Fodbold

Real Madrid brugte en halv milliard på en hybrid af legender

Med købet af den brasilianske vidunderdreng cementerede Real Madrid sin plads i hierarkiet, men samtidig et skifte i måden at rekruttere spillere på.

Det er efterhånden 18 år siden, at Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim lancerede videoplatformen Youtube.

Siden er det blevet til millioner og millioner af uploads og afspilninger, og stjerner på kryds og tværs af brancher har set dagens lys og fået deres gennembrud via det globale online-univers.

Det samme gælder fodboldens verden. Her florerer der vandrehistorier i massevis om sportschefer, der har set sig lune på en ung komet eller en leveringsdygtig angriber på baggrund af sammenklippede videoer fra netop Youtube. Og hvor det reelle niveau ikke helt stod mål med det, de fire minutters højdepunkter på skærmen viste. Heldigvis også det modsatte.

Taster du 'Endrick' i søgefeltet, vælter det frem med såkaldte compilations. Faktisk eksisterer der allerede hundredvis af højdepunktspakker med den brasilianske vidunderdreng, der først fylder 17 år denne sommer. For sin unge alder til trods er Endrick Felipe Moreira de Sousa, eller bare Endrick, allerede et velkendt og eftertragtet fænomen.

Så eftertragtet, at Real Madrid i midten af december annoncerede, at man fra sommeren 2024, når brasilianeren bliver myndig, har sikret sig den spændende angriber fra Palmeiras for svimlende 520 millioner kroner, hvis alle bonusser og klausuler opfyldes.

“Fodboldens fremtid”

Men hvem er han så, stjerneskuddet fra årgang 2006? En hurtig søgning på føromtalte Youtube smider videoer med overskrifter som “Talentet af sin generation”, “Vidunderdrengen” og “Fodboldens fremtid” af sig. Videoer, der alle har millioner af afspilninger.

Som så mange andre fra det fodboldgale land kunne han knapt gå, før bolden blev hans bedste legekammerat. Fire år gammel startede han op i den lokale klub i byen Taguatinga lidt uden for Brasiliens føderale hovedstad, Brasilia.

Faderen, Douglas Sousa, så så lysende et talent i sønnike, at han fra en meget tidlig alder begyndte at optage ham og klippe mål og højdepunkter ud fra kampene. Det fortæller danske Peter Arnholdt, der gennem længere tid har boet og arbejdet med talentudviklingen i Brasilien.

- Da Endrick var ti år gammel, spillede han for en klub, der samarbejdede med São Paolo. De ville gerne have ham og familien til at flytte 900 kilometer sydpå, men faderen syntes, tilbuddet var en anelse fedtet, så han begyndte at strikke sine egne videoer sammen, som han så sendte ud til de største klubber i landet, siger Peter Arnholdt til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Her bed Palmeiras på med det mest interessante tilbud. Et tilbud, der faktisk også inkluderede faderen, der som en del af pakken blev ansat som rengøringsmedhjælper i klubben.

I Palmeiras' grønne dragt fandt Endrick sig hurtigt til rette. På fem sæsoner på diverse ungdomshold nettede angriberen intet mindre end 165 gange – heraf flere på saksespark uden for feltet, direkte frispark og soloture startende fra egen banehalvdel. Det var derfor blot et spørgsmål om tid, før fænomenet blev kastet i de voksnes bur.

Den længe ventede debut kom tilbage i oktober, da han blev indskiftet midtvejs i anden halvleg i 4-0-sejren over Coritiba i den hjemlige liga. I en alder af 16 år, 2 måneder og 16 dage blev Endrick således den yngste spiller nogensinde til at optræde for Palmeiras' bedste mandskab. Senere på måneden kom de første mål i 3-1-sejren over Athletico Paranaense, hvilket gjorde ham til den næstyngste målscorer i den bedste brasilianske række.

Et gadekryds af Adriano, Ronaldo og Romário

Peter Arnholdt arbejder som talentspejder i Belo Horizonte-området flere hundrede kilometer fra Palmeiras' træningsanlæg i São Paolo og har derfor til gode at se Endrick i levende live. Efter utallige timer foran skærmen tør han dog godt konkludere, at den kommende Real Madrid-spiller er længere fremme i sin udviklingskurve som 16-årig, end eksempelvis Vinicius Jr. var det.

Typemæssigt adskiller de to brasilianske stjerneskud sig dog fra hinanden, vurderer danskeren.

- Endrick er bedst inde centralt. I et land som Brasilien kalder en talentfuld 9’er på et hav af sammenligninger.

- Hans potente venstreben sætter ham ofte sammen med Adriano, hans mod til at udfordre og gå lige på sin modstander minder om Ronaldo, og så gør hans udsøgte målnæse og evne til at falde ned i banen, at mange hernede sammenligner ham med Romário, siger Peter Arnholdt, der har sin egen blog på Twitter kaldet Brasserbloggen.

Arnholdt beretter yderligere, at Endrick er godt i gang med en fuldbyrdet transition til professionel fodbold, og at han indgår på lige fod med truppens øvrige medlemmer ved ugens træningspas.

Palmeiras-træner Abel Ferreira har dog med mesterskabet i fjor en potent og slagkraftig trup med masser af strenge at spille på, så udsigten til spilletid kan være begrænset i de kommende måneder. Hypen lever dog i bedste velgående i Sydamerika.

- Han fylder allerede en masse hernede. Han fik sit helt store gennembrud ved en U20-turnering sidste år, og mange ønskede allerede at se ham indlemmet i Tites VM-trup til turneringen i Qatar.

- De sportsligt ansvarlige fejede hurtigt det forslag af bordet og opfordrede i stedet, at Endrick og familien tog en velfortjent ferie. Det endte med en tur til Disneyland, hvor Endrick og hans søster fik hilst på Mickey Mouse, afslutter den danske talentspejder.

Én del af en ny strategi

Det var med indkøb af etablerede stjerner og den helt store pengepung fremme, at Real Madrid i 1998, 2000 og 2002 løftede Champions League-trofæet tre gange på få år.

Tilgangene af Zinedine Zidane, Luis Figo, Ronaldo, Michael Owen og David Beckham fik den spanske sportspresse til at støve et gammelt ord i fodboldordbogen af, og Galácticos-æraen blev flittigt debatteret i årene omkring millennium.

I nyere tid har indkøbene i kongeklubben peget i en anden retning, hvor ungdom og potentiale synes i højsædet. En nødvendig udvikling, beretter Carlos Forjanes fra det spanske sportsmedie AS.

- For godt fem år siden besluttede Jose Ángel Sánchez, Real Madrids generaldirektør, at gå andre veje end tidligere. Det var i nødvendig erkendelse af, at man ikke længere kunne konkurrere med nyrige klubber som Manchester City og PSG om de allerstørste, etablerede stjerner.

- Han vurderede, at Real Madrid måtte tidligere i gang med at identificere fodboldens kommende stjerner, forklarer Carlos Forjanes.

Til at identificere fremtidens stjerner fik særligt én mand en central rolle i Real Madrids kursændring, forklarer den spanske journalist.

- Real Madrids indtog på det brasilianske og sydamerikanske marked skyldes ene og alene Juni Calafat. Han kom til klubben i 2013, men har siden 2017 været Real Madrids ledende mand på scouting og rekruttering.

- Gennem sit venskab med Ronaldo har han udviklet et unikt netværk i særligt Brasilien. Han kender alle og er eminent til at henvende sig til familierne før alle andre. Og jo flere succesfulde handler han kan fremvise, jo bedre forudsætninger har han og Real Madrid, næste gang de viser interesse. Senest bevist ved Endrick-handlen, siger Carlos Forjanes.

AS-skribenten forklarer ydermere, at hovedstadsklubbens nye strategi deler vandene i Madrid og omegn. Med Florentino Pérez som foregangsmand har tilhængerne været vant til, at sportens største stjerner lod sig friste af den snehvide dragt med det royale emblem på brystet. Men med oliepengenes indtog i fodboldens verden erkender den kræsne skare også, at dynamikkerne har ændret sig siden årtusindeskiftet. Oven i dette har renoveringen af Santiago Bernabéu taget penge ud af budgettet. Penge, der tidligere var øremærket branchens største navne.

I historisk kontekst er brasilianere de mest benyttede udlændinge i Real Madrid med godt 3000 kampe i alt – fordelt på 30 spillere. Blandt dem finder man navne som Roberto Carlos, Ronaldo, Robinho, Marcelo, Emerson, Kaká og Casemiro, der blev solgt til Manchester United tidligere på sæsonen.

Her et udpluk af sydamerikanske spiller, Juni Calafat har bragt til den spanske hovedstad de senere år:

Vinicius Jr.

Fra Flamengo i 2018 – 18 år gammel (335 millioner kroner)

Spillet 195 kampe og scoret 46 mål.

Rodrygo

Fra Santos i 2019 – 18 år gammel (330 millioner)

Spillet 132 kampe og scoret 26 mål.

Federico Valverde

Fra Peñarol i 2016 – 18 år gammel (37 millioner)

Spillet 173 kampe og scoret 14 mål.

Eder Militao

Fra FC Porto i 2019 – 21 år gammel (372 millioner)

Spillet 112 kampe og scoret 7 mål.

Reinier

Fra Flamengo i 2020 – 18 år gammel (224 millioner)

Spillet 0 kampe (udlejet til Dortmund og Girona).

Du må vente lidt med at se Endrick i den hvide trøje, men resten af Real Madrid-mandskabet skal søndag aften på en svær opgave i Baskerlandet. Her venter Athletic Bilbao i 18. spillerunde. Opgøret sparkes i gang kl. 21.00 og kan ses på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.