting, der satte mig i gang. Han ringede til mig, da ”Kampdag” udkom og vrissede, at ”den gamle er ikke tilfreds med, at der ikke er et kapitel om AIA”. Den gamle er Stigs plejefar. AIA er Aarhus’ hæderkronede arbejderklub, der spillede fire sæsoner i den bedste række i 1950erne. Og Stig er ikke en type, man diskuterer med.

Således dykkede jeg lidt ned i AIAs historie og fandt for eksempel ud af, at AIA i 1953 mødte HIK i en kamp i 3. division for øjnene af 21.900 tilskuere på Århus Stadion og, at når AIA spillede i hovedstaden i de år, så blev de ofte inviteret til te hos H.C. Hansen. H.C. Hvem? Nå, ja, han var statsminister dengang og boede på Østerbro. God socialdemokrat.

Andre gode historier? Masser. Lille Stoholm gennembankede engang Viborg FF med 5-1. Frem Sakskøbing har været i pokalfinalen. Fuglebanken har pryglet AGF. Ishøj har vundet en divisionskamp med 10-0. Og jeg kunne blive ved.

Det gør jeg nok også. Bliver ved med at opsøge de danske fodboldklubber, når muligheden byder sig. Jeg elsker at høre fortællingerne og formidle dem.

Der kommer nok ikke en bog mere om den slags. Men hver gang, jeg har besøg en fodboldklub for enden af en hulvej, så laver jeg en A4 side – ikke mere og ikke mindre – om klubbens historie og sætter den ind i mit album.

Mit kapitel om Skive IK hedder for eksempel ”Dannebrog på fire ben.”