Maradona smiler fra himlen
TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver hver uge om de største begivenheder i fodboldens verden.
Ugens højdepunkt
Ustoppelige Napoli
Søndag aften tog Napoli et stort skridt mod deres første italienske mesterskab i 33 år, da Mourinhos Roma blev sendt hjem med et smalt nederlag i bagagen.
Sejren betyder, at Spallettis mandskab har et forspring på hele 13 point ned til de nærmeste forfølgere, vicemestrene fra Inter. Det er det største forspring, der nogensinde er registreret i Serie A efter 20 spillerunder (siden indførslen af tre-point-for-en-sejr-reglen i 1994/95-sæsonen), og syditalienerne topper da også samtlige af de essentielle ranglister – udover selve tabellen.
Det er Italiens mest scorende hold. Topscoreren i ligaen er spydspidsen fra Napoli. Assistkongen befinder sig ligeledes i den blå spilletrøje – og har tilmed været sæsonens bedste spiller – og ikke mindst er forsvaret det stærkeste i støvlelandet.
I løbet af 2010'erne var Napoli flere gange ved at drille de sejrsvante storklubber fra nord, men alle fire gange måtte de tage til takke med andenpladsen, og det lignede, at en forbandelse havde lagt sig over den klub, som Diego Armando Maradona i midten af 1980'erne egenhændigt placerede som en rebelsk udfordrer til den konstituerede elite i det fodboldtossede land.
Og man kan ikke sige SSC Napoli uden at nævne den legendariske argentiner i samme vejrtrækning, for alt, hvad klubbens fundament er bygget på, har rod i Maradonas succes fra hans ankomst i 1984 og frem til et (selvfølgelig) kaotisk exit syv år senere.
Hvor pengene kom fra, ved stadig ingen den dag i dag, men det var et af fodboldhistoriens mest opsigtsvækkende klubskifter, da Napoli hentede den argentinske troldmand i FC Barcelon, for en transferpris, der gjorde ham til verdens dyreste fodboldspiller. Maradona var blevet persona non grata i Catalonien efter gentagne uoverensstemmelser med klubpræsident Josep Lluís Núñez, men det endegyldige brud kom på bagkanten af Copa del Rey-finalen i 1984, hvor Maradona var involveret i flere slagsmål i kampen mod Athletic Bilbao. Argentinerens personlighed – og evner på daværende tidspunkt – matchede ikke med FC Barcelonas, men upåagtede Napoli stod klar med åbne arme, da El Diego tog videre i karrieren.
Stadio San Paolo var fyldt til bristepunktet ved hans præsentation, og en lokal avis bragte nyheden således:
- Vi har ingen borgermester, ingen huse, ingen skoler, ingen busser, ingen jobs eller rene gade. Men det betyder intet, for nu har vi Maradona.
Kærlighedshistorien mellem Maradona og Napoli vil stå som en af de største i italiensk fodboldhistorie.
Forud for hans ankomst havde intet hold fra Syditalien vundet en Scudetto, men det ændrede sig, da Gli Azzurri vandt mesterskabet i 1987. Årtiers – ja, århundreders – indestængt frustration fra folket i syd fik frit lejde hele den maj måned, og i centrum af det hele stod en krølhåret mand med nummer 10 på ryggen, der bar en hel by og region på sine skuldre, præcis som han havde båret sit land på samme måde et år forinden i Mexico.
Ved nærmere eftertanke er romancen mellem Diego Maradona og Napoli DÉN største historie, der til dato kan fortælles i italiensk fodbold.
Nu er napolitanerne så igen i gang med at sprænge døren til de riges loge i stumper og stykker og for en stund være dem, der har overhånden, når der snakkes calcio i Italien.
Den store kontrast til mesterholdet fra 1987 og 1990 er dog, at der ikke er mange etablerede spillere på det mandskab, som Spalletti uge efter uge sender på banen.
En kort gennemgang af de mest brugte spillere i sæsonen fortæller en nærmest uvirkelig historie om god scouting, dygtigt trænerarbejde og en utrolig synergieffekt på det nuværende tophold.
Middelmådige spillere og ét topindkøb
På mål er Alex Meret det klare førstevalg, men hans erfaring fra et par sæsoner i SPAL inden ankomsten til Napoli i 2018 insinuerede ikke, at der her ville være en keeper, som i 2023 kan udfordre Gigi Donnarumma i kampen om pladsen mellem stængerne hos de forsvarende europamestre.
I forsvaret forsvandt Serie A's bedste midterforsvarer op til denne sæson, da Kalidou Koulibaly skiftede beskidte Napoli ud med mondæne London. Ind kom Min-jae Kim, og man skal have været en jubeloptimist på størrelse med Alec Baldwin i 'Venner' for at have troet, det var et forsvarsbytte, der ville forstærke Spallettis tropper. Ikke desto mindre er der ingen, der savner det fysiske pragteksemplar fra Senegal blot seks måneder senere. Ved sin side har Kim udviklet et fremragende samarbejde med Amir Rrahmani, som efter en periode i Verona dukkede op som breddespiller i Napoli i 2020. Midterforsvarerne fra Kosovo og Sydkorea vinder ingen skønhedspriser for deres boldomgang, men den ulig duo formår at gøre deres fornemmeste job til perfektion; at holde modstanderne fra at score.
På midtbanen finder vi Lobotka, Anguissa og Zielinski, som hver især landede i Napoli uden de store adresser på cv'et.
Den slovakiske midtbanedynamo skabte opmærksomhed omkring sig selv i et par sæsoner i FC Nordsjælland, og efter tre sæsoner i Celta Vigo med masser af spilletid slog Napoli til i 2020.
Anguissa havde overordentligt svært ved at spille sig ind omkring Fulhams hold efter skiftet fra Marseille, men efter et succesrigt lejeophold i Napoli i sidste sæson blev aftalen permanent, og maskinrummet på midtbanen er dermed sammensat af camerounsk fysisk og slovakisk elegance.
Zielinski var udset til at være arvtageren for Marek Hamsik på Napolis midtbane da polakken blev hentet i Empoli i 2016, og siden den karismatiske anfører med hanekammen forlod Napoli har Zielinski trådt i karakter som dirigent i Napolis offensiv.
Forrest på det sprudlende førerhold finder vi denne sæsons største åbenbaring i europæisk fodbold og det tætteste, Napolis fans kommer på en ny Maradona.
Den georgiske supertekniker Khvicha Kvaratskhelia har brudt igennem lydmuren på en måde, så kun Erling Haaland kan følge nogenlunde trop.
Syv mål og otte assists er det blevet til i ligaen, men havde fansene på det gamle San Paolo ikke allerede haft held med at få omdøbt deres stadion til Stadio Diego Armando Maradona efter legendens død i 2020, så ville det nok være manden med det umulige navn, som fik den ære efter denne sæson.
'Kvaradona' blev han hurtigt døbt hos sine nye fans, og sammenligningen med El Diego er også på sin plads. Hans driblinger, glæde ved spillet, afslutninger og nonchalante attitude kaster minder tilbage til de glade 80'ere, hvor TV 2 og Flemming Toft for første gang gav os billeder og lyd af Maradonas evner.
Hvis Kvaratskhelia er Maradona, så er Osimhen den moderne udgave af Careca fra det gamle Napoli-mandskab.
Den nigerianske skarpretter har været umulig at tæmme for alle forsvar i Serie A og Champions League, og medmindre pengene i Premier League lokker for meget, så er Osimhen på vej til at udødeliggøre sig i det sydlige Italien. En komplet angriber, der samtidig arbejder stenhårdt og har blik for sine medspillere, var, hvad Napoli fik for deres mange millioner, da Osihmen blev deres rekordindkøb i 2020.
Ingen savner Fabián Ruiz, Lorenzo Insigne, Dries Mertens eller Kalidou Koulibaly på Stadio Diego Armando Maradona, og det er gør kun Napolis suveræne førsteplads endnu mere imponerende, at den er kommet i hus via en masse 'middelmådige spillere' og blot et enkelt reelt topindkøb.
Maradona velsignede Messi og Argentina med deres første VM i 36 år fra (fodbold)himlen.
Nu er han på vej til at gøre det samme med sin hjerteklub 33 år efter, han selv gav napolitanerne deres stolthed og ære tilbage.